Poort naar Geluk - Coaching, therapie, vitaliteit en spiritualiteit

Over Souillac

Souillac heeft een historisch centrum met pittoreske straatjes en interessante bezienswaardigheden:

  • Het klooster Sainte-Marie met de Byzantijns aandoende Romaanse abdijkerk uit de 12e eeuw en de deels verwoeste klokkentoren van de 11e-eeuwse kerk Saint Martin.
  • Indrukwekkende poorten, bruggen en viaducten.
  • Het Nationale Museum voor Automaten en Robotica met een verrassende collectie van automaten en mechanisch speelgoed van de negentiende en twintigste eeuw (meer dan 300).
  • De likeurstokerij en -proeverij La Vieille Prune van Louis Roque en wijnmakerij L’Atrium.
  • De kleurrijke markt met lokale producten, ambachten en specialiteiten op vrijdagmorgen en in het seizoen ook op woensdagavond. Typische streekproducten zijn: everzwijn, ganzenlever, lam Quercy, gekonfijte eend, walnootcake, walnootlikeur, wijn, paddenstoelen, truffels, kaas en jam.

 

Rivier Dordogne

De Dordogne is een van de langste rivieren van Frankrijk. In het seizoen kun je recreëren op kleine stranden langs de rivier. Je kunt erin zwemmen, kanoën en kajakken. Er zijn mooie routes om langs de Dordogne te wandelen, fietsen, paardrijden en (mini)golfen. Pret kun je beleven in waterpark ‘Quercyland’.

Bekijk de omgeving

In de omgeving van Souillac vind je schilderachtige middeleeuwse dorpen en kastelen. De natuur is overweldigend mooi: hunebedden, stenen muurtjes, grotten, kliffen, afgronden, valleien en kalkplateaus met lieflijke caselles en gariottes (kleine hutjes van steen).
Bekijk de volgende video’s om een indruk te krijgen van de idyllische omgeving:

 

Historie en herkomst naam

De eerste serieuze tekst waarin Souillac wordt genoemd dateert uit 909. Souillac heeft haar naam te danken aan het Keltische woord ‘Souilh’: een modderige, drassige plek waarin wilde zwijnen zich wentelen. Dit verklaart de afbeelding van een wild zwijn in het stadwapen. De geschiedenis van de stad is versmolten met die van de religieuzen. De elfde en twaalfde eeuw markeren het tijdperk van pracht voor de stad. Het was aan het begin van de 12e eeuw dat Souillac het aanzien gaf van een rijke feodale stad. Grote muren vormen een verdedigingsgordel met diepe greppels. In het westen worden deze sloten vervangen door de bodem van de beek de ‘Borrèze’. Er waren vijf poorten in Souillac, waarvan er drie een ophaalbrug hadden: Laborie in het noorden, du Pont in het westen en Barnicou in het zuiden. Er zijn zeven viaducten die de stad omringen. Het viaduct over de Borrèze, gebouwd tussen 1881 en 1885, is het belangrijkste. De spoorlijn Parijs-Toulouse volgt nog steeds dit traject. De brug Louis Vicat van 1822 is de eerste brug die ooit is gemaakt van artificieel cement, het Portlandcement. De meest recente brug uit 1998 zie je als je op de A20 rijdt; deze brug biedt een uniek uitzicht over de stad en de lussen van de Dordogne.

Voorzieningen

Souillac is een kruispunt voor transport en logistiek vanwege de ligging aan een rivier, snelweg en luchthaven. Souillac telt circa 3900 inwoners en heeft alle basisvoorzieningen: grote warenhuizen (Leclerc, Lidl, Casino), benzinestations, bakkers, slagers, bio-winkel, restaurants, cafés, auto- en fietsverhuurbedrijven, dokters, tandartsen, apothekers, bloemenwinkel, banken, geldautomaten, opticiens, beautysalons en kappers.

Nuttige links

VVV
Gemeente Souillac