Mini-sabbatical: stilstand en stilte voor welzijn en balans
We leven in een tijdperk van presteren, versnellen, vergelijken, druk zijn, informatie-overload en dreigen ons te verliezen in de virtuele werkelijkheid. Om te overleven en bij jezelf te kunnen blijven is een tegenbeweging nodig in de vorm van onthaasten, pauzes, rust en zelfreflectie. Een mini-sabbatical geeft je de ruimte om afstand te nemen van je dagelijkse routine en je weer te verbinden met jezelf. Het is een bewuste en belangrijke investering in jezelf en het is essentieel voor je gezondheid. Door regelmatig mini-sabbats in te lassen, zorg je ervoor dat je niet overbelast raakt en kun je tijdig onbalans herstellen en je bewustzijn verder ontwikkelen. Hierna volgt een leidraad voor het plannen van mini-sabbats met ideeën om deze te benutten. Verder zie je reflectieve vragen en overwegingen die je spirituele groei kunnen bevorderen tijdens deze T-breaks.
Leidraad planning en uitvoering van mini-sabbats
Het is oké om af en toe rust te nemen als je eraan denkt of als het je toevalt maar het is effectiever wanneer je rust integreert in je dagelijks leven. Voor het optimaal profiteren van je mini-sabbats kun je de volgende afspraken met jezelf maken: Zet je telefoon uit of leg het apparaat buiten je bereik. Maak je bewust los van je bezigheden en focus op het doel van je mini-sabbat. Laat je door niemand storen of afleiden en communiceer naar je omgeving wanneer je weer bereikbaar bent. Wees niet te streng voor jezelf in het handhaven van je dagelijkse adempauze: soms lukt het niet om je aandacht vast te houden of heb je er gewoon geen zin in. Experimenteer met de mini-sabbats gedurende zes weken; daarna is het een dagelijkse routine geworden waardoor je er geen extra aandacht aan hoeft te geven. Gun jezelf een experiment op dit vlak, ook al denk je dat zelfdiscipline ontbreekt. Wat zou je direct voordeel kunnen opleveren in dit kader? Ervaar wat het met je doet, evalueer en blijf er bewust mee bezig.
Frequentie | Duur | Mogelijkheden |
Dagelijks | Reserveer 10 minuten op een vast tijdstip om je weer te verbinden met jezelf. | Meditatie, mindfullness, yoga, ademhalingsoefening, chakra’s opladen, basishouding aannemen, intuïtie raadplegen, orakelkaart trekken. |
Wekelijks | Plan 1 uur in de natuur om te aarden en jezelf weer op te laden. | Stiltebeleving in natuurgebied, bewust waarnemen met je zintuigen, mindfull wandelen, tekenen/schilderen/iets creëren van natuurlijke objecten. |
Maandelijks | Doe 1 uur aan diepgaande zelfreflectie, bewustwording en bezinning, aan het einde van de maand. | Evalueren van situaties die je uit balans brachten, lezen/schrijven in je dagboek, contempleren over balans, helderheid, verbinding, welzijn, energie, focus, dienstbaarheid, liefde ed., mediteren over levensvragen, ontwikkelen van je intuïtie, spirituele verdieping. Vraag jezelf: Waarom doe ik dit nu zo? Leg de klemtoon steeds op een ander woord, dan krijg je een andere reflectievraag. |
Jaarlijks | Plan een langere tijd van 1 of meer weken voor een duurzame investering in jezelf. | Retraite met stilte en natuur, reizen, lange afstandswandeling, vrijwilligerswerk, hobby, impactproject, persoonlijke ontwikkeling, studie, loopbaan heroriëntatie, spirituele verdieping, familie in buitenland bezoeken, eigen project of onderneming starten, herbronnen na pittige periode, dierbaren verzorgen en diepgaande zelfreflectie. Het realiseren hiervan vereist planning en voorbereiding om te zorgen dat deze periode zinvol en realiseerbaar is. Het zijn vaak intenties of doelen die je voor je uitschuift als je ze niet vooraf regelt. |
Aan de slag: Maak een planning voor jezelf van bovengenoemde drie adempauzes. Ontdek welke momenten voor jou het meest praktisch uitvoerbaar zijn. Voor je jaarlijkse mini-sabbatical: Wat is je behoefte, idee of hartenwens? Gun je jezelf tijd en ruimte om je wens te vervullen? Wat houdt je tegen? Wat mis je als je dit niet doet/uitstelt? Hoe kun je het mogelijk maken? Hoe voelt het als je dit hebt gedaan? Noteer eventuele uitdagingen en hoe je deze aanvliegt als ze zich voordoen. |
Tips budget jaarlijkse mimi-sabbatical
Maak een realistisch budget voor je sabbatical waarbij je rekening houdt met basisbehoeften zoals eten, onderdak, verzekeringen, reiskosten en onverwachte kosten. Het bedrag is mede afhankelijk van je beoogde levensstijl en bestemming. Stort regelmatig geld op je spaarrekening of regel alternatieve inkomsten. Verkoop overbodige bezittingen, verhuur je kamer/woning. Subsidie of crowdfunding voor een maatschappelijk zinvol project. Voorschot op je salaris of erfdeel, gespaarde overuren/vakantiedagen, persoonlijke lening. Passief inkomen: Investering in aandelen, obligaties of vastgoed, verkoop van digitale producten/diensten, affiliate marketing door promotie van producten via blog/sociale media. Tijdens je sabbatical: freelancen, remote werken, workation, seizoenswerk, ruilhandel.
