Wat kan angst met je doen?
Je trekt aan wat je aandacht geeft én wat je vreest
Van alle emotionele blokkades is angst de meest heftige; hij werkt in op je hele systeem. Angst is beklemmend en laat diepe sporen na. Angst start met een gedachte zoals ‘ik hoop dat het mij niet overkomt’. Hij kan zich steeds dieper in je systeem ingraven als je die gedachten voedt en laat uitgroeien tot een verhaal. Daardoor zend je uit wat je juist wilt vermijden. Hoe komt dat? Het antwoord ligt in de taal van je onbewuste deel. Je onbewuste denkt in beelden en symbolen en negeert woorden als niet/geen/nooit. Ze worden zelfs vertaald in het tegenovergestelde: ik verlang/ik wil/ik wens. En de wet van aantrekking doet de rest: je haalt naar je toe wat je uitzendt. Als je bijvoorbeeld bang bent net zo te worden als je moeder, is de kans groot dat dit ook gebeurt. Als bepaalde ziekten in je familie voorkomen, kun je op basis daarvan een angst ontwikkelen en het daardoor juist aantrekken.
Floor was een levenslustige vrouw met twee kleine kinderen. Haar vader en broer waren overleden aan een hersenbloeding. Ze sprak daar niet vaak over, maar vreesde dat deze ziekte haar ook zou treffen. Ik was erbij toen het gebeurde, de ziekenwagen reed voor. Ze heeft nog een paar dagen geleefd en kreeg waar ze zo bang voor was. Gelukkig spelen er nog andere universele wetten waardoor je niet altijd aantrekt wat je uitzendt. Als iets niet past in het grote geheel, zal het niet tot stand komen.
Welke vier basisangsten zijn er?
Bijna alle cliënten die naar mij toe komen, zitten vol met angsten. Het begint al bij de angst voor de therapie en het onbekende. Ze zijn bang voor emoties die naar boven kunnen komen of voor de ontdekking van de kern achter hun probleem. Een bekend fenomeen is dat mensen niet willen veranderen, zelfs als ze in een vreselijke situatie verkeren. Er is motivatie en moed voor nodig het vertrouwde los te laten. Het vraagt je onzekerheid toe te staan en je open te stellen in plaats van je af te schermen.
In de kern kun je vier angsten onderscheiden: angst voor het leven, angst voor de dood, angst voor een gemis en angst niet goed genoeg te zijn. Dit soort angsten heeft een verlammende werking en zorgt voor blokkerende gedragspatronen. Hierna ga ik dieper in op angst voor de dood.
Waar komt doodsangst vandaan?
Je lichaam is een afspiegeling van je innerlijk. Door onbewuste vereenzelviging met je lichaam ervaar je bepaalde uitingen zoals honger en dorst. Door het vaker meemaken van honger en dorst kan er een angst voor de dood ontstaan. Het is de angst je lichaam en daarmee ook je bestaan te verliezen. Die angst zet je aan je lichaam te behouden en naar voedsel en water te zoeken. Deze drift tot zelfbehoud kan overgaan in zelf- en heerszucht en zich ook op andere gebieden uiten. Tegenover anderen kan deze doodsangst doorslaan naar wedijver, achterdocht en agressie. Anderen worden dan gezien als concurrenten en alles is erop gericht hen te weren of te overheersen. Dit kan uitmonden in oorlog en geweld om de bevrediging van de eigen driftmatige behoeften veilig te stellen. Het tij keert zodra je je bewust wordt van het leed dat je elkaar aandoet en zodra je luistert naar je geweten. Je beseft dat je anderen aandoet waar je zelf bang voor bent: de dood. De drift tot zelfbehoud kan dan worden omgevormd tot geestdrift en liefde voor anderen.
Vanuit de wet van de polariteit is angst voor de dood hetzelfde als angst voor het leven. Als je bang bent voor de ene kant van de medaille verzet je je ook tegen de andere kant. Als je de angst voor de dood kunt loslaten tijdens je leven, zul je er nauwelijks last van hebben als je tijd is gekomen.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024