Hulp bij het bepalen van zoekcriteria voor een droombaan op HBO+
Wanneer je toe bent aan een nieuwe functie of een volgende carrièrestap is het verstandig eerst stil te staan bij de voor jou relevante voorwaarden. In dit artikel vind je een praktisch stappenplan met aandachtspunten voor reflectie en onderzoek die je in de voorbereiding kunnen helpen. Daarnaast zie je een checklist met aspecten om te overwegen bij het opstellen van de selectiecriteria. Aan de slag; op weg naar je droombaan!
A. Stappenplan reflectie en onderzoek
Stap 1. Doorstrepen en onderstrepen
Lees het stuk eerst eens helemaal door en ga dan aan de slag. Streep door wat op basis van je persoonlijke situatie, voorkeuren, behoeften en wensen niet van toepassing is en onderstreep wat voor jou wel van toepassing is.
Stap 2. Bewust worden van beperkende overtuigingen
Word je bewust van eventuele beperkende overtuigingen die je selectiecriteria negatief beïnvloeden. Schrijf bijvoorbeeld geen voorwaarden op die enkel voor anderen belangrijk zijn. Je kunt dit onbewust doen om iemand te pleasen, uit gewoonte om ergens bij te horen of te willen voldoen aan bepaalde verwachtingen (maatschappij, groep waar je deel van uit maakt, ouders ed.).
Uit liefde en respect voor jezelf: gun jezelf de allerbeste positie en formuleer glasheldere selectiecriteria. Je kunt tijdens het keuzeproces altijd nog acceptabele compromissen sluiten en water bij de wijn doen.
Stap 3. Leren van stressfactoren uit werkverleden
Word je bewust van de stressfactoren in vorige banen. Noteer specifieke taken en rollen waar je een hekel aan had. Schrijf op wat je niet fijn vond aan vorige bazen en collega’s waarmee je moest samenwerken. Herinner je de aspecten in je werkomgeving die weerstand bij je opriepen. Deze manier van reflecteren kan ervoor zorgen dat je bewust andere keuzes maakt voor je volgende job.
Stap 4. Uitwerken, toetsen en verfijnen zoekcriteria
Vervolgens ga je deze selectie verfijnen en de voorwaarden nader uitwerken zodat het nog concreter wordt. Leg daarna je lijstje aan de kant en slaap er een paar nachtjes over. Laat het op je inwerken en vraag feedback aan mensen die je kunnen spiegelen, adviseren en goede vragen stellen. Bespreek dit lijstje ook met je thuisfront. Raadpleeg je intuïtie en vraag ook naar innerlijke stemmetjes die je nog niet hebt gehoord en waar je nog niet eerder aan had gedacht. Zo kun je onbewuste informatie die relevant is voor je nieuwe baan tijdig boven tafel krijgen.
Stap 5. Waarderen en marges vaststellen
Vervolgens kun je nog een waarde toevoegen per criteria: bijvoorbeeld een 3 voor essentiële criteria, een 2 voor te onderhandelen criteria en een 1 voor criteria die je voorkeur hebben maar niet doorslaggevend voor je keuze. Deze werkwijze maakt het makkelijker om functies die lijken te passen bij je profielbeschrijving met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het handig om waar mogelijk te werken met marges: je absolute minimum, een acceptabel midden en het optimale. Je kunt een marge aanbrengen bij werkuren, reistijd, salaris ed.
Stap 6. Informeren, vragen en toetsen
Wanneer je tevreden bent over het resultaat, kun je verder met je speurtocht, je netwerk gebruiken en je mogelijkheden in kaart brengen en waarderen. Op basis van enkel een functieprofiel kun je geen weloverwogen keuze maken. Zorg ervoor dat je meerdere gesprekken voert met relevante personen zodat je over voldoende realistische en praktische informatie beschikt om te bepalen in welke mate een baan aansluit bij je zoekcriteria. Toets de voor jou belangrijke selectiecriteria en stel open vragen. Ook voor een werkgever is het belangrijk dat er sprake is van een goede match!
Stap 7. Creatie van je droombaan
Als vervolg op je lijstje met selectiecriteria kun je de baan aantrekken die bij je past via het creatieproces beschreven in dit artikel. Wanneer je een afwijzing ontvangt, is deze baan niet voor jou bestemd. Er zal een betere optie voor je komen; alles gebeurt met een reden.
B. Checklist overweging zoekcriteria droombaan
Een goede voorbereiding is het halve werk. In deze checklist zie je een toelichting op punten om te overwegen bij het opstellen van de zoekcriteria die je kunnen leiden naar je droombaan.
