Bewust van Burn out? Veelvoorkomende oorzaken en oplossingen. Checklist – Deel 2
Hoe herstel ik van vermoeidheid, overbelasting, overspannenheid of een Burn out?
In deel 2 en 3 van deze checklist zie je de uitwerking van 12 veelvoorkomende oorzaken van oververmoeidheid in welke gradatie dan ook: overbelasting -> overspannenheid -> Burn out. Bij elke oorzaak zie je een toelichting en drie mogelijke oplossingen om te herstellen en om herhaling te voorkomen.
Inhoud checklist deel 1: Definitie en kenmerken van een Burn out. Hoe herstel ik van een Burn out? 15 algemene adviezen.
Inhoud checklist Deel 2: Ontwrichting, Werkdruk, Gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde, Sociale druk, Moeten, Financiële druk.
Inhoud checklist Deel 3: Ongezond leven, Najagen van geluk, Automatisering, Datasmog, Electrosmog, Zinloosheid.
1. Ontwrichting
Toelichting
In je leven kun je van alles meemaken. Heftige situaties hebben een grote impact op je lichaam en geest. Schokkende omstandigheden zijn traumatisch en ontwrichten je leven. Voorbeelden: verlies van je baan, overlijden van dierbaren, scheiding, ongeluk, ernstige ziekte, conflicten, relatieproblemen. Maar ook positieve ontwikkelingen zoals trouwen, kinderen krijgen, menopauze, verhuizen of verbouwen kunnen een enorme gevolgen hebben voor je welbevinden.
Mogelijke oplossingen
- Wees je bewust van de mogelijke gevolgen van ontwrichtende situaties. Plan extra tijd in om te rusten, ontspannen en op te laden.
- Vraag hulp bij dit proces en het verwerken van je emotionele pijn. Lijden heeft een functie om te groeien in bewust zijn. Leer van nare ervaringen zodat je er sterker uitkomt.
- Weet dat er altijd een einde komt aan een nare periode. Voorbij de drama van het moment kan de zon weer schijnen en de rust weer terugkeren in je leven. Dit besef kan je hoop, vertrouwen en de kracht geven om de heftige gebeurtenis te accepteren.
2. Werkdruk
Toelichting
De maatschappij is hectisch, veeleisend en continu in verandering. Werknemers moeten steeds harder werken in minder tijd om kosten te drukken. Personeelsgebrek, competitie en economische recessie verhogen de werkdruk. Maar ook subjectieve werkdruk speelt een rol bijvoorbeeld wanneer je geen passend werk hebt, onvoldoende wordt gefaciliteerd, door collega’s wordt gepest of een narcistische baas hebt.
Mogelijke oplossingen
- Maak ontspannen belangrijk en plan tijd in om te rusten en jezelf de ruimte te geven.
- Trek tijdig aan de bel als je een afspraak niet kunt nakomen of een probleem hebt waar je hulp bij nodig hebt. Leer van nare ervaringen. Accepteer wat je niet kunt beïnvloeden.
- Prioriteer en plan niet urgente taken in je agenda. Formuleer haalbare stapjes en blijf met je aandacht in het hier en nu met oog voor het proces en wat het van binnen met je doet.
3. Gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde
Toelichting
Om een gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde te compenseren ga je teveel je best doen. Daardoor ontkracht je jezelf en maak je jezelf afhankelijk van de bevestiging, liefde of goedkeuring van anderen. Dit overlevingsgedrag kan twee kanten opgaan: ‘bovengedrag’ of ‘ondergedrag’. Beide vormen zijn energievreters.
Mogelijke oplossingen
- Werk aan jezelf. Vergroot je zelfvertrouwen, eigenliefde en zelfrespect zodat je in evenwaardigheid met anderen kunt leven. Leer jezelf te accepteren met al je toeters en bellen. Je bent perfect door je imperfectie. Durf jezelf te zijn. Stop met het stellen van voorwaarden aan jezelf.
- Neem jezelf serieus. Luister naar je eigen behoeften. Leef je eigen waarden. Maak keuzes vanuit je hart en niet omdat iedereen het doet of dat je denkt dat het van je wordt verwacht of bang bent voor nare reacties. Zeg ‘Ja’ tegen jezelf. Communiceer je wensen, grenzen en behoeften. Zeg wat je dwars zit en durf te vragen om hulp, informatie of steun!
- Leg nadruk op de kwaliteiten, creaties, prestaties en ervaringen waar je tevreden over bent. Ga je eigen weg en maak je dromen waar. Laat los wat een ander van je vindt.
