Poort naar Geluk - Coaching, therapie, vitaliteit en spiritualiteit

Polyenergetische Therapie

Bij Polyenergetische therapie wordt gebruik gemaakt van de meest werkzame aspecten uit diverse energetische therapievormen. 'Poly' betekent veel in het Grieks. Jij bent regisseur van je eigen leven en de expert die alle kennis over zichzelf in huis heeft. Polyenergetische therapie brengt deze innerlijke wijsheid en kracht aan het licht. De therapie activeert je zelfhelend vermogen en leert je eigen blokkades te ontdekken en op te lossen. Ik ondersteun je om de boodschap achter je probleem te ontdekken zodat je aan de kern kunt werken en de klacht niet meer nodig is.

Locatie

De therapie vindt plaats in mijn praktijk of in de natuur.
Als je van ver komt is het raadzaam om 1 of meer consulten in te plannen met een (voor)overnachting.



Informatie over de locatie...

FAQ Praktijk voor Polyenergetische therapie

  • Voor wie is Polyenergetische therapie geschikt?

    Je bent van harte welkom in mijn praktijk:
    • als je vast zit, een klacht, probleem of vraag hebt op mentaal, emotioneel, lichamelijk, relationeel, spiritueel of existentieel gebied;
    • als je hulp nodig hebt om zaken op een rij te krijgen;
    • als je bewust wilt worden van blokkades die je afhouden van wat je graag wilt;
    • als je wilt weten waarom juist jij nu een bepaald probleem hebt en als je de boodschap daarachter wilt ontdekken;
    • als je moeite hebt om los te laten wat je niet meer dient;
    • als je gebruik wilt (leren) maken van je geestkracht, je onbewuste, je intuïtie en je zelfhelend vermogen;
    • als je verantwoordelijkheid wilt nemen voor wat er in je leven gebeurt;
    • als je meer rust, balans, vrijheid, geluk, plezier of overvloed in je leven wilt aantrekken.
  • Voor welk soort problemen werkt Polyenergetische therapie?

    De meeste problemen of hulpvragen kunnen worden verlicht of opgelost door Polyenergetische therapie. Je motivatie, wilskracht, moed en vertrouwen zijn van invloed op het resultaat. Vaak komen mensen pas naar mijn praktijk als ze al van alles hebben geprobeerd om van hun probleem af te komen. Ook mensen die stranden in het reguliere circuit zijn bij mij aan het goede adres. Hierna zie je enkele voorbeelden van klachten, problemen en vragen waarmee mensen in mijn praktijk komen. Het zijn allemaal uitingen van blokkades die het energiesysteem verstoren.

    • Fysieke klachten en problemen: vermoeidheid, burnout, hoofdpijn/migraine, allergie, suikerziekte, kanker, hart- en vaatziekten, klachten in de ademhaling, spijsvertering, stofwisseling of gewrichten, RSI, aids, zwangerschapsproblemen, rugklachten, slapeloosheid en onbegrepen lichamelijke klachten.
    • Emotionele klachten en problemen: angst, fobie, trauma, liefdesverdriet, rouwverwerking, dwangneurose, opvliegers, verslaving, boosheid, verdriet, niet kunnen vergeven, stress, depressie, apathie.
    • Mentale klachten en problemen: teveel in het hoofd zitten (zorgen maken over verleden of toekomst), niet helder kunnen denken, concentratieproblemen, leerstoornissen, vergeetachtigheid, negatief zelfbeeld en dyslexie.
    • Relationele problemen: de relatie is verstoord door de geboorte of overlijden van een kind, andere levensfase, nieuwe (loop)baan, verhuizing, ziekte partner/familie, disbalans tussen geven en ontvangen, seksuele problemen, jaloezie, conflicten of slechte communicatie.
    • Spirituele vragen: Hoe leer ik om bewust te zijn? Hoe vergroot ik mijn vermogen tot liefhebben? Hoe leer ik leven in het hier en nu? Waarom ben ik in dit gezin geboren? Hoe kan ik authentiek zijn en luisteren naar mijn intuïtie? Hoe creëer ik balans in mijn leven?
    • Existentiële vragen: Wat is de zin van het leven? Wat is mijn levensopdracht? Is er leven na de dood? Wie ben ik? Wat is waar en wat is illusie? Heb ik wel een vrije keuze? Welke waarden geven mijn leven betekenis?
    • Hoe verloopt een consult?

      Een consult duurt maximaal 1 uur. We gaan direct aan de slag. Je geeft aan wat je wilt, je hulpvraag of probleem en het gewenste resultaat. Als het past, gaan we direct aan het werk. Ik stel een manier voor om je te ondersteunen en vertel je wat je daarvan kunt verwachten.

      Aan het einde zetten we de kern op een rijtje. Als je wilt krijg je een opdracht om thuis je proces voort te zetten. Als je wilt plannen we een vervolgafspraak.
      Bij je tweede consult vertel je over je ervaringen, resultaten en gebeurtenissen die mogelijk samenhangen met je probleem. Op basis van deze evaluatie bepalen we of het doel van de therapie moet worden aangepast of aangevuld.

      Saboteurs
      Soms kan niet direct aan het probleem worden gewerkt omdat de therapie onbewust wordt gesaboteerd. Het kan zijn dat je informatie, die uit je onbewuste deel naar boven komt, niet serieus neemt. Saboteurs zijn ideeën die je bijvoorbeeld van je ouders hebt overgenomen ('gevoel is onzin', 'ik mag me niet kwetsbaar opstellen, ik moet de controle houden', 'bij mij werkt dat toch niet' of 'zo eenvoudig kan dat toch niet zijn', 'loslaten is moeilijk'). Deze saboteurs zijn een deel van je probleem en die pak ik dan ook als eerste aan. Daardoor vindt er al herstel plaats en zal de rest van de therapie soepeler verlopen.
    • Wat is de werkwijze?

      Afspraak
      Als je een afspraak met mij wilt maken, plannen we in overleg een tijdstip voor je eerste consult. Je ontvangt van mij daarna een e-mail ter bevestiging.
      Raadpleeg bij lichamelijke en geestelijke klachten altijd eerst je huisarts. Informeer je over je klacht, de mogelijke diagnose en manieren om te herstellen.

      Jij bent de regisseur en zelfheler
      Jouw probleem en geluk staan in mijn aanpak centraal. Je behoudt tijdens de sessie de regie over wat er gebeurt en jij bepaalt hoever je gaat. Bij mij onderga je geen therapie; ik 'behandel' of genees niet. Dat doe je helemaal zelf. Je kunt mij zien als je 'reisleider' die jou op je ontdekkingsreis begeleidt naar een gewenste toestand. Uitgangspunt voor mij is dat je al 'heel' bent en alle kennis en hulpbronnen bezit die je nodig hebt voor een gelukkig leven. Door energetische blokkades voel je je echter niet heel en kun je niet gebruik maken van je innerlijke kracht. Je kunt jezelf helen en van die blokkades bevrijden op een natuurlijke wijze. Ik bied je een kader waarbinnen je zelf de oplossing van je probleem kunt ontdekken. Alleen al de ervaring dat je je eigen bewustwordings- en helingsproces zelf ter hand neemt, versterkt je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde.

