Hoe werkt verwachtingenmanagement? 7 tips (Deel 2)
Vaak laten we ons onbewust leiden door onuitgesproken of niet realistische verwachtingen. Verwachtingen ontstaan en sluipen er vaak in door je opvoeding, ontwikkeling, kennis en ervaring. In deel 1 van dit artikel zie je de definitie van verwachtingenmanagement en de mogelijke gevolgen bij drie soorten verwachtingen.
Met behulp van dit deel kun je actief aan de slag met persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Je kunt daarvan profiteren in de relatie met jezelf en met anderen.
Aan de slag met verwachtingenmanagement
Hierna zie je zeven praktische tips om meer voordeel te halen in de communicatie met jezelf en met de buitenwereld. Lees ze eens door en pak eruit wat jou aanspreekt. Oefen ermee en ontdek welke aanpak het beste bij jou past en je winst oplevert. Succes kun je in dit kader vertalen als meer rust, ruimte, energie, respect of een prettige samenwerking.
1. Streef naar realistische verwachtingen
Een positieve levensverwachting getuigt van optimisme en geeft kleur en zin aan je dag. Een negatieve levensverwachting maakt dat je al geen zin hebt om aan je dag te beginnen. Een idealistische levensverwachting maakt dat je nooit een vervuld gevoel hebt; het kan altijd beter. Een realistische levensverwachting getuigt van overgave waardoor je de dag kunt accepteren zoals die zich aan jou ontvouwt. Deze vergelijking kun je loslaten op elk levensgebied en onderwerp. Word je bewust van jouw verwachtingen over belangrijke zaken in je leven. Toets in hoeverre deze realistisch zijn. Begin met de gebieden waar je strijd of onmacht ervaart.
2. Ontdek impliciete verwachtingen van anderen
Pas op voor het onbewust invullen van verwachtingen van anderen. Leer om doelgericht te vragen naar de onuitgesproken of vage verwachtingen van anderen. Vraag net zo lang door totdat ze voor jou helder zijn. Laat je niet het bos in sturen anders kom je later in de problemen. Het is vaak lastig voor mensen om verwachtingen specifiek te verwoorden. Hierna zie je voorbeelden van onderzoeksvragen om werkelijke verwachtingen boven water te krijgen.
Wat bedoel je precies? Wat is je intentie? Waar hoop je op? Waar heb je concreet behoefte aan? Met welk specifiek resultaat zou je tevreden zijn? Wat beoog je hiermee? Wat wil je echt? Welk belang heb je hierbij? Wat zou je het liefste willen afspreken? Welke verwachtingen zijn keihard en welke zijn onderhandelbaar voor jou?
3. Stem concreet af over je verwachtingen
Ga er niet vanuit dat de ander aan een half woord genoeg heeft. Word je eerst bewust van eigen verwachtingen en spreek ze vervolgens zo concreet als mogelijk uit. Leg afspraken vast zodat je erop terug kunt vallen. Toets in hoeverre de ander je verwachtingen heeft begrepen en daaraan kan voldoen. Zo niet: onderhandel, overtuig de ander of stel je verwachtingen bij om onnodige teleurstelling te voorkomen.
4. Wees open minded en onbevangen
Als je altijd blijft doen wat je altijd al deed, blijft alles hetzelfde. Waak voor vastdenken. Stel je open en onbevangen op: verwacht iets anders, een verandering, iets nieuws, een wonder. Dat maakt het leven aantrekkelijk en bijzonder. Leven doe je enkel in het hier en nu. Laat verleden en toekomst buiten beschouwing. Het verleden is alleen nuttig om van ervaringen te leren en mooie herinneringen op te halen. De toekomst bestaat niet. Durf je los te maken van wat er is geweest. Sta stil bij je dromen, intenties, ideeën en ingevingen. Open je voor nieuwe kansen en mogelijkheden.
5. Bewaak de voortgang en stel bij
Verwachtingen en afspraken hierover zijn aan verandering onderhevig. Bewust en onbewust worden ze bijgesteld op basis van nieuwe ontwikkelingen, overtuigingen en inzichten. Het is belangrijk om uitgesproken of vastgelegde verwachtingen regelmatig te toetsen aan deze veranderde werkelijkheid. Bewaak de voortgang van het realisatieproces en onderzoek in welke mate verwachtingen worden vervuld. Onderhoud ook persoonlijke contacten en toon gemeende interesse. Deel relevante informatie en stem regelmatig af om miscommunicatie zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg goed voor jezelf en wees eerlijk naar anderen: trek tijdig aan de bel wanneer je niet (meer) kunt voldoen aan gestelde verwachtingen. Wanneer je dat niet doet, gaat de buitenwereld er onterecht vanuit dat je de gemaakte afspraken zult nakomen.
6. Leer van verwachtingen die niet zijn uitgekomen
Het leven behelst het opdoen en leren van nieuwe ervaringen. De meeste vooruitgang kunnen we maken wanneer we daarbij niet alleen kijken naar successen, maar juist ook naar hetgeen niet is gelopen zoals je had verwacht. Sta dus ook stil bij wensen die niet zijn uitgekomen, teleurstellende gebeurtenissen en tegenslag. Gebruik ook een crisis als een kans op verbetering.
7. Leef je waarden
Wanneer je weet wat je belangrijk vindt in je leven, kun je gemakkelijker keuzes maken die echt bij jou passen. De kans is dan klein dat je leeft volgens de verwachtingen van anderen. Ontdek je waarden met behulp van dit artikel.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024