Neem tijd en ruimte voor balans en vitaliteit
Stop met jachtig, stressvol, hectisch leven
Sta stil, vertraag en kom weer in balans
De maatschappij voert de druk steeds verder op: alles moet sneller, beter, meer, goedkoper en in minder tijd. Verdienmodel, wedloop, competitiestrijd, haasten, najagen van doelen, sociale verplichtingen, continu veranderingen… De hectiek en dynamiek van ons alledaagse leven zit vol spanning en jaagt ons voortdurend op en versnelt als een optrekkende sportauto in de turbostand. Het brengt je uit balans, geeft stress en maakt je ziek.
Om tegenwicht te bieden aan deze beweging, hebben we een rem nodig die ons tot rust maant en uitnodigt de stilte in onszelf op te zoeken. Wacht niet af tot iemand je toestemming geeft om te ontspannen, los te laten en kalm aan te doen. Leer te vertragen en ruimte te nemen voor jezelf uit liefde voor jezelf!
Manieren om te vertragen
Hierna zie je effectieve manieren om te vertragen als merkt dat je uit balans bent.
Signalen die daarop wijzen kunnen zijn: onrustig gevoel, gebrek aan focus/concentratie, vermoeidheid, hoge en snelle ademhaling, gespannen spieren.
1. Neem afstand, ga van je plek af en neem een Powerpauze
2. Doe een paar rek- en strekoefeningen
3. Voer een automatische activiteit Mindful uit
4. Volg je ademhaling gedurende een paar minuten
5. Maak een ommetje
6. Blaas stoom af: adem 10 x diep in door je neus en adem kort en krachtig uit
7. Herhaal deze affirmatie 10x: ik heb tijd, ik doe wat ik kan, ik moet niks, ik ben kalm
Manieren om ruimte te creëren voor jezelf
Schep meer ruimte voor jezelf door bewustwording en zelfreflectie.
De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:
- Welke verwachtingen en afspraken (doelen, deadlines) kan ik aanpassen?
- Wat kan ik uitstellen? Waarmee kan ik tijd winnen? Waar kan ik mee stoppen?
- Hoe kan ik deze activiteit uitsmeren in de tijd?
- Hoe kan ik mezelf afremmen?
- Wat kan ik tegenhouden of teruggeven? Aan wie kan ik iets overdragen of overlaten?
- Wat kan ik beter langzaam doen?
- Op welke berichten hoef ik niet meteen te reageren?
- Voor welke nieuwsberichten kan ik mezelf uitschrijven?
- Welke energievretende mensen kun je beter vermijden?
Wat kun je leren uit een stressvolle periode of een jachtig leven?
Een stressvolle periode kan zonder tegenwicht uitmonden in een jachtig leven tot de bom barst. Je wordt prikkelbaar, je bent doodmoe, wordt vaker ziek en kunt niet meer goed functioneren. Doorgaan op dezelfde manier is geen optie. Het is tijd om te kijken naar wat het leven van jou vraagt. Het is tijd om stil te staan en jezelf af te vragen hoe je de relatie met jezelf kunt veranderen zodat je je weer vitaal voelt. Het volgende overzicht kun je bij deze reflectie gebruiken. Het helpt je om anders te kijken en om te gaan met jezelf en de overdruk die je ervaart.
Mogelijke lessen bij overdruk
- Door de druk word je uitgenodigd jezelf meer ruimte en tijd te geven om te ontspannen om tegenwicht te bieden aan deze kracht.
- Als je weet hoe het is om gestrest te zijn, kun je meer genieten van het gevoel van ontspanning. Als je weet wat het is om onder druk te presteren, kun je ook het verschil merken met het jezelf gemakkelijk maken. Door beide uitersten te ervaren en te ontwikkelen, kun je deze situationeel inzetten.
- Teveel stress kan je aanzetten om na te denken over wat jij echt belangrijk vindt in je leven.
- Als je grenzen worden opgerekt, stimuleert het je om eerder te grenzen aan te geven vanuit liefde en respect voor jezelf.
- Ervaringen in macht en onmacht maken dat je de regie wilt nemen over je eigen leven en keuzes wilt maken vanuit je hart om te kunnen zijn wie je bent.
- Door de continue prestatiedruk neemt je behoefte aan vakantie, vrijheid en rust toe. Je moet daar prioriteit aan geven en tijd voor inruimen om gezond en in balans te blijven.
- Drukte laat je bewuster nadenken over je motivatie, drijfveren en intenties: waarom doe ik de dingen zoals ik die doe? Bewuste mensen hebben altijd een keuze om te veranderen wat niet meer goed voelt.
- Zonder Mindfulness, Inner-management en het gebruik van je ik-filter kun je niet meer voldoen aan de toenemende verwachtingen en veranderingen. Het kan ook helpen om je verwachtingen en doelen naar beneden bij te stellen, om de realiteit te accepteren en om meer tijd te plannen voor onverwachte zaken.
- Als je steeds in een spanningsveld zit zullen er onherroepelijk conflicten optreden: in jezelf en in je omgeving. Daardoor kom je jezelf tegen, leer je jezelf beter kennen en kun je nieuwe inzichten opdoen. Ook kan het zijn dat er plotseling verrassende nieuwe wegen en mogelijkheden ontstaan.
- Door de hectiek leer je steeds meer waardering te krijgen voor alles wat je niet meer moet van jezelf, voor loslaten en voor ruimte scheppende activiteiten.
- Door een jachtig bestaan kun je je helderheid, intuïtie en het contact met je lichaam verliezen. Naast onrust brengt dit vaak verwarring en onzekerheid met zich mee. Zo leer je de kracht van kwetsbaarheid kennen. Zeggen dat je iets niet weet, acceptatie, vergeving, je emoties uiten, hulp vragen ed. zijn voorbeelden van onze vrouwelijke kracht.
Hoe blijf je in balans?
Soms is het nodig om te rennen als een haas en in andere situaties is het beter om zo traag te gaan als de slak. Het gaat altijd om de juiste balans. Je hebt zelf de sleutel in handen. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Kijk eens welke aandachtspunten je aanspreken en waar je de grootste winst kunt boeken om weer in balans te komen. Begin met kleine stapjes in de gewenste richting en focus daarop gedurende een oefenperiode. Pak dan pas het volgende aandachtspunt zodat je steeds beter kunt terugveren na een stressvolle tijd.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024