      Mijn stijl van werken
      Sleutelwoorden voor mijn werkwijze zijn: respect, veiligheid, vertrouwen en plezier. Tijdens de sessie wordt er hard gewerkt, maar ook gelachen. Humor ontspant en heeft vaak een relativerende uitwerking. Je zult me leren kennen als een direct, open, enthousiast, bekwaam en betrokken mens. Deze eigenschappen kleuren mijn stijl van werken.
    • Welke reacties mag je als cliënt verwachten?

      Het loskomen van geblokkeerde energie kan gepaard gaan met vermoeidheid. Er kunnen tijdelijk kortstondige lichamelijke sensaties optreden; bijv. tintelingen, een gevoel van kou of warmte, duizeligheid, gapen, (neiging tot) braken, verstijving of verkramping van je ledematen. Het is niet zo dat iedere verwerking alle verschijnselen teweeg brengt. Soms een of enkele daarvan. Een verwerking kan zich ook uiten in schreeuwen, bewegen, huilen of lachen, maar kan ook stil verlopen. Je hoeft je niet ongerust te maken over deze verschijnselen. Ze horen erbij en zijn een teken dat de negatieve energie loskomt en weer vrij kan stromen. Je kunt altijd weer naar huis rijden.

      Het lichaam werkt na een sessie na en heeft tijd nodig om alles te zetten. Net zoals een lichamelijke wond moet genezen, heeft een emotionele wond tijd nodig om te herstellen. Hervonden krachten moeten hun plaats innemen en je hebt tijd nodig om aan je completere zelf te wennen. Als je bijvoorbeeld nooit kon genieten is het heel onwennig als je het vermogen om te genieten weer terug hebt gevonden en dat in je lichaam voelt. Soms is het zo dat bepaalde klachten zich na de therapie eerst verergeren en daarna verdwijnen. Soms doet een helingsproces zich voor als een uienschil: bepaalde problemen komen terug zodat duidelijk is dat er nog iets moet worden verwerkt en losgelaten. Je onbewuste deel bepaalt immers wat er naar boven komt; je krijgt als cliënt nooit meer te verwerken dan je aankunt.
    • Welk resultaat mag je als cliënt verwachten?

      Je kunt al resultaten merken na het eerste consult. Dat kan een inzicht zijn, een gevoel van acceptatie of opluchting of helderheid in je hoofd. Het komt ook voor dat je probleem is opgelost na één keer. Er zijn factoren die het slagen van de therapie in belangrijke mate beïnvloeden.
      • De bereidheid om blokkades los te laten (urgentie);
      • De bereidheid om aan jezelf te werken (motivatie);
      • De bereidheid om jezelf te zien als schepper van je eigen leven;
      • De bereidheid om verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen;
      • De bereidheid om open te staan voor verandering;
      • De bereidheid om te leren van het verleden;
      • De bereidheid om je intuïtie te raadplegen en te volgen;
      • De bereidheid om je zelfhelend vermogen aan te spreken;
      • De bereidheid om jezelf te vergeven, te helen en meer liefde toe te laten.
    • Wat wordt van jou als cliënt verwacht?

      Van jou als cliënt verwacht ik dat je ...
      • gemotiveerd bent om aan je probleem te werken;
      • doelgerichte acties neemt tussen de sessies door;
      • open staat en mij als je 'reisleider' toelaat tot je diepste geheimen en je onbewuste deel;
      • gebruik maakt van je intuïtie en zelfhelend vermogen;
      • innerlijke belevingen in welke vorm dan ook (beeld, gevoel, geluid, geur, smaak, woorden, weten) serieus neemt en deze met mij deelt;
      • aangeeft als iets je drukt of niet zint en 'stop' zegt als je niet verder wilt gaan;
      • de vrijheid neemt om mijn suggesties aan te passen als dat beter voor jou werkt;
      • ongevraagd je wensen, voorkeuren, ideeën, twijfels en bezwaren uit;
      • bij lichamelijke klachten eerst je huisarts bezoekt.
    • Wat kost een consult?

      Particulieren
      Een individuele sessie voor particulieren kost € 133,33 per uur.
      Voor een telefonisch consult van max. 15 minuten betaal je vooraf € 33,33.
      Voor relatietherapie of therapie voor 2 personen is het tarief € 195 per consult.

      Een toeslag van 25% geldt voor afspraken < 9 uur / vanaf 18 uur / weekend / feestdagen en voor bedrijven.

      De mogelijkheid bestaat dat je de kosten deels terugkrijgt van je werkgever (bijv. voor persoonlijke ontwikkeling, outplacement of re-integratie). Er wordt geen btw in rekening gebracht i.v.m. kleine ondernemersregeling.

      Ik ben niet aangesloten bij een beroepsvereniging. Er is dus geen mogelijkheid om de kosten te verhalen op je ziektekostenverzekeraar.
    • Hoe kun je een afspraak voor een consult maken?

      Je kunt bij mij terecht op werkdagen van ma t/m vrij tussen 9-17 uur. Voor 9 uur, vanaf 18 uur, in de weekends geldt een toeslag van 25%.
      Je kunt je aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website.
      Je ontvangt binnen 24 uur een bevestiging en een voorstel voor een afspraak.

    Afspraak maken voor therapie

    Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier:

    Aanmelden

    therapie
    naar boven

    Mogelijke (combinatie van) technieken

    • 1. Emotional Freedom Technique (EFT)

      Emotional Freedom Technique (EFT) is een methode die in een paar minuten kan zorgen voor verbetering van emotionele blokkades. Iedereen kan dit leren. In mijn boek 'Geluk is een keuze' zie je een praktische handleiding voor het dagelijks gebruik van EFT.
    • 2. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

      Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), is een kortdurende intensieve methode om akelige ervaringen te verwerken. Het is een therapie die bedoeld is voor mensen die klachten houden na het ervaren van een ingrijpende gebeurtenis. EMDR is een vorm van psychotherapie die verschillende succesvolle elementen van andere therapieën integreert in combinatie met een afleidende stimulus, meestal het met de ogen volgen van een bewegende hand van de therapeut. Hierdoor wordt het informatieverwerkingssysteem in de hersenen gestimuleerd.
    • 3. Relatietherapie

      Een relatie vraagt om regelmatige evaluatie en bijstelling van afspraken. Vaak lopen relaties vast door onvoldoende communicatie:
      • Onuitgesproken irritaties, verwachtingen en ergernissen, elkaar verwijten, ruzie maken, elkaars gebreken niet willen accepteren, elkaars fouten niet kunnen vergeven.
      • Niet praten over verschillen, problemen, ervaringen, emoties, verwachtingen en wensen.
      • Niet inleven in de ander, invullen voor de ander, elkaar niet begrijpen.
      • Niet reflecteren op de relatie, niet erkennen van relatieproblemen.


