Trouw zijn aan jezelf en trouw zijn aan anderen
In dit artikel lees je het antwoord op een aantal vragen:
Wat is de kracht van trouw zijn aan jezelf? Wat is het verschil met trouw zijn aan anderen?
Is het verkeerd om er altijd voor anderen te zijn? Is het dienstbaar zijn aan anderen de basis voor geluk? Is het egoïstisch om te doen wat er in je opkomt of waar je zin in hebt? Waar ligt de grens? Hoe word je beter in het balanceren tussen trouw zijn aan jezelf en trouw zijn aan anderen?
Trouw zijn aan anderen
Trouw zijn aan anderen is een mooie eigenschap. Het is echter pas een kwaliteit wanneer je deze evengoed naar jezelf kunt toepassen. Dan ben je in dat aspect in balans en kun je gedrag flexibel en effectief inzetten, passend bij de situatie. Je kent vast wel de gezegden die bevestigen dat het prachtig is om anderen te dienen: ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. ‘We zijn op de wereld om elkaar te helpen’. Uitingsvormen van trouw zijn aan anderen zie je hierna uitgewerkt in gedragsvoorbeelden.
Gedragsvoorbeelden
Meewerken aan een gezamenlijk doel of project
Jezelf inzetten voor het welzijn van anderen
Zonder voorwaarden delen van je talent, tijd of aandacht
Afspraken met anderen maken, bewaken en nakomen
Klaar staan voor anderen wanneer ze hulp behoeven
Collegialiteit: iets voor een ander over hebben
Doen wat je zegt, doen wat je belooft
Loyaal zijn aan regels die gelden voor jouw groep of gemeenschap
Plichtsgetrouw zijn: doen wat moet, hoort, wordt verwacht
Verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van de ander
Opkomen voor het systeem waar je onderdeel van uitmaakt
Valkuilen
Waar ligt de grens van deze mooie eigenschap en slaat het om in een valkuil? Hoe ver kun je gaan in het dienen van anderen? Het antwoord ligt in je gevoel. Wanneer je merkt dat de balans tussen geven aan jezelf en geven aan anderen is verstoord, moet je stoppen. Als je het wilt vertalen in een regel, kun je stellen dat de grens ligt bij het overmatig tekort doen of belasten van jezelf. Voor een keer of een korte periode jezelf wegcijferen of opofferen, is niet erg. Maar doe je dat vaker of zelfs structureel, dan belast je jezelf. Het kost je letterlijk teveel energie, tijd of middelen. Neem jezelf serieus; het pleasen van anderen en daarbij negeren van eigen behoeften is destructief en zorgt voor stress. Verlaag jezelf niet door altijd te schikken en te slikken.
In deze hectische tijd zijn veel mensen zo verhard dat ze niet meer voelen dat er een grens wordt overschreden. Ze gaan maar door omdat ze dat gewend zijn, denken dat ze dat moeten doen of ze weten niet hoe het anders kan. Deze continue overbelasting kan leiden tot overspannenheid, oververmoeidheid en zelfs tot een burn-out. Soms is vastlopen of een crisis nodig om te beseffen dat je geluk een keuze is. Je bent nooit te oud om te leren. Een urgentie helpt je daarbij; het zet je in beweging en helpt je destructieve patronen van denken en doen los te laten.
Trouw zijn aan jezelf
Gedragsvoorbeelden
Regie voeren over je eigen leven, zorgen voor je eigen welzijn
Afspraken voor jezelf maken, bewaken en nakomen
Je kwetsbaar opstellen en hulp van anderen vragen en aannemen
Luisteren naar je hart: intuïtie & ingevingen, gevoel & geweten
Congruent communiceren: denken, voelen en zeggen zitten op één lijn
Loyaal zijn aan jezelf: eigen waarden en normen leven
Luisteren naar de signalen van je lichaam en doen wat goed voelt
Opkomen voor eigen behoeften, belangen en wensen
Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel in creaties
Valkuilen
Geloof je dat je het niet kunt maken om ‘ja’ te zeggen tegen jezelf en ‘nee’ tegen een ander?
Denk je dat het egoïstisch is om eerst voor jezelf te kiezen? Heb je de overtuiging dat anderen voorgaan of dat je geluk afhangt van het dienen van anderen?
Waar ligt de grens van het goed voor jezelf zorgen? Wanneer is het asociaal of egocentrisch?
Het antwoord ligt in de reacties van mensen in je directe omgeving; deze weerspiegelen hoe je omgaat met jezelf. Het kan zijn dat anderen je verwijten maken, afstand van je nemen of ruzie met je maken. Wanneer je te goed voor jezelf zorgt, ten nadele van anderen, stuit je op tegenwerking.
Ook hier kun je dit vertalen in een regel: de grens ligt bij het overmatig tekort doen of belasten van anderen. Incidenteel of kortdurend, is niet erg. Maar doe je dat vaker of zelfs structureel, dan belast je anderen en sta je zelf een evenwaardige samenwerking in de weg. Op den duur maakt je dat niet gelukkiger. Wanneer je de liefde van anderen afwijst, wijs je ook zelfliefde af. Ook dit is een destructief patroon dat stress veroorzaakt. Wanneer je anderen benadeelt ten voordele van jezelf, word dan bewust van je gedachten. Misschien heb je angst dat je tekort komt of ben je het vertrouwen in de natuurlijke loop der dingen kwijtgeraakt. Wat er ook tussen zit; je kunt er iets aan doen om de verstoorde balans tussen het trouw zijn aan jezelf en het trouw zijn voor anderen te herstellen.
Aan de slag
Door de voortdurende druk van de maatschappij en een oerwoud van opdringerige reclameboodschappen, staan de meeste mensen in de overlevingsmodus. Ieder probeert op zijn eigen manier ruimte in te nemen binnen de mogelijkheden van systemen en invloeden van buiten. Er is een naar buiten gerichte focus ontstaan. Op een hoger niveau worden we mondiaal uitgenodigd om weer naar binnen te gaan en thuis te komen bij onszelf. Hoe beter je wordt in de samenwerking met je binnenwereld, des te meer kun je trouw zijn aan jezelf. Dat vergroot je authenticiteit en geeft meer innerlijke rust.
Blijf niet hangen in het vechten tegen de buitenwereld; verbind je vanuit onvoorwaardelijke liefde met jezelf. Word een betrouwbare partner voor jezelf en voor anderen. Onderzoek en pak blokkerende overtuigingen aan. Onthecht je hiervan en geef ze geen aandacht en voedsel meer. Stap uit de mentale gevangenis van gebrek. Maak je los van de illusies van angst en afhankelijkheid. Vanuit onvoorwaardelijke liefde voor jezelf ontvouwt zich jouw levenspad en trek je in overvloed aan wat je nodig hebt. Geef je over aan jezelf; vaar blind op je innerlijke kompas. De stem van je hart klopt altijd! Bewaak de balans in het trouw zijn aan jezelf en het trouw zijn aan anderen. Dat hoort bij de kunst van het leven.
Op welk gebied heb jij nog winst te boeken? Mag je iets liever zijn voor jezelf of juist voor anderen?
Ontdek welke gedachten je afhouden van een gezonde balans tussen die twee uitersten. Schrap alles wat te maken heeft met denken in angst of gebrek. Laat deze blokkerende overtuigingen in liefde los, want ze hebben je gediend. Zo schep je ruimte voor creaties vanuit je hart. Maak nu een nieuw begin met anders eindigen. Vanuit zelfliefde is alles lichter; jij maakt het verschil!
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024