Hoe helpen sociale maskers je om te overleven?
Sociale maskers helpen je om te overleven in de veeleisende, ingewikkelde en dynamische buitenwereld. Het zijn manieren om adequaat om te gaan met alles wat er op je pad komt.
We leren van jongs af aan om ons aan te passen aan wat gebruikelijk is onze directe omgeving: de leefwijze van je ouders, de waarden en normen van je opvoeders, de cultuur en maatschappelijke omgeving waarin je opgroeit. Dat sociale kader bestaat uit geschreven en ongeschreven regels en afspraken waar je aan moet voldoen om erbij te horen. Doe je dat niet, dan word je vaak beschouwd als een onruststoker, een rebel, een gevaar voor de maatschappij of iemand die ‘behandeld’ of verstoten moet worden.
In dit artikel lees je wat een mogelijk nadeel en voordeel is van een naar buiten gerichte aandacht en wat de reden is dat de meeste mensen dit doen.
Nadeel en voordeel van een focus op de buitenwereld
Aan de ene kant versterkt de externe focus het ego; die negatieve stem van je innerlijke criticus zegt je voortdurend dat je bang moet zijn voor de boze buitenwereld. Die stem van het ego zet je aan tot pleasen, strijden of vermijden en zelfondermijning; het gaat namelijk voorbij aan de stem van je hart (gevoel, intuïtie). Is dit slecht of fout? Nee! Deze naar buiten gerichte aandacht heeft ook een positieve functie. Het helpt je om te overleven in een moeilijke situatie en heeft een beschermende functie. Het verstrikt raken in het ego is nodig om je ware zelf te ontdekken. Wanneer je merkt dat overlevingsgedrag je eerder dwarsboomt dan helpt, is het tijd om wakker te worden.
Je wordt je bewust dat er polariteiten zijn: het valse zelf en het ware zelf. Het valse zelf zorgt voor afgescheidenheid vanuit denken in angst of gebrek. Het is de illusionaire vijand tussen je oren.
Je ware zelf zorgt voor verbondenheid en ontstaat door het toelaten van onvoorwaardelijke liefde door afwezigheid van het ego (de innerlijke criticus). Lijden heeft dus ook een functie: vastlopen, crisis en pijn vormen de voedingsbodem voor groeien in bewust zijn.
Reden van externe focus
Als pasgeborene ben je in eerste instantie puur gericht op de buitenwereld; dat is wat je waarneemt met al je zintuigen. Voorbeelden: je moeder en verzorgers, het hongergevoel in je lichaam, de kamer waar je in bent. Als kind ben je vooral gefocust op reacties uit je omgeving en neem je voor waar aan wat er over en tegen jou wordt gezegd. Als kind identificeer jij je als vanzelf met de buitenwereld omdat je nog geen bewustzijn hebt ontwikkeld over wie je echt bent (je ware zelf). Naar mate je opgroeit, komen er vanuit meerdere kanten meningen en reacties. Daardoor wordt het steeds ingewikkelder; je komt steeds verder van je kern af te staan en wordt onzeker. Als jongvolwassene kun je worstelen in een maatschappij waarin de nadruk ligt op presteren, concurreren, uiterlijk vertoon, geld en succes. Je innerlijke wereld wordt genegeerd; onbewust kun je dit ervaren als verdeeldheid, verwarring, onbegrip en afwijzing. Er komt een moment waarop je tot stilstand wordt gedwongen zodat je komt tot zelfreflectie, herbezinning en zelfbewustzijn. Wanneer je het ego ontmaskert als je valse zelf, kan je ware zelf zich aan je ontvouwen. Je ontdekt wie je werkelijk bent: je authentieke zelf. Je hebt weer verbinding met je binnenwereld en leert te leven van binnen naar buiten in plaats van andersom. Zo word je weer het liefdevolle scheppende wezen dat je bent. Soms hebben we een leven lang nodig om deze terugreis naar onze essentie te maken.
Hoe kun je iemand helpen bij zelfbewustzijn en authentiek leven?
Het zou mooi zijn als ieder mens zichzelf durft te zijn. Wat kun je doen om anderen te helpen bij het groeien naar zelfbewustzijn en authentiek leven? Hierna zie je een paar tips.
- Waardeer de uniciteit van de ander.
- Heb compassie en geef constructieve feedback wanneer de ander verstrikt zit in het ego.
- Ondersteun bij het herkennen van het ego in gedachten, gevoel en gedrag.
- Ondersteun bij zelfreflectie en het verwerken van ervaringen.
- Boor onbenutte kwaliteiten aan door de ander vertrouwen te geven en de ruimte om te leren.
- Stel open vragen om zelfkennis op te doen.
- Maak de ander bewust van de eigen wil ten opzichte van de opgelegde wil van buiten.
- Stimuleer bij het maken van keuzes vanuit eigen liefde, wijsheid en kracht.
Lees meer artikelen over het ego:
- https://poortnaargeluk.nl/kenmerkende-verschillen-tussen-ego-en-hart/
- https://poortnaargeluk.nl/hoe-herken-ik-de-stem-van-het-ego-top-5-van-signaalwoorden/
- https://poortnaargeluk.nl/beheers-het-ego/
- https://poortnaargeluk.nl/poort-naar-je-ziel-hoe-kom-ik-los-van-het-ego/
- https://poortnaargeluk.nl/hoe-word-ik-polariteiten-de-baas-7-tips/
- https://poortnaargeluk.nl/hoe-doorbreek-ik-de-vicieuze-cirkel/
- https://poortnaargeluk.nl/terugvalmanagement-hoofdstuk-1-breng-terugval-in-kaart/
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024