        Andere oorzaken van relatieproblemen zijn:
      • Onenigheid over huishoudelijke zaken
      • Financiële problemen of onenigheid over geldzaken
      • Balans tussen geven en nemen is verstoord
      • Elkaar te weinig ruimte geven voor persoonlijke ontwikkeling, eigen vrienden en interesses
      • Botsende karakters: te grote verschillen in behoeftes, verlangens en verwachtingen
      • Onenigheid over kinderen en de opvoeding
      • Ontrouw: verliefdheid op een derde, vreemd gaan (geschaad vertrouwen en angst voor verlies)
      • Jaloezie ten opzichte van elkaar
      • Cultuurverschillen
      • Zorgen, problemen of ziekten van partner/kinderen/(schoon)familie
      • Problemen i.v.m. samengesteld- of stiefgezin
      • Problemen met intimiteit en beleving van seksualiteit (aanraken, strelen, masseren, vrijen)
      • Sleur en routine
      • Een van de partners is langere tijd fysiek afwezig, geen tijd voor elkaar hebben/nemen
      • Langs elkaar heen leven, samen niets ondernemen, geen gemeenschappelijke interesses of doelen
      • Niet langer meer houden van de partner, maar de relatie uit gewoonte in stand houden
      • Vervreemding, uit elkaar gegroeid (de een ontwikkelt zich of kiest een andere richting en de ander niet)
      • Verandering van woning, baan, gezinssamenstelling
      • Onvervulde/ontkende verlangens en wensen
      • Onbegrepen spiegels en schaduwkanten, projectie van eigen problemen op de ander
      • Niet nemen of afschuiven van eigen verantwoordelijkheid
      • Egoïsme, gelijk willen krijgen, manipulatie, agressie
      • Afhankelijkheidsproblemen
      • Problemen met justitie, incest


      Relatietherapie gaat uit van het werken met beide partners. Dat kunnen echtparen zijn, maar ook relaties tussen twee familieleden: moeder en zoon of broer en zus. De nadruk hierbij ligt op het begeleiden van de communicatie naar elkaar en op het gevoelsleven van ieder afzonderlijk. Dit werkt alleen als beide personen instemmen met de therapie. Vaak zijn naast relatietherapie ook individuele sessies met een partner of met beiden gewenst zodat persoonlijke blokkades kunnen worden opgeruimd. Soms worden ook de kinderen hierbij betrokken met toestemming van beide partners.
    • 4. Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

      NLP kan je helpen om:
      • excellente vermogens of ervaringen uit het verleden te 'kopiëren' naar de toekomst;
      • een nare herinnering met emotionele lading te veranderen zodat die je niet meer blokkeert;
      • een angst of overtuiging die ten grondslag ligt aan je gedrag te veranderen zodat die je niet meer hindert.


      NLP is een acroniem en staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. De betekenis hiervan is kortweg als volgt. Neurologisch: Dit slaat op de subjectieve ervaringen die zijn opgeslagen in de neuronen van het centrale zenuwstelsel in de hersenen. Linguïstisch: De structuur van subjectieve ervaringen is talig omdat we meestal dingen leren door met andere mensen te praten. Talig kan zijn met woorden of met lichaamstaal. NLP benadrukt de rol van de zintuigen in waarneming en denken. Als mensen communiceren, zetten ze zintuiglijke informatie om in woorden en lichaamstaal. Ieder mens ziet de wereld door een waarnemingsfilter: ongeveer 80% van de mensen is voornamelijk visueel ingesteld, de rest is gericht op gevoel , auditief-digitaal (overzicht, verklaren) of gehoor en een klein aantal gaat uit van reuk of smaak. Programmeren: Ideeën opgeslagen in ons zenuwstelsel werken als computerprogramma's. Ze stellen ons in staat zintuiglijke prikkels uit de wereld om ons heen op een bepaalde manier te verwerken en daarop met gedrag te reageren. Het is mogelijk om blokkerende subjectieve ervaringen te herprogrammeren zodat het gevoel bij deze ervaring positief verandert. Ook kan een positief gevoel uit het verleden worden gekopieerd naar een negatief gevoel in het heden.
    • 5: Regressietherapie en reïncarnatietherapie

      Wat is regressietherapie?
      'Regressie' betekent letterlijk teruggaan in de tijd. Bij regressietherapie gaan we samen op zoek naar de oorzaak van een terugkerend probleem. We gaan naar een onverwerkte traumatische ervaring uit het verleden. Het kan gaan om een gebeurtenis die je nog niet hebt verwerkt zoals een ongeval, beroving, verkrachting, oorlogsgeweld of het verlies van een naaste. Het kan ook gaan om een situatie uit het heden die misschien lijkt op een situatie uit je verleden die een oud probleem 'triggert'.

      In trance ga je terug naar de bron: traumatische ervaringen (of doorwerkingen hiervan) worden op onbewuste wijze opgespoord, herbeleefd en alsnog verwerkt zodat je probleem verdwijnt. Je kunt bij het opsporen in allerlei momenten in het verleden terechtkomen: recente ervaringen, jeugd en kindertijd, de geboorte, de tijd in de baarmoeder, maar ook op het conceptiemoment, een vorig leven of in de periode tussen twee levens (zie hierna over reïncarnatietherapie). Je onbewuste deel selecteert in welk gebied gewerkt moet worden; je wordt geleid naar die ervaringen die het sterkst met je probleem zijn verbonden. In de herbeleving kun je ervaren wat je ooit hebt gedacht, besloten, gevoeld, gezien, gehoord of geroken. Deze onbewuste ervaringen put je uit je energetische celgeheugen. Sommige mensen zien min of meer duidelijke beelden, anderen voelen vooral hun lichaam en weer anderen horen wat er gebeurt of 'weten' het gewoon. Als je onderdrukte emoties, gedachten en zintuiglijke ervaringen zijn geuit en verwerkt, ontstaat er inzicht in wat er ooit gebeurd is en hoe je toen overleefde. Je merkt dat de overtuigingen en reactiepatronen met bijbehorende emoties die toen zinvol waren niet meer in je leven passen. Ze beperken je en veroorzaken problemen. Je kunt bewust kiezen om deze achter te laten in het daar en toen.

      Wat is reïncarnatietherapie?
      'Re' betekent 'weer'; in het woord 'carne' zit het woord 'vlees', 'lichaam'. Letterlijk betekent reïncarnatie dus 'herbelichaming'. In deze therapie wordt er van uitgegaan dat de ziel van de mens na het lichamelijk sterven door blijft leven en zich daarna weer met een lichaam verbindt. Tussen twee levens in verblijft de ziel in het zogenaamde tussenbestaan. Met reïncarnatietherapie gebeurt hetzelfde als in regressietherapie. We gaan alleen nog verder terug in de tijd. Het is onbelangrijk of je er in gelooft. Je moet alleen wel bereid zijn om je ervaringen serieus te nemen. Want dat deze therapie werkt, blijkt wel uit de sterke gevoelens en indrukken die cliënten kunnen ervaren. Dit, ook al hebben deze ervaringen eerder symbolische dan authentieke waarde en zijn ze historisch aanvechtbaar.

