Losmaken, loskomen en loslaten van je ouders is een proces
In welke situatie je ook verkeert, je bent in wezen een kind van een biologische moeder en vader. Uiteindelijk word je volwassen en ga je je eigen weg. (Lees meer hierover in dit artikel). Je maakt steeds meer keuzes vanuit eigen waarden en normen. Althans, dat geloof je. De invloed van je ouders (lees ook opvoeders/verzorgers) speelt echter nog een grote rol in je leven. Het vraagt om bewustwording, lef om anders te zijn/doen en om creativiteit om je eigen leven te leiden onafhankelijk van je ouders. Dit proces van je mentaal en emotioneel losmaken kan jaren duren. Het hoort bij het leven en bij volwassenwording.
Dit artikel kan je helpen zicht te krijgen op je eigen proces van het loskomen van ouders. Je leest over blokkerende en stimulerende factoren die een rol spelen in dit proces en aspecten bekeken vanuit een spiritueel oogpunt. Het slot van dit artikel nodigt je uit om met je eigen proces aan de slag te gaan.
Voorbeeldsituaties waarin een kind bezig is met het loskomen van zijn ouders
- Een vrouw, enig kind van 40 jaar heeft angst haar ouders te verliezen vanwege een verslechtering in hun gezondheid en daardoor alleen achter te blijven. De dementie van haar moeder hielp haar om iets meer afstand te nemen, emotioneel te onthechten en onafhankelijker te worden.
- Een man van 50 jaar, een succesvolle ondernemer, werd zich bewust van de liefdeloosheid in zijn opvoeding en van de doorwerking hiervan in zijn leven. Tot zijn grote verbazing was hij nog niet los van de trauma’s uit zijn jeugd en probeerde ter compensatie een ideale vrouw te vinden.
- Een zelfbewuste intelligente vrouw van 30 jaar merkte dat ze haar alleenstaande moeder was ontgroeid. Toch duurde het vele jaren voordat ze zich van haar kon losmaken.
- Een tienermeisje van gescheiden ouders besloot te blijven wonen bij haar geesteszieke moeder omdat ze het zielig vond haar achter te laten. Haar broertje en zusje woonden bij haar vader. Het werd een zware opgave…
- Een adoptiekind van 70 jaar is nog steeds boos op zijn biologische moeder die hem heeft afgestaan. Hij heeft haar nooit gekend. Door de angst achter te worden gelaten heeft hij geen langdurige relatie kunnen bewerkstelligen.
- Met een grote zucht van opluchting verliet de jongen zijn ouderlijk huis toen hij 18 jaar werd. Hij had zich nooit thuis gevoeld: onbegrepen en eenzaam. Hij keek nooit meer naar zijn ouders om.
Blokkerende factoren die je remmen in het loslaten van je ouders
Het is vaak lastig om los te komen van je ouders. Wat zijn mogelijke oorzaken?
In zijn algemeenheid kun je stellen dat een emotioneel gestoorde/disfunctionele opvoeding zorgt voor een ongezonde loyaliteit tussen de ouders en het kind. Daarnaast zal het kind dit ongezonde patroon onbewust in andere relaties herhalen. Specifieke ervaringen ter toelichting:
1. Je ervaart geen druk of urgentie om te veranderen; het bevalt je wel en je bent tevreden.
2. Je bent je niet bewust van ingeprente overtuigingen die je eigenheid blokkeren.
3. Je gelooft dat je je ouders moet volgen uit loyaliteit omdat je ze anders zou afwijzen.
4. De voorgeleefde gedragswijzen zijn routine geworden; het is de comfortzone die je gewend bent.
5. Je wilt de goedkeuring van je ouders hebben en probeert te voldoen aan hun verwachtingen.
6. Je hebt onvoldoende zelfvertrouwen om een eigen kleur te geven aan je leven.
Stimulerende factoren die je helpen bij het loslaten van je ouders
Wat kan je helpen om los te komen van je ouders? Wat zijn bevorderende omstandigheden?
1. Je ervaart een gebrek aan liefde in welke vorm dan ook. Je bent ontevreden en op zoek naar beter.
2. Je hebt broers of zussen die al uit huis zijn gegaan en merkbaar genieten van een eigen leefstijl.
3. Je bent bewust van disfunctionele overtuigingen van je ouders en doet het zelf anders.
4. Je gelooft dat je jezelf trouw moet zijn en doen wat bij jou past.
5. Je bent ondernemend of creatief en neemt verantwoordelijkheid voor de invulling van je eigen leven.
6. Je wilt worden opgenomen in een gewenst sociale netwerk en doet wat nodig is om erbij te horen.
Spirituele factoren
Vanuit de reïncarnatiegedachte kies je je ouders uit waar je ervaringen kunt opdoen die helpen bij het leren van je levenslessen. Wanneer je nog niet klaar bent met dit persoonlijke ontwikkelingsproces, zal het lastiger voor je zijn om je ouders los te laten. Wanneer het tijd is om je eigen weg te gaan, voelt dit meer aan als een natuurlijk proces.