Zelfreflectie en onderzoeksvragen
Hier zijn reflectieve vragen gericht op het onderzoeken van stress en disbalans vanuit een spiritueel perspectief. Ze nodigen je uit tot diepzielduiken en het op een holistische manier werken aan herstel, rust en welzijn:
- In hoeverre leef ik in lijn met mijn levensmissie en waarden? Welke behoeften kan ik niet vervullen in deze levensfase? Waar voel ik een disconnectie tussen mijn overtuigingen en mijn dagelijkse acties? Hoe kan ik deze kloof overbruggen?
- Hoe kan ik meer aanwezigheid en bewustzijn brengen in mijn dagelijkse handelingen? In welke situaties leef ik op de automatische piloot? Hoe kan ik oefenen met mindfulness?
- Hoe ga ik om met onzekerheid, veranderingen en controle in mijn leven? Wat wil ik per se begrijpen, beheersen of bedwingen? Wat zou ik beter kunnen loslaten? Hoe kan ik meer in overgave en vertrouwen leven en meebewegen op de stroom van het leven? Wat in mij zorgt voor innerlijke verzet, wat kan of wil ik niet accepteren? Hoe kan ik effectiever omgaan met de tegenslagen?
- Wat betekent ware vervulling voor mij, en hoe verhoudt dit zich tot mijn huidige manier van leven? Volg ik een pad van uiterlijke vervulling (status, bezit, macht, imago) of innerlijke vervulling (vrede, liefde, verbinding, dankbaarheid)? Wat zou ik anders kunnen doen om een content mens te kunnen zijn?
- Waartoe nodigt mijn ziel mij uit? Wat is mijn zielsmissie? Ben ik op de juiste weg om deze te realiseren? Wat kan ik doen om mijn ziel te voeden zodat ik in harmonie ben met mijn ware zelf?
- Hoe kan ik onverwerkte pijn uit het verleden helen? Wat doe ik met een getriggerd pijnlichaam, wanneer oude wonden openbreken? Kan ik deze pittige emoties de ruimte geven zodat ze kunnen doorstromen? Wat kan ik doen om mijn onbezorgde innerlijke kind meer gelegenheid te geven om te spelen?
- Hoe is de relatie met mijn lichaam, ben ik bewust van de signalen en sensaties? Wat vertelt het over mijn balans en energie? Wat is de psychologische boodschap achter mijn fysieke klachten? Hoe kan ik beter luisteren naar mijn lichaam? Hoe kan mijn lichaam de zorg en aandacht geven die het nodig heeft?
- Meer reflectievragen voor bewustwording en persoonlijke ontwikkeling vind je in dit artikel. Beluister deze mini-meditatie om het antwoord op drie levensvragen in jezelf te vinden.
Schrik voor stilte
Een van de redenen waarom veel mensen pas de nodige rust nemen als het eigenlijk al te laat is, is de schrik voor stilte en niets doen. We zijn gewend aan constante prikkels en afleiding, waardoor stilte als ongewoon, oncomfortabel of zelfs eng kan aanvoelen. In sociale situaties kun je je onzeker en ongemakkelijk voelen bij stiltes. Stilte dwingt je om naar binnen te gaan, je lichaam te voelen, om te reflecteren en emoties te ervaren. Dat kan vreemd en lastig zijn als je dat niet gewend bent. Je kunt niet luisteren naar een compositie van muziek zonder pauzes. Dat geldt ook voor een leven zonder adempauzes.
Aan de slag: In hoeverre laat ik ruimte voor innerlijke stilte in mijn drukke leven? Hoe vaak neem ik bewust de tijd voor meditatie, rust en zelfreflectie? Wat weerhoudt me ervan om vaker stil te zijn of de stilte op te zoeken? Hoe kan ik balans brengen in mijn communicatie tussen praten en luisteren?
Mindset voor het integreren van vruchtbare mini-sabbats
Voor het regelmatig pakken en profiteren van een vruchtbare mini-sabbat is een bepaalde mindset nodig. Hier een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:
- Maak van rust en welzijn een prioriteit en routine (i.p.v. uitgestelde beloning of sluitpost).
- Zoek de stilte op, voorbij lawaai en de stem van het ego.
- Schep een aangename plek in je huis waar je kunt opladen en bezinnen.
- Beperk je beschikbaarheid, in plaats van altijd aan te staan.
- Stel duidelijke grenzen en trek tijdig aan de bel voor steun en hulp.
- Vermijd het opvullen van pauzes met afleiding van je telefoon.
- Haal de druk van de ketel, pak de oorzaken van stress
- Plan digitale detox: ga een paar uur per dag offline en 1 uur voor je gaat slapen.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Mini-meditatie: Zelfreflectie (duur audio: 9 minuten) - 1 oktober 2024
- Reflectie: jezelf ontdekken en ontwikkelen door bewustwording - 30 september 2024
- Mini-sabbatical: stilstand en stilte voor welzijn en balans - 30 september 2024