      Wat is spirituele regressie?
      In een spirituele regressie maak je vanuit een diepe trance verbinding met je ziel, dat deel van jezelf dat blijft bestaan door levens heen. Het deel van je dat 'weet'. Het weet wat de reden is van je bestaan, wat je levensplan en uitdagingen voor dit leven zijn. Het weet waarom bepaalde personen in je leven zijn en waartoe bepaalde ervaringen dienen.

      Aan de hand van gerichte vragen exploreer je je ziel en ontmoet je je ware zelf. Je raakt hierdoor meer afgestemd op jezelf en wordt je eigen kompas. Het fenomeen spirituele regressie is een nieuwe ontwikkeling binnen de regressie- en reïncarnatietherapie. De methodiek komt uit Amerika. De grondlegger, hypnotherapeut Dr. Michael Newton, heeft meer dan 30 jaar onderzoek gedaan onder ruim 7000 cliënten naar hun ervaringen als ziel in de periode tussen fysieke incarnaties. De informatie die uit alle regressies naar voren komt is zeer consistent, ongeacht verschillen in achtergrond, religieuze overtuigingen, cultuur of ras.
    • 6. Droomanalyse

      Droomanalyse kan je veel vertellen over je psyche. Iedere droom spiegelt delen van de persoonlijkheid maar niet iedereen is zich daar van bewust. Je kunt leren bewust te worden van je dromen, deze te interpreteren en daarvan te leren. Zo kun je een notitieblokje op je nachtkastje leggen, dromen, die je bij zijn gebleven, in kernwoorden noteren en deze overdenken vóórdat je opstaat. Die toestand, direkt na het ontwaken, is een natuurlijke trance waarin je toegang hebt tot je onbewuste deel. Je kunt de symboliek in je dromen dan zelf verklaren. In therapie laat ik je zien wat de betekenis is van bijvoorbeeld terugkerende, opvallende of nare dromen zodat deze niet hoeven terug te keren. Daarbij laat ik je in de energie stappen van de verschillende delen die in je droom voorkomen.
    • 7. Hypnotherapie

      Bij Hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van ontspanningsoefeningen, visualisatie- en ik-versterkende technieken, actieve en passieve imaginatie. Doel is in een trancetoestand te komen. Dat is een diepe ontspanning die te vergelijken is met het gevoel van dagdromen, een vorm van zelfhypnose en naar binnen gerichte aandacht. Het is een veranderd bewustzijn waarbij je contact kunt maken met je onbewuste innerlijke wereld. Daarbij maak je je los van je denken, de buitenwereld en je rationele, logische waakbewustzijn. Daardoor krijg je een verhoogde concentratie op je 'belevende ik'. In trance kun je de beschikking krijgen over rijke hulpbronnen in jezelf om die dingen aan te pakken en op te lossen die voor jou van belang zijn. Alleen die ervaringen die op dat moment nodig zijn voor het proces zijn oproepbaar. Je onbewuste deel laat alleen toe wat voor jou zinnig is en wat je aankunt. In de hypnotherapie geef ik je een kader waarbinnen je je eigen weg kunt gaan om zelf een passende oplossing te vinden voor je probleem. Ieder mens heeft een innerlijke bron van universele kennis in zich. Deze wordt ook wel het hoger zelf of hoger bewuste genoemd. In trance kun je gemakkelijk in contact komen met die innerlijke gids of wijsheid. In trance kun je gebruikmaken van de helende capaciteiten van je onbewuste deel. Je kunt bewust worden van onverwerkte emoties en negatieve overtuigingen en deze verwerken. Oude overlevingsstrategieën of rollen die je functioneren blokkeren kun je begrijpen en transformeren of loslaten. Je kunt inzicht krijgen in dat wat je vroeger geen plek hebt kunnen geven. Je kunt inzichten krijgen over waarom de dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. Er kan acceptatie ontstaan en vooral vergeving van jezelf en van anderen. Hierdoor kan heling van je ziel ontstaan die direct invloed heeft op je leven in het hier en nu. Je kunt meer jezelf zijn, het gevoel hebben de moeite waard te zijn, je gevoel volgen en je grenzen aangeven. Daardoor kan je levenspad zich ontvouwen zoals het voor je is bedoeld.
    • 8. Passieve of actieve imaginatie

      Bij een passieve imaginatie neem ik je mee op een reis in je verbeelding zonder dat jij daarop invloed uitoefent. De belevenissen kunnen de volgende doelen hebben. Een passieve imaginatie:
      • kan je belangrijke inzichten geven;
      • kan je in een gewenste toestand brengen;
      • kan je een gevoel van zelfvertrouwen geven;
      • kan je weer bewust maken van een verborgen hulpbron;
      • kan je naar je ware zelf brengen;
      • kan je helemaal ontspannen.


      Bij een actieve imaginatie maak je ook een reis in je verbeelding, maar hierbij doe je actief mee door aan te geven wat er zich in je fantasiewereld afspeelt. Daarnaast kun je mede bepalen hoe je reis verder verloopt waardoor je invloed kunt uitoefenen op wat er gebeurt. Deze vorm wordt ook wel begeleide dagdroomtherapie genoemd. De imaginaties zijn vaak visuele, symbolische voorstellingen die uit je onbewuste deel opborrelen. Daarbij kun je ook innerlijke sensaties ervaren van geluid, gevoel, geur en smaak. Ook een droom kan worden gebruikt als startpunt voor de imaginatie.
    • 9. Delenwerk

      Er zijn delen van onze persoonlijkheid die tot op zekere hoogte een eigen leven leiden: het kinddeel, het volwassen deel en het ouderdeel. Maar ook de driftige peuter, de zich schamende puber, de romantische adolescent in onszelf; een machteloze woede die steeds terugkomt, een donker gat waar we af en toe in terecht komen, de toekomstfantasie die ons blijft stimuleren. In de therapie roep ik deze innerlijke kanten bij je op als bijna aparte delen of persoonlijkheden waarmee je een 'gesprek' voert. Dit kan duidelijkheid geven over innerlijke conflicten en onopgeloste trauma's. Je kunt in een sessie ook een 'gesprek' voeren met dat deel dat ervoor zorgt dat je pijn of een ziekte hebt of met dat deel dat verantwoordelijk is voor het in stand houden van een nare gewoonte of gedragswijze waar je vanaf wilt. Elk deel in je heeft altijd een positieve intentie voor je. In de sessie laat ik je aan dat deel vragen wanneer en waarom het is ontstaan. Dat inzicht is belangrijk voor heling. Vervolgens laat ik je met dat deel een andere manier afspreken om die positieve intentie voor je te bereiken. Als dat lukt, is je probleem weg.
    • 10. Innerlijk kind therapie