4. Sociale druk
Toelichting
Ben je vaak aan het haasten en hollen om alles gedaan te krijgen, kun je moeilijk nee zeggen? Wil je niks missen of zoveel mogelijk uit het leven te halen? Als je geen keuzes maakt kun je verzuipen onder sociale druk. Denk aan het onderhouden van je sociale contacten (persoonlijk en social media), mantelzorg, vrijwilligerswerk, leuke dingen doen, uitgaan, op vakantie, inspiratie opdoen, bezoeken van familie en vrienden, hobby’s. Een jachtig leven betekent dat je te weinig aandacht hebt voor de weg, je beleving, het proces.
Mogelijke oplossingen
- Ook leuke dingen kosten energie. Meer van hetzelfde geeft je geen balans. Hoe drukker je bent, des te meer rust heb je nodig om in evenwicht te komen. Durf keuzes te maken en je tijd, energie en aandacht te begrenzen. Niemand doet dat voor jou. Dat is niet egoïstisch, maar juist goed voor jezelf zorgen.
- Geluk is een keuze als je bewust bent. Je geeft immers zelf betekenis aan de dingen in en om je heen. Wees tevreden met wat je hebt en wat er is. Stop met consumeren. Leer te genieten van de kleine dingen in het leven. Koester fijne momenten en geniet van mooie herinneringen.
- Doe aan timemanagement. Verlaag de sociale druk door het vaststellen van een tijdsbudget dat je wilt besteden aan je sociale leven, passend bij je behoeften en leefomstandigheden.
5. Moeten
Toelichting
Moeten is dwang en zet je onder druk. Negatieve overtuigingen en onvervulde behoeften van vroeger kunnen ervoor zorgen dat je de lat te hoog legt voor jezelf waardoor je jezelf voortdurend overvraagt en belast. Dat kan tot uitdrukking komen in de volgende kenmerken: perfectionisme, bewijsdrang, controlefreak, prestatiedrift, piekeren, pleasen, eigen normen en waarden opleggen, zorgsyndroom, jezelf wegcijferen, plichtsgevoel, conflictvermijding, nooit klaar zijn, topsport …. Het maakt je afhankelijk van iets of iemand. Het ontneemt je ruimte, rust en de mogelijkheid om te zijn wie je bent en te doen wat goed voelt vanuit het hier en nu. Moeten maakt moe.
Mogelijke oplossingen
- Maak een overzicht van de in- en externe stressfactoren die ervoor zorgen dat je je grenzen overschrijdt. Doe wat je kunt om ze positief te beïnvloeden en accepteer wat je niet kunt veranderen.
- Onderzoek welke gedachten je tegenwerken en niet meer dienen. Vaak zijn het gedachten vanuit angst of gebrek die je vroeger nodig had om te overleven. Vervang deze interne saboteurs door ondersteunende gedachten. Geef ze aandacht. Het vertrouwen in de nieuwe gedachtegang groeit naar mate je nieuwe positieve ervaringen opdoet.
- Ont-moet. Wat kun je allemaal schrappen in je moetenlijst zonder dat er iets ergs gebeurt? Vervang moeten door kiezen of mogen. Dan komt er ruimte. Plan me-time, tijd om alleen te zijn en ‘niks doen’ zodat je je batterij kunt opladen en goed voor jezelf zorgen. Leer te genieten van het leven. Leef in het hier en nu. Doe vaker wat je blij maakt. Maak ruimte voor wat jij diep van binnen graag zou willen.
6. Financiële druk
Toelichting
Een gebrek aan geld, geldzorgen en schulden zijn grote energievreters. Mogelijke oorzaken: gokverslaving, dure hobby, een ‘gat in de hand’, scheiding, werkloos, onvoorziene uitgaven.
Mogelijke oplossingen
- Geef niet meer geld uit dan je hebt. Pas je uitgavepatroon aan en ga terug naar de basis. Pas op met aankopen via internet.
- Neem verantwoordelijkheid: leen alleen geld als je het later kunt terugbetalen. Anders raak je van de regen in de drup. Maak een plan om je schulden af te lossen. Schakel tijdig de hulp in van een budgetcoach. Voel je niet schuldig; je bent echt niet de enige met geldzorgen!
- Onderzoek je gedachten over geld. Neem afscheid van overtuigingen die gebaseerd zijn op angst en schaarste. Schenk aandacht aan het creëren van mogelijkheden om je financiële middelen te verruimen; dat zorgt voor hoop, vertrouwen en kansen.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024