1. Branche en werkomgeving
Overweeg in welke branche je wilt werken zoals technologie, gezondheidszorg, onderwijs, financiën, media. Wil je werken in de branche waar je al kennis en ervaring in hebt opgebouwd of houd je van variatie en kies je voor een andere branche (in dezelfde soort rol)? In het laatste geval: is omscholing of bijscholing nodig? Aan welk soort werkomgeving geef je de voorkeur: een groot internationaal concern, een start-up, een non-profitorganisatie, een free-lance omgeving, een overheidsinstelling? Of ben je als zzp-er op zoek naar geschikte samenwerkingspartners? Werk je graag in een grote onderneming met een bewezen staat van dienst, een positief imago, stabiliteit, structuur, systemen, werveling en ontwikkelmogelijkheden? Voel je je prettiger in een kleine organisatie waar iedereen elkaar kent, ondernemerschap wordt beloond en waar samenwerken vanzelfsprekend is? Of word je blij bij het idee deel uit te maken van een relatief onbekend, nieuw, innovatief bedrijfje met een klein team en bijzondere producten?
2. Locatie
Bepaal welke locatie je voorkeur heeft. Overweeg factoren zoals afstand en reisduur woon-werkverkeer, stad versus platteland, aanwezigheid van natuur, kinderdagverblijf, winkels of andere voorzieningen. Wil je een flexibele werkplek of een internationaal gericht bedrijf waarbij je vaak reist?
3. Verantwoordelijkheden, werkplezier en functienaam
Het is van cruciaal belang om te genieten van je werk en interesse te hebben in de taken en verantwoordelijkheden die bij de functie horen. Het hebben van plezier in je werk kan bijdragen aan je motivatie, algemeen welzijn en kwaliteit van leven. Maak een lijst van de taken, rollen en bijhorende verantwoordelijkheden die je ambieert, waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Wat spreekt je meer aan: generalistisch of specialistisch werk? Overweeg welke balans je wilt tussen uitdagende taken en routinematige werkzaamheden. Sommige mensen gedijen het beste in een omgeving met constante uitdagingen en variatie terwijl anderen meer waarde hechten aan stabiliteit en voorspelbaarheid in hun dagelijkse taken.
Identificeer de benodigde kennis, vaardigheden, kwalificaties en opleidingen voor de functies waarin je geïnteresseerd bent. Noteer de competenties die je al beheerst en die je zou willen ontwikkelen in je nieuwe werkomgeving. Onderzoek en bepaal welke specifieke functietitels hierbij aansluiten.
4. Beloningspakket
Maak een lijstje van het gewenste salarisniveau en eventuele specifieke voordelen en secundaire arbeidsvoorwaarden die belangrijk voor je zijn. Bijvoorbeeld: ziektekostenverzekering, pensioenregeling, flexibele werktijden, vakantiedagen, vergoeding voor vervoer of een bedrijfswagen, vergoeding voor maaltijden. Aandelen of opties, winstdelingen of commissies en prestatie-gerelateerde beloningen gekoppeld aan het behalen van specifieke doelen.
Waarvoor ben je bereid een stapje terug te doen qua beloning? Wat moet er dan tegenover staan?
5. Bedrijfscultuur en werksfeer
Waar voel je je het meeste thuis qua bedrijfscultuur en werksfeer? Wil je bijvoorbeeld werken in een ontspannen, informele, dynamische omgeving of pas je beter in een meer formele en gestructureerde bedrijfscultuur met striktere regels en procedures?
6. Teamgrootte en teamdynamiek
Kijk naar je voorkeur voor werken in een klein, hecht team of dat je liever deel uitmaakt van een groter team met meer diversiteit? Dit kan van invloed zijn op de dynamiek, samenwerking en sociale interactie op de werkvloer. Denk na over het soort teamdynamiek waarin je het beste gedijt. Werk je graag zelfstandig of geef je de voorkeur aan een sterk samenwerkingsgerichte omgeving? Overweeg ook of je graag een leidende rol op je neemt of juist liever in een ondersteunende rol werkt. Hoe belangrijk zijn collega’s voor jou? In welk team gedij jij het beste: ervaren professionals, junioren en senioren, leeftijdgenoten, complementaire kwaliteiten, diversiteit, van en met elkaar leren, zelfsturend team?
7. Balans werk-privé
Denk na over hoeveel tijd en energie je wilt besteden aan je werk in vergelijking met je persoonlijke leven. Overweeg factoren zoals werktijden, reistijd, flexibiliteit, vervangbaarheid, rustpauzes, autonomie en vrijheid qua inrichting van je werk, verlofregelingen, mogelijkheden voor telewerken en werken vanuit huis. Bepaal je standpunt over hetgeen voor jou acceptabel is qua werkdruk, stress, werken met targets, deadlines en overuren.