      Ontstaan van onderdrukte, gekwetste, 'innerlijke kinderen'
      De oorzaak van veel problemen kun je vinden in je kindertijd, je huidige of een vorig leven. Het 'innerlijk kind' (en daarvan heb je er vaak meer) is een deel van je dat eigenlijk een bron van energie, speelsheid en vreugde zou moeten zijn, maar vaak nog steeds vast zit in het verleden. Het is als het ware 'bevroren' in de tijd dat het is ontstaan. Vaak draagt dit deel van ons pijn, verdriet, teleurstelling en vaak ook boosheid in zich. Daarom wordt dit deel meestal onderdrukt. Een gekwetst kind is niet of nauwelijks in staat een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde op te bouwen. Dat is zo als het bijvoorbeeld te weinig liefde heeft gehad, niet gewenst is geweest, achtergesteld werd bij een broertje of zusje of seksueel is misbruikt. Als volwassene ben je dan erg onzeker en angstig en vind je jezelf minder waard dan een ander. Je voelt je dikwijls ook slachtoffer (ik kan er toch niets aan doen, ik ben immers zo geworden door--). Soms ontstaat de neiging om je zoveel mogelijk uit het leven terug te trekken en contacten met anderen te mijden. Ook kan het omgaan met gevoelens van genegenheid of boosheid, veel moeite kosten. Het kan voorkomen dat je je bijna letterlijk vastklampt aan een partner ('als hij/zij weg is, ben ik niets meer'). Er kunnen extreme woedeuitbarstingen zijn. Je bent dan niet in staat op een bepaalde situatie te reageren als een volwassene maar wel als een kind. Als je niet geleerd hebt om goed voor jezelf te zorgen zoek je afleiding om de ellende niet te hoeven voelen. Je kunt je dan storten op overmatig eten en drinken, tv kijken, internetten, roken of relaties. De echte oorzaken van je gevoel worden daarmee niet opgelost. Het verdriet, de leegte, de woede en de onrust worden alleen maar groter.

      Aanpassen en overleven
      Een klein kind is afhankelijk van de ouders en daarom onvoorwaardelijk loyaal. Zij zijn de norm en geven liefde, zorg en veiligheid om te overleven. Daarom zullen de meeste kinderen zich in de eerste plaats aanpassen om zich zo van de liefde van een ouder te verzekeren, om de ouder te beschermen of te redden. Dat doen ze ook al gedraagt de ouder zich destructief. Daarbij verliest het kind vaak een deel van zichzelf en worden eigen behoeften ontkent. Overlevingsstrategieën, die je als kind hebt gebruikt om je staande te houden, kunnen je als volwassene beperken. Dat komt met name in relaties tot uitdrukking. Zo'n gedrag kan voor jou, maar zeker ook voor je omgeving, onaanvaardbaar worden.

      Helen van het 'innerlijke kind'
      In regressietherapie kun je met je innerlijke gekwetste kind in contact komen. Je kunt het vragen wat het nodig heeft, wanneer en waarom het zo gekwetst werd en welke reactie of welk besluit dit toen teweeg heeft gebracht. Je kunt je innerlijk kind geven wat het heeft ontbeerd en vrede sluiten met dit deel in jezelf zodat het je niet meer blokkeert. Een belangrijk aspect van het 'innerlijk kindwerk' is dat het helpt los te komen van overtuigingen. Voorbeelden zijn: 'ik ben niet goed genoeg', ík mag geen fouten maken', 'als ik maar alles voor hem doe, dan is hij wel lief voor mij', of 'als ik maar niks voel, dan red ik het wel'. Zo'n overtuiging wordt meestal onbewust door allerlei kleine voorvallen gedurende de dag geactiveerd. Je blijft er dus keer op keer in terugvallen, tenzij je dit innerlijke kind erkent en heelt. Een mogelijke ingang tot 'innerlijk kindwerk' is een familieopstelling; daarbij maak ik bijvoorbeeld gebruik van poppetjes als representant van de gezinsleden.
    • 11. Ademtherapie

      Natuurlijke ademhaling
      In de natuurlijke ademhaling 'haal' je geen adem. Je ademt vanzelf in en uit zonder erbij na te denken, zoals een baby dat van nature doet. De meeste mensen hebben deze natuurlijke ademhaling verloren en gebruiken daardoor maar een beperkt deel van hun ademhaling. Ze halen voldoende adem om te overleven, maar ervaren onvoldoende levensenergie. Om te overleven kun je een paar dagen zonder voedsel, water of slaap. Maar het is levensbedreigend om enkele minuten géén zuurstof is hebben. Zuurstof is de belangrijkste bron waarmee je je cellen voedt. Door ademtherapie kun je leren weer op een natuurlijke wijze te ademen. Want adem is leven.

      Doorademen bij spanning
      Op spannende momenten ben je geneigd om je adem in te houden. In de ademtherapie leer je juist bij spanning toch door te ademen. Daardoor kan het gevoel, dat je hebt, blijven stromen en zet je het niet vast. Je voorkomt daarmee dat er blokkades ontstaan. Als je doorademt, geef je jezelf letterlijk meer lucht zodat je beter met stressvolle situaties kunt omgaan.

      Ruimte geven aan onverwerkte emoties
      Op je ademhalingssysteem als zodanig kun geen invloed uitoefenen maar je kunt wel bepalen hóe je ademt. Manieren van ademhaling kun je verdelen in buikademhaling, middenrifademhaling en borstademhaling. Door deze drie met elkaar te verbinden krijg je een optimale zuurstofopname. Door een verbonden ademhaling zonder adempauzes kun je jezelf bevrijden van onverwerkte emoties.

      Lucht geven aan lichamelijke blokkades
      Als je lichamelijke blokkades hebt, leer je in de ademtherapie welke manier van ademhalen bij jouw klacht past. Deze ademhaling kan je pijn verlichten.

