Vijf tips voor vreedzaam onderhandelen
Een onderhandeling is een proces waarmee twee personen of partijen proberen om door middel van voorstellen en tegenvoorstellen tot een overeenkomst te komen. Onderhandelen komt zowel voor op het werk als thuis. De reden dat we onderhandelen is dat we proberen om iets te bereiken wat we anders niet zouden kunnen realiseren.
Met je wil opleggen, je zin doordrijven of chanteren bereik je geen bevredigend resultaat. Met pleasen, de harmonie bewaren of vermijden kom je er ook niet. Een open mind, een onderzoekende houding en respect voor elkaar geeft je meer kans op een win-win situatie.
De volgende vuistregels voor vreedzaam onderhandelen kunnen je daarbij helpen.
1. Scheid de inhoud van de relatie
Blijf zakelijk en verwar de persoonlijke en relationele aspecten niet met de inhoudelijke. Je kunt hard zijn op het inhoudelijke, maar zacht op het relationele vlak.
2. Kijk achter elkaars standpunten
Verdiep je in en benadruk wederzijdse behoeften, belangen en zienswijzen in plaats van argumenten, eisen en verwijten. Stel open vragen totdat deze helder zijn. Achter onverenigbare tegenstellingen liggen vaak gemeenschappelijke belangen waar je verder op kunt bouwen.
3. Inventariseer en onderzoek mogelijke opties
Stimuleer je creativiteit door een besluit uit te stellen. Leg niet meteen al je kaarten op tafel en houd ruimte voor alternatieven. Visualiseer je opties en ervaar in je lichaam wat deze met je doet. Neem je lichaam, je intuïtie en ingevingen serieus. Bewaak je grenzen en wees trouw aan jezelf!
4. Toets aan objectieve criteria
Relateer de voorwaarden van beide partijen aan objectieve criteria: feiten en cijfers. Dit zorgt ervoor dat de eisen binnen het redelijke blijven en dat brengt een oplossing naderbij.
5. Bewaak je grenzen
Stel vast wat je ‘beste en slechtste alternatief’ is voor het geval dat je geen overeenstemming kunt bereiken. Dat geeft je meer bewegingsvrijheid tijdens het onderhandelen en helpt bij het bewaken van je grenzen.
Maak onderscheid in ‘need to have (niet onderhandelbaar) en nice to have (onderhandelbaar)’.
Hoeveel gun je jezelf en hoeveel gun je de ander?
Wat kost het jou om toe te geven en wat levert dat de ander op?
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024