8. Ontwikkel- en groeimogelijkheden
Word je bewust van je gewenste loopbaanontwikkeling en de functies die passen bij je doelen en ambities op de langere termijn. Heb je de behoefte aan persoonlijke of professionele groei en ontwikkeling? Wil je leren in of buiten werktijd? Verkies je een organisatie die investeert in jou via training, opleiding, mentorschap, stage, loopbaanbegeleiding, coaching of andere programma’s die je professionele groei en persoonlijke ontwikkeling kunnen stimuleren? Kijk je uit naar mogelijkheden binnen een organisatie of branche om door te groeien naar een leidinggevende functie of naar een verantwoordelijke managementfunctie?
9. Kansen voor netwerken
Bepaal of het wenselijk is dat je toekomstige organisatie je mogelijkheden biedt om je professionele netwerk uit te breiden. Wil je dat er evenementen, conferenties of netwerkbijeenkomsten zijn waar je aan kunt deelnemen? Dit kan ook waardevol zijn voor je carrière op de lange termijn.
10. Bedrijfsstructuur en besluitvormingsproces, managementstijl en aansturing
Denk na over de bedrijfsstructuur en het besluitvormingsproces binnen het bedrijf. Ben je comfortabel met een hiërarchische structuur waarin beslissingen top-down worden genomen of geef je de voorkeur aan een meer platte organisatie waarin inspraak en participatie worden gestimuleerd? In welke mate wil je invloed uitoefenen en heb je baat bij professionele autonomie en vrijheid in je functie? Welke managementstijl past bij jou: hoe wil je worden aangestuurd en ondersteund zodat jij jezelf kunt zijn en je competenties kunt inzetten en ontwikkelen? Wat verwacht je precies van een baas: wat zijn de do’s en dont’s van je toekomstig leidinggevende?
11. Professioneel netwerk
Werkgevers kunnen waarde hechten aan kandidaten die al een relevant professioneel netwerk hebben opgebouwd. Maak een overzicht van relevante connecties: (potentiële) klanten, leveranciers, invloedrijke personen, netwerken en ingangen bij instellingen.
12. Bedrijfswaarden en missie
Noteer je belangrijkste waarden. Je waarden zijn de diepgewortelde overtuigingen en principes die voor jou belangrijk zijn in het leven. Wanneer je werkt in overeenstemming met je waarden, voel je meestal meer voldoening en betrokkenheid bij je werk. In dit artikel lees je daar meer over.
Wil je dat je werk een positieve impact heeft en zingeving biedt om een verschil te maken in de wereld? Werk je graag voor een organisatie die bepaalde maatschappelijke of milieudoelstellingen nastreeft? Word je blij van een bedrijf dat transparant, duurzaam en ethisch verantwoord bezig is met oog voor de aarde?
Hierna zie je voorbeelden van waarden en hoe ze kunnen aansluiten bij een functie:
- Als integriteit een belangrijke waarde voor je is, zoek dan naar een functie waarbij ethisch handelen en transparantie hoog in het vaandel staan. Dit kan betrekking hebben op de bedrijfscultuur, het beleid en de normen en waarden die binnen de organisatie worden gehanteerd.
- Als samenwerking een kernwaarde voor je is, overweeg dan functies waarbij je nauw samenwerkt met anderen, zoals teamleider, projectmanager of een rol waarbij je veel interactie hebt met verschillende belanghebbenden. Dit kan een omgeving bieden waarin je kunt bijdragen aan teamdoelen en gezamenlijk succes kunt behalen.
- Als duurzaamheid belangrijk voor je is, zoek dan naar functies bij organisaties die zich inzetten voor milieuvriendelijkheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame praktijken. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op sectoren zoals hernieuwbare energie, groene technologie of duurzaam ontwerp.
- Als creativiteit een waarde voor je is, kijk dan naar functies die ruimte bieden voor innovatie, probleemoplossing en creatief denken. Dit kan bijvoorbeeld in artistieke beroepen, marketingfuncties of rollen waarbij je nieuwe ideeën en concepten kunt ontwikkelen.
- Als dienstbaarheid een belangrijke waarde voor je is, overweeg dan functies waarin je anderen kunt helpen of een positieve impact kunt hebben op de samenleving. Dit kan bijvoorbeeld in de non-profitsector, sociale dienstverlening of in de zorgsector.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024