      Op adem komen
      Ademtherapie is een bijzonder eenvoudige maar zeer krachtige ontspanningstechniek. Door bijvoorbeeld een tijdje je ademhaling te observeren kun je je gedachtestroom stop zetten waardoor je als vanzelf in het nu komt. Ook is ademtherapie geschikt voor het voorkomen van allerlei klachten. Een natuurlijke ademhaling heeft effect op je hele lichaam. Ze maakt dat je beter in je vel komt te zitten en je ervaart meer levenskracht. Daardoor neemt je zelfvertrouwen toe.
    • 12. Rationeel Emotieve Therapie (RET)

      Rationeel Emotieve Therapie (RET) is een benadering waarbij ervan wordt uitgegaan dat aan emotionele problemen vaak irrationele, negatieve gedachten en opvattingen ten grondslag liggen. Transformatie kan worden bereikt via bewustwording, omdenken en ombuigen van deze destructieve gedachten. Dit heeft een positieve invloed op je emotionele beleving. Verandering van gedachten zorgt dus voor een verandering in je gevoel.
    • 13. Neuro Emotionele Integratie (NEI)

      NEI is ontwikkeld om emotionele blokkades op te sporen aan de hand van een lichamelijke reactie. Bepaalde lichaamsdelen zijn verbonden met emoties. Het opsporen van blokkades vindt plaats door middel van een spiertest. Je drukt je duim en wijsvinger licht tegen elkaar en de therapeut richt zich tot een bepaald lichaamsdeel en trekt de vingers uit elkaar. Als je vingers verzwakken is er sprake van een emotionele blokkade. Je vingers werken als een leugendetector en zijn verbonden met je onbewuste deel. Je kunt deze test verstandelijk niet beïnvloeden: het is een onbewust proces. De therapeut onderzoekt wat de eerste keer was dat deze emotie zich bij jou heeft voorgedaan en onder welke omstandigheden deze opnieuw getriggerd wordt. Door de drukpunten te masseren en bepaalde affirmaties uit te spreken verdwijnen de blokkerende emoties voorgoed. Dit geldt ook voor onderliggende kernovertuigingen zoals 'ik ben niet goed genoeg' of 'alles moet perfect zijn, anders gaat het mis'. Door de negatieve en de positieve kernovertuiging te beleven en te integreren met je brein verdwijnt ook deze blokkade. Met NEI kun je ook belangrijke levensvragen beantwoord krijgen. Het onbewuste deel reageert op gesloten vragen via de spiertest.
    • 14. Chakratherapie

      Chakratherapie richt zich op het activeren, openen, uitbalanceren en reinigen van de chakra's. De therapie is met name gericht op de chakra's waar problemen zich manifesteren. Onverwerkte emoties kunnen zich verkleven met gelijksoortige emoties en zorgen voor een energetische verdichting in de aura. Zowel de chakra die correspondeert met het betreffende deel van de aura als het fysieke lichaam in een bepaald gebied krijgen dus een verstoorde energietoevoer. Hierdoor ontstaan fysieke of psychische klachten. Klachten kunnen gevoeld worden in de aura voordat ze merkbaar zijn in het fysieke lichaam.
    • 15. Aurareading en -healing

      Aurareading
      Bij het lezen van de aura wordt vastgesteld hoe het staat met de levensenergie in je aura en chakra's. Je aura is het energieveld om je lichaam heen en je chakra's zijn de energiecentra in je lichaam. Als je een blokkade hebt, is dat te merken aan je uitstraling. Op die plekken is de doorstroming van de energie geblokkeerd. Door de reading krijg je zicht op je blokkades, processen en op je kernthema.

      Aurahealing
      Bij het helen van je aura strijkt de therapeut door je energieveld zodat de blokkades in beweging komen. Innerlijke processen worden daarmee op gang gebracht en je zelfhelend vermogen wordt geactiveerd.
    • 16. Familie-, relatie- en systeemopstellingen

      Bij een familieopstelling wordt een ruimtelijke voorstelling gemaakt van de familie waartoe je behoort. Dit kan bijvoorbeeld het gezin van herkomst zijn maar er kan ook gekeken worden naar jezelf in je huidige relatie of gezin.
      Wanneer je een opstelling doet, stel je intuïtief de representanten voor jezelf en voor je familieleden op. Ook abstracte delen kunnen worden opgesteld zoals jouw angst of de toekomst. Representanten kunnen mensen zijn maar ook voorwerpen.
      Wat in de opstelling naar boven komt, wordt niet bedacht maar ontstaat spontaan. Het is fascinerend te merken dat de representanten in de opstelling toegang krijgen tot het gevoel en de onderlinge verhoudingen van diegenen die zij representeren.
      Een opstelling kan ook individueel plaatsvinden met behulp van poppetjes of voorwerpen.
      De opstelling maakt patronen zichtbaar, geeft je nieuwe inzichten en de mogelijkheid om los te laten wat je niet meer dient.

    Begrippen Polyenergetische therapie

    • 1. Wat is een trauma?

      Een trauma kan worden opgevat als een eenmalige heftige gebeurtenis of als een serie van herhaaldelijke pijnlijke ervaringen (lichamelijk, mentaal en emotioneel). Het verlies van een dierbare, een echtscheiding of pesten op school op zich zijn geen trauma's. Het gaat er vooral om hoe je hiermee bent omgegaan. Een opeenstapeling van nare gebeurtenissen zorgt er vaak wel voor dat een trauma zich kan nestelen.
    • 2. Wat is geluk?

      Geluk is voor iedereen anders. Voor de een is dat een gezond lichaam en voor de ander is dat het helpen van mensen in nood. Loslaten van blokkades is één manier om het geluk naar je toe te halen. Een andere manier is om situaties op te zoeken die je gelukkig maken. Geluk is een abstract begrip. Geluk laat zich niet vangen in één definitie. Mijn idee van geluk: "onvoorwaardelijk van jezelf houden en trouw zijn aan jezelf, accepteren wat er is in en om je heen, dienstbaar zijn aan anderen". "Geluk is het vermogen om 'heel zijn' te kunnen ervaren en gedachten, gevoelens en gedrag met geestkracht te kunnen sturen en daardoor jezelf het allerbeste te geven.” Deze definitie impliceert het volgende: - geluk kun je voelen, gelukkig kun je zijn; - geluk is een keuze, een wilsbesluit; - geluk zit in je.

      Definities van geluk
      Definities van geluk die in de buurt komen van mijn visie zijn als volgt:
      • Geluk is een aangename toestand waarin men zijn wensen bevredigd ziet en vrede heeft met zichzelf en zijn omgeving.
      • Geluk is de ervaring van vreugde, tevredenheid en welzijn gekoppeld aan het gevoel dat het leven goed, zinvol en de moeite waard is.
      • Geluk is je innerlijke vlam die je helemaal verwarmt en intens doet stralen.
      • Geluk is leven in het NU, zonder zorgen om verleden of toekomst.
      • Geluk is tevreden zijn met wie je bent en wat er is, genieten van het leven van alledag en dankbaar zijn voor al je zegeningen.
      • Geluk is een keuze; je besluit zelf wat je van het leven maakt.
      • Geluk is altijd binnen handbereik; het zit in jezelf! Het is zó dichtbij, dat je het snel over het hoofd ziet.
      • Geluk is wanneer wat je denkt, voelt en zegt in harmonie zijn.
      • Geluk is de weg, niet het doel.
      • Geluk komt binnen zonder kloppen bij wie zijn hart er voor open stelt.
      • Geluk is als een boemerang; het komt terug bij degene die het weggeeft.
      • Het geheim van geluk schuilt niet in doen wat je leuk vindt, maar in leuk vinden wat je moet doen.
    • 3. Wat is de toestand van hypnose of trance?

