Terugvalmanagement Hoofdstuk 7: Sta stil bij je voortgang
Inleiding Checklist Terugvalmanagement
Het veranderen van een ingesleten gewoonte en afhankelijkheidsgedrag is vaak lastig. Het gaat met vallen en opstaan. Je wilt terugval in het oude ongewenste gedrag voorkomen en leren om zo snel mogelijk weer op te staan. De checklist Terugvalmanagement kun je gebruiken als hulpmiddel in de fase waarin je je gewenste gedrag wilt integreren in je leven en te maken hebt met situaties waarin je terugvalt (of dreigt terug te vallen) in oude patronen. Ontdek welke technieken bij jou passen en oefen ermee zodat ze in je systeem komen en je eraan denkt op de momenten dat het écht nodig is. Elke keer dat je bewust kiest voor een effectieve, liefdevolle manier van omgaan met terugval, helpt je om die nieuwe keuze meer te integreren in je leven. Klik HIER voor algemene terugvalsituaties en wat het lastig maakt om gedragspatronen te veranderen.
Dit artikel bevat hoofdstuk 7 van de Checklist Terugvalmanagement. De checklist heeft 8 hoofdstukken: 1
- Breng terugval in kaart
- Ontkracht het EGO
- Wees doelgericht
- Neem voorzorgsmaatregelen
- Neem een leerhouding aan
- Reageer effectief op terugval
- Sta stil bij je voortgang
- Zorg goed voor jezelf
Sta stil bij je voortgang
Sta bewust stil bij en reflecteer op de toepassing van je nieuwe gedrag. Daardoor blijf je gemakkelijker op de ingeslagen weg. Onderzoek op welke manier je deze evaluatiemomenten kunt optimaliseren. Voel wat bij jou past en voor jou werkt.
- Gebruik een logboekje of dagboekje en noteer daarin relevante doelen, inzichten, waarnemingen, ervaringen, experimentjes, fouten en successen. Een paar korte aantekeningen per dag is voldoende; het hoeft niet veel werk te zijn. Het verheldert en versterkt je commitment en motivatie. Opschrijven helpt je stil te staan bij je ontwikkelingsproces. Daarnaast is het gemakkelijk bij het terugkijken en het opmerken van je vooruitgang.
- Evalueer wekelijks je leerproces. Doe dit bij voorkeur op een vaste dag en tijd. Meet je vorderingen. Kijk terug om te zien waar je nu staat. Onderzoek je ervaringen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen. Wat ging goed? Hoe voelt dat? Welke weerstanden kom ik tegen? Wat kan beter? Hoe reageren anderen op mijn nieuwe gedrag? Stel op basis hiervan de afspraken met jezelf bij.
- Nieuw gedrag ontstaat als een reactie op een stimulus. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de experimenten van Pavlov, waarbij een hond door een hoepel springt (aangeleerd gedrag) als reactie op een fluitsignaal, gevolg door een aai of hondenbrokje als beloning. Hetzelfde geldt ook voor mensen. Je leert nieuw gedrag aan door jezelf een beloning te geven wanneer je het nieuwe gedrag toepast. Kijk regelmatig met dankbaarheid terug en sta stil bij hetgeen je hebt bereikt. Maak gebruik van de pot met zelfgemaakte beloningsbriefjes. Wees trots op jezelf, waardeer jezelf, geef jezelf regelmatig een compliment. Daarmee groeit het vertrouwen in jezelf en in je leervermogen.
- Zie terugval als een slingerend bergpaadje. Het loopt niet in een rechte lijn naar de bergtop (= je doel). Soms loopt het even naar beneden en dan gaat het weer steil omhoog. Terugval voelt als een stap terug naar beneden. Maar als je het beeld van het bergpad voor je ziet, klopt dit niet. Je beweegt nog steeds naar de bergtop en je komt uiteindelijk met élke stap dichter bij je doel.
Haal de druk van de ketel: ren dus niet als een gek de berg op om je doel te bereiken. Pluk de dag en geniet van je ontdekkingsreis; sta stil bij de inzichten en uitzichten die je onderweg ervaart. - Bespreek de voortgang met een buddy. Deel je succesjes met anderen. Alles wat je aandacht geeft groeit.
- Pas je Veranderplan aan na zes weken en tussentijds bij nieuwe inzichten en gewijzigde omstandigheden.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024