Wanneer jij en je ouders behoren tot dezelfde zielsfamilie, kun je dat ervaren als een magnetische aantrekkingskracht. Dat kan positief voor je uitpakken in de vorm van een band die getuigt van onvoorwaardelijke liefde. Maar het kan ook tegengestelde uitwerking op je hebben. De pittigste levenslessen kunnen je door oude zielen worden aangereikt. De reden hiervoor kan zijn, dat je je ouders onbewust toelaat als oude bekende, ook al vertonen ze ongewenst gedrag en zou je er het liefst voor willen vluchten.
Aan de slag
Vind je het lastig om je mentaal of emotioneel van je ouders los te maken?
Heb je een sterke band met ze en is het daarom juist moeilijk om je eigen weg te gaan?
Voel je je een ‘vreemde eend in de bijt’ en kan je niet wachten om uit te vliegen?
Hierna zie je adviezen om je op weg te helpen in deze vier verschillende situaties.
Algemene adviezen
Of je ouders nog in leven zijn of niet maakt niet uit. Het gaat vooral over het gevoel dat je hebt over de relatie en het onderlinge contact. Het gewenste resultaat is dat je jezelf kunt zijn, tevreden bent met de relatie en de manier waarop je contact hebt met je ouders. Je zult merken dat het bevrijden van jezelf positief doorwerkt in al je relaties (met je kinderen, vrienden, buren, collega’s ed.). Het is prettig en effectief om je uitwerking en inzichten te bespreken met een vriend(in) of vertrouwenspersoon. Of vind zo mogelijk een geschikte coach/therapeut die je op je levensweg kan begeleiden bij het maken van eigen keuzes, onafhankelijk van je ouders.
Mentaal belast: Omdat je vaak onbewust overlevingspatronen van vroeger herhaalt, is het belangrijk dat je terugblikt naar je jeugd. Onderzoek jouw belangrijkste waarden en normen en stel vast waar die afwijken van die van je ouders. Wees eerlijk naar jezelf en durf de verschillen voor jezelf op papier te zetten. Zo kun je geleidelijk aan je eigen waarden en normen gaan leven, ongewenst gedrag afleren en gewenst gedrag toepassen en waarderen.
Emotioneel belast: Heb je een emotioneel ongezonde opvoeding gehad en ervaar je de gevolgen daar nog van (denk aan: verwaarlozing, mishandeling, manipulatie, te beschermd of verwend worden, terreur, trauma’s)? Geef je de schuld daarvan aan je ouders? Dan kun je winst boeken door stapsgewijs invulling te geven aan eigen onvervulde behoeften. Geef jezelf precies wat je vroeger hebt ontbeerd. Vergeef je ouders omdat zij hun beste gedrag lieten zien binnen de gegeven situatie. Wanneer je beschuldigingen en oordelen zijn vervangen door acceptatie en begrip, kan de relatie met je ouders zonder deze spanningsboog worden voortgezet.
‘Vreemde eend’: Soms is het zo, dat je denkt dat je geboren bent in het verkeerde nest. Je zit op een totaal andere golflengte en bent anders dan de rest van het gezin. Dan kan het nodig zijn om je te distantiëren van je ouders en zelfs van je familie. Soms is dit de enige weg om echt los te komen en je eigen leven te starten. Zodra het besef van ‘anders zijn’ volkomen is, is het tijd om te gaan uit liefde voor jezelf. Of je besluit om geen contact meer met ze te hebben, incidenteel of oppervlakkig, dat bepaal je zelf. Doe vooral wat goed voelt en maak jezelf geen verwijten.
Sterke band: Wanneer je een goede, intense band hebt met je ouders, kan het juist lastig zijn om ruimte te pakken voor je eigen leven. Maak dan bespreekbaar dat je afstand wilt nemen om jezelf verder te ontdekken en ontwikkelen, onafhankelijk van je ouders. Geef aan dat het niet aan hen ligt, maar dat je ruimte nodig hebt om je identiteit te vinden en vormen. Wanneer je intentie niet gericht is op vechten, je afzetten of afreageren, zullen ze er eerder mee instemmen. Uiteindelijk willen ouders dat je je eigen leven leidt en dat je daarvoor verantwoordelijkheid neemt. Wanneer je laat merken dat je je eigen boontjes kunt doppen in goede en slechte tijden hoeven zij zich geen zorgen meer om jou te maken.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024