      Dit is een sterke concentratie op een bepaald onderwerp. In het dagelijkse leven komt trance spontaan voor. Bijvoorbeeld als je je verdiept in een spannend boek of geboeid naar een film kijkt. Kleine kinderen van 0-5 jaar zijn bijna continu in trance. Trance is een bewustzijnstoestand die wordt gekenmerkt door een langzamer hersenritme, verhoogde huidweerstand, verlaagde spierspanning, diepere en rustiger ademhaling, en soms een lagere lichaamstemperatuur. Met deze veranderingen gaat een beleving gepaard van ontspanning en vrede, het verminderen van indrukken uit de omgeving, andere tijdsbeleving en een wijziging van de lichaamsgewaarwordingen. Je komt in trance in contact met je gevoel: je intuïtie, innerlijke gids en emoties. Je kunt in trance in contact komen met je ware zelf . Als je in trance bent, blijf je deels bewust en alert; het is geen slaaptoestand. Je blijft voor een deel bewust in het hier en nu, observeert en evalueert op de achtergrond. Dit deel in je behoudt de regie en neemt het over als het moet: je komt dan direct terug in je waakbewustzijn. Je bepaalt dus zelf hoever je gaat. Deze moderne vorm van hypnotherapie verschilt met de klassieke hypnotherapie of toneelhypnose. Daarbij is de cliënt overgeleverd aan de wil van de hypnotiseur en weet na afloop niets meer van het gebeurde.
    • 4. Wat is bewust zijn?

      Aandachtig waarnemen in het hier en nu
      De eerste sleutel tot geluk is bewust door het leven gaan. Bewust-zijn vraagt om aandachtig waarnemen in het hier en nu. Vaak wordt de term 'bewustzijn' onterecht als zelfstandig naamwoord gebruikt. Daardoor wordt gesuggereerd alsof het bewustzijn zelfstandig iets zou kunnen doen. Het 'zich bewust zijn' is een toestand van wetend zijn. Je kunt je bewust worden op drie niveaus.

      Het gaat om het aandachtig waarnemen van:
      • materiële zaken via je zintuigen; de poort naar de buitenwereld;
      • geestelijke zaken via je ziel; de poort naar je onbewuste deel;
      • geestelijke zaken via je geestesoog; de poort naar andere realiteiten.


      Jouw kaart is niet de werkelijkheid
      Bewust-zijn impliceert dat je weet dat jouw kaart niet de werkelijkheid is. Net als een zaklamp die je op een muur schijnt; de rest van de muur blijft onbelicht en het lijkt alsof die er dan niet is. Zo is dat ook als een groep blinde mensen vanuit verschillende posities een olifant beschrijft. Ieder van hen haalt een bepaalde eigenschap van de olifant naar voren. Iedereen kijkt dus op zijn eigen manier naar de werkelijkheid. Naast deze subjectieve werkelijkheid, hebben we een gedeelde, collectieve werkelijkheid en daarbuiten is de wereld van het onbekende. Daarbij kun je onderscheid maken tussen de materiële en de geestelijke wereld. In de geestelijke wereld ga je voorbij aan wat je waarneemt met je zintuigen. Je kunt dan verborgen patronen zien en de betekenis achter gebeurtenissen in je leven ontdekken.

      Je bent niet wat je denkt
      Je kunt je bewust-zijn van gedachten, gevoel en gedrag. Deze zijn menselijk, maar niet persoonlijk; ze horen bij het collectieve weten. Je kunt de verbinding daarmee verbreken door jezelf op afstand waar te nemen alsof je in een helikopter boven jezelf hangt. Op dat moment besef je drie dingen: ik ben mijn gedachten niet, ik ben niet wat ik voel, ik ben niet wat ik zeg of doe. Het zijn uitingen van het collectieve weten en jij beslist wat je daarvan houdt of laat gaan.

      Onverwerkte emoties en schaduwkanten
      Bewust-zijn houdt ook in dat je onbewuste, verdrongen delen in jezelf waarneemt. Dit gebied wordt ook wel aangeduid met het innerlijk 'pijnlichaam'. Wat je diep in de ijskast van je ziel hebt weggestopt, verlangt ernaar om te worden verwarmd door liefde en licht. Je bent bewust als je deze schaduwkanten van jezelf ontdekt. Andere mensen kunnen je dat meestal al feilloos aangeven terwijl het voor jezelf nog in nevelen is gehuld. Vaak ontvang je informatie over je schaduwkanten in de vorm van kritiek of een verwijt. Zodra je je bewust bent van die onverwerkte zaken zul je er niet meer door getriggerd worden en er geen pijn meer van ondervinden. Als je je echter identificeert met je pijnlichaam wordt het daardoor gevoed en blijft de pijn terugkomen.

      Geestelijke ontwikkeling
      Bewust worden of waarnemen doe je met geestkracht, net als denken, voelen en willen. In je leven ontwikkel je deze vermogens steeds verder en uiteindelijk bereik je een hogere toestand van bewust zijn. Je kunt daarin vier toestanden onderscheiden: onbewust zijn, bewust zijn, bewust zijn van jezelf en bewust zijn van alles wat is. Bij het hoogste niveau ervaar je de verbinding met alles wat is en voel je dat we allen één zijn. Een voorwaarde om bewust te worden is dat je je hoofd leeg kunt maken.
    • 5. Wat is je onbewuste deel?

      Het onbewuste deel is een verzamelbak van ervaringen die je in dit en voorgaande levens hebt opgedaan. Het kan gaan om herinneringen, gevoelens, gedachten, enzovoorts. Deze oude onbewust opgeslagen gevoelens en overtuigingen beïnvloeden ons voelen, denken en handelen in het nu. Met name gevoelens en gedachten die wij in onze jeugd gevormd hebben om ons in de wereld staande te houden, kunnen op onverwachte momenten ons doen en laten bepalen. Het is belangrijk dat je je bewust wordt van wat er verdrongen of juist gevormd is. Door bewustwording en verwerking krijg je weer de regie over je leven, innerlijke rust en het gevoel van 'heel' zijn. Het onbewuste kan ook gezien worden als collectief onbewuste en als bron van hoger weten. Het onbewuste is constant actief; ook als ons waakbewustzijn onder narcose of in coma is uitgeschakeld. Overdag is het als het ware onze souffleur maar in de nacht wanneer je waakbewustzijn rust, manifesteert het zich tijdens je dromen. Dromen kunnen daarom een belangrijke informatiebron zijn.
    • 6. Wat heeft de mens met energie te maken?

      Je bent energie
      Heb je wel eens stilgestaan bij wat je nodig hebt om in leven te blijven? Waarschijnlijk niet, want dit zijn natuurlijke zaken die gewoon zijn en vanzelf gaan. De mens heeft vier bronnen nodig om te leven: zuurstof, voedsel, water én energie. Ik vertel je nu iets meer over 'energie'. Het woord 'energie' komt van het Griekse 'en erges', dat 'in werking' betekent. De mens is in wezen een intelligent energiewezen dat bestaat uit drie componenten:
      • je energiecentra of chakra's;
      • je energiekanalen of meridianen;
      • je energieveld of aura.


      Vaak identificeren mensen zich onterecht met één energielichaam. Voorbeelden hiervan zijn: ik ben ziek, ik ben gezakt, ik ben gekwetst, ik heb pech, ik heb een lekke band, ik heb angst, ik ben niet creatief, ik ben depressief. Hierna krijg je een korte toelichting op deze energiesystemen.

      Chakra's
      Chakra's kun je zien als ronddraaiende, trechtervormige bloemkelken van ongeveer tien centimeter. Ieder chakra is verbonden met bepaalde lichaamsorganen en -delen, een zenuwknooppunt en een endocriene klier. Verder staat elk chakra voor een aantal psychologische kenmerken. Chakra's zijn dus nodig om fysiek en psychisch te functioneren. In het Vissentijdperk had de mens zeven chakra's, in het Aquariustijdperk (vanaf 2000) beschikt de mens over dertien chakra's. Deze dertien chakra's vervullen een belangrijke functie bij het integreren van je geest in de materie en het oplossen van karma.

      Meridianen
      Meridianen zijn energiekanalen die zorgen voor de verdeling van de energie in je lichaam. Je hebt dus stoffelijke aderen gevuld met bloed en onstoffelijke aderen gevuld met energie.

      Aura
      Je aura is een energieveld dat je lichaam omsluit. Het bestaat uit vier energielichamen met een elektromagnetische uitstraling: het etherische, het emotionele, het mentale en het spirituele lichaam. Je aura neemt energie op uit de aarde én het universum en geeft deze via je meridianen door aan je chakra's. Iedereen kan aura's voelen, sommige mensen kunnen aura's zien. Met Kirlian fotografietechniek kun je de aura zichtbaar maken. Je aura of uitstraling verschilt qua grootte en vorm afhankelijk van hoe je je voelt. Als je overgaat naar de andere wereld aan gene zijde verlies je alleen je fysieke lichaam, je energielichamen gaan mee. De vier energielichamen in de volgorde waarin ze om je fysieke lichaam zitten zijn:
      • Het etherische lichaam: dat is een directe afspiegeling van je fysieke lichaam en vormt hiervoor een natuurlijke beschermingslaag. Voordat een ziekte uitbreekt, is deze al aanwezig in je aura. Daarom wordt deze laag ook wel gezondheidsaura genoemd. In dit lichaam zitten je chakra's.
      • Het emotionele of astrale lichaam is de drager van je gevoel, emotie, karaktereigenschappen en stemming.
      • Het mentale lichaam: in dit lichaam wonen je gedachten, ideeën, rationele en intuïtieve inzichten. De ware functie van dit lichaam is om universele waarheden van het spirituele lichaam op te nemen en te begrijpen.
      • Het spirituele lichaam : dit lichaam brengt het licht, de liefde, wijsheid en kracht van je hoger zelf tot uiting. Het hoger zelf heeft genezende krachten, het verbindt je met je ziel en de bron van alles wat is. Verder verschaft het hoger zelf je toegang tot de 'Akashakronieken': een enorme databank waarin alle gebeurtenissen van alle levensvormen zijn opgeslagen uit verleden, heden en toekomst. Via dit lichaam kun je het doel van het bestaan inzien en begrijpen.
    • 7. Wat is intuïtie?

      Bij coaching en therapie put de therapeut de meeste informatie uit zijn intuïtie. Intuïtie is het zesde zintuig dat iedereen heeft en dat continu aanwezig is. Bij de meeste mensen wordt de intuïtie verdrongen of genegeerd door het denken. Intuïtie is het eerste gevoel dat bij je binnenkomt als je je concentreert op een concrete vraag. Afgaan op je intuïtie is luisteren naar wat je wordt ingegeven. Als het antwoord komt, weet je dat het klopt, je ervaart het als een innerlijk weten. Het antwoord kan bij je opborrelen als een stem in je hoofd maar deze stem is anders dan bij je gedachten. Het vraagt enige oefening om dit verschil te herkennen. De stem van je hart laat zich ook voelen via lichamelijke sensaties. In de spreektaal wordt ook wel gesproken over het 'buikgevoel'.
    • 8. Wat is verantwoordelijkheid?

      Als jij verantwoordelijkheid neemt voor wat er in jouw leven gebeurt neem je dus geen verantwoordelijkheid voor het leven van anderen. Je kunt niet het leven van anderen leiden of voorschrijven wat een ander moet denken, voelen of doen. Verantwoordelijkheid nemen impliceert dat je je niet afhankelijk opstelt of je gedraagt als een slachtoffer. Bij slachtofferschap geef je de schuld aan dingen buiten jezelf; de overheid, het weer, de kerk, je leidinggevende, je partner of kinderen. Als je verantwoordelijkheid neemt voor wat er gebeurt in je leven, ben je tegelijk schepper, regisseur en producent van je leven. Geluk en ongeluk horen bij het leven. Alleen weten de meeste mensen dit niet of ze willen het niet weten. We willen alleen de positieve kant van ons leven omarmen en de negatieve kant buiten houden. Vaak schrijven we nare gebeurtenissen toe aan de buitenwereld.Lijden wordt echter niet veroorzaakt door wat je overkomt maar gaat om de betekenis die jij eraan geeft. Dat doe je door er een waardeoordeel aan te verbinden. Dat bepaalt vervolgens hoe jij je voelt en hoe jij ermee omgaat.
    • 9. Wat is het belang van loslaten?

      Door los te laten bevrijd je je van een zelf opgelegde beperking zoals een vlinder die zich ontdoet van zijn cocon. Door loslaten ontlast je jezelf, verlicht je je leven en voel je je vrij. Vrijheid is het kostbaarste geschenk dat ons mensen op aarde is gegeven. Slechts in vrijheid kan je goddelijk deel tot leven komen. Het proces van loslaten zorgt voor een groter zelf bewust zijn en zelfvertrouwen. Het resultaat van het loslaten is nog vele malen groter. Naast een geluksgevoel maakt het je vitaal, veerkrachtig en vredig. Wanneer je jezelf als energie gaat zien, word je steeds lichter. Je realiseert je dat je niets te verliezen hebt. Wat kun je eigenlijk verliezen? Alles buiten jouw energielichaam (relaties, huizen, banen, auto's) is nooit van jou geweest. Iets wat niet van jou is, kun je ook niet kwijt raken. En alles dat wel van jou is (geluk, kracht, liefde, vrede, innerlijke schoonheid) kun je nooit kwijtraken. Je kunt het hooguit uit het oog verliezen. Dus niet door je in te spannen maar door bewust te zijn en keuzes te maken kun je jezelf bevrijden van de lasten die op je schouders drukken. Daardoor kom je steeds dichter bij wie je werkelijk bent. Loslaten vraagt dus om ontspanning, overgave en vertrouwen.
    • 10. Wie ben je? Wat is je ware zelf?

    Ervaringen polyenergetische Therapie