Creatiekracht stap 1: van hartenwens tot doelstelling
Hartenwens → Formuleren van een doel → Doelstelling
Deze tekst hoort bij een zesdelig artikel over creatiekracht: Klik op: Inleiding – Klik op: Stap 1 – Klik op: Stap 2 – Klik op: Stap 3 – Klik op: Stap 4 – Klik op: Stap 5.
Hartenwens
- Kies een gebied waarin je een hartenwens wilt realiseren en schrijf op wat die wens is zonder op de formulering te letten.
- Check of die wens bij jou past en of je hart ervan gaat zingen als je je het gewenste eindresultaat voorstelt.
- Is je hartenwens realiseerbaar in deze wereld? Je kunt bijvoorbeeld niet vliegen of
iemand veranderen. - Onderzoek de dieper liggende drijfveren van je wens. Vraag jezelf waarom je dat wilt. Is het vanuit een druk, onvrede of blokkade of vanuit een missie. Kortom: is je motivatiebron angst of liefde? Voorbeelden van angst als drijfveer: rijk willen zijn omdat je bang bent voor armoede; een partner willen hebben omdat je bang bent alleen te zijn; luisteren naar je moeder omdat je nog steeds haar goedkeuring nodig hebt. In dit soort gevallen is het beter eerst de VITAL-methode daarop los te laten (zie hoofdstuk 7 van mijn boek) anders trek je juist het tegenovergestelde aan. Het universum reageert immers op intenties en dat gaat bóven het verlangen dat je uitspreekt.
- Ga na of je hartenwens ecologisch verantwoord is: goed voor jou, voor anderen en het grote geheel, voor nu en altijd. Het resultaat mag geen schade toebrengen aan iets of iemand.
- Som alle voordelen op die je ervaart als je hartenwens nu al vervuld zou zijn. Daarmee bouw je je motivatie op. Toets daarna de motivatiekracht van je hartenwens. Als je het een cijfer zou mogen geven van 1 tot 10, welk cijfer zou je er dan aan geven? Als het een tien is, heb je de beste kans je hartenwens te realiseren. Daardoor kun je doen wat nodig is, geduld opbrengen als het tegenzit en de gevolgen accepteren van je creatie.
- Onderzoek of je ervan overtuigd bent dat je recht hebt op je hartenwens. Mag je deze overvloed van jezelf ontvangen? Zo niet, identificeer blokkerende overtuigingen en keer ze om.
Formuleren van een doel
Wat is het belang van een doel in je leven? Een doel geeft je richting, een positieve uitdaging, energie en inspiratie. Doelen genereren succes, lessen, voldoening en waardering. Een belangrijke stap is het formuleren van een doelstelling die dit mogelijk maakt. De volgende aandachtspunten kunnen je daarbij helpen.
- Vraag net zo lang door op de vraag waarom je je doel wilt bereiken totdat je bij de kern bent. Bijvoorbeeld: als je rijk wilt zijn, vraag jezelf dan af wat je met dat geld zou doen als je het nu al had. Of als je de ideale partner wilt ontmoeten, vraag je dan af wat hij zou toevoegen aan je leven.
- Maak zo mogelijk onderscheid tussen het hoofddoel en de subdoelen en ga verder met je hoofddoel.
- Vermijd woorden als ik wil/ga/zal/moet. Zet het gewenste eindresultaat in de ik-vorm alsof het er nu al is en gebruik een actief werkwoord (zoals ik ben/ik heb/ik ontvang). Als je doelstelling luidt: ‘ik wil zo slank zijn als mijn moeder’, verandert er niets aan je situatie. Je trekt het willen naar je toe, niet het zijn. De doelstelling zou moeten luiden: ’Ik heb mijn ideale gewicht bereikt en weeg 62 kilogram’.
- Geef géén tijdsaanduiding (week/maand/jaar). Maak je niet druk over wanneer je het krijgt; je mag dat overlaten aan het universum.
- Formuleer je doelstelling in positieve termen; negatieve woorden zoals zonder/geen/ niet/verliezen roepen juist het tegendeel op. Neem ook geen verbeterdoel, want dan ben je niet afgestemd op wat je wenst, maar op de afwezigheid daarvan.
- Gebruik geen abstracte woorden zoals sfeer/inzet/ervaring/communicatie of woorden die niet kwantificeerbaar zijn zoals optimaal/meer/minder/juist/goed/beter/snel/vaak.
Beschrijf concreet waarneembaar gedrag. Specificeer zodat je doel meetbaar wordt en maar op één manier kan worden uitgelegd. Neem hiervoor gerust de tijd. Elke dag dat je ermee bezig bent, wordt je formulering duidelijker en scherper. Dat hoort bij het creatieproces. - Houd je niet bezig met de invulling van het hoe of met behulp van wie of wat hoe verleidelijk dat ook is. Zeker als je ongeduldig bent, denk je meteen aan acties. Laat ruimte aan het universum zodat andere mogelijkheden in je op kunnen komen. Wij zijn beperkt in onze mogelijkheden maar de wegen van het universum zijn onbegrensd. Zelfs wonderen kunnen op je pad komen als je het hoe loslaat. Een voorbeeld van een open doelstelling: ‘ik geef mezelf de ruimte het allerbeste in het leven te zijn/hebben/doen/ervaren en ervan te genieten’.
Doelstelling
Het universum reageert niet op woorden, maar op beelden, symbolen en gevoel. Ter voorbereiding op het visualiseren in stap 2 geef je daarom visueel uiting aan je hartenwens op een manier die bij jou past. Dat kan zijn in de vorm van een wensdoos, -boom of -collage. Daarmee kun je snel en eenvoudig een beeld van het gewenste eindresultaat scheppen en een geluksgevoel oproepen. Hierna volgen aandachtspunten die je hierbij kunnen helpen.
- Gebruik je creativiteit. Speel met illustraties, tekeningen, kleuren, foto’s, symbolen en voorwerpen. Maak bijvoorbeeld een collage op je computer of op een magnetisch bord. Of vul een schoenendoos met voorwerpen die je herinneren aan je hartenwens. Je kunt ook bepaalde geuren of geluiden die je blij maken koppelen aan je hartenwens.
- Schrijf op je visuele hulpmiddel: ‘alles wat hier staat, bestaat al!’.
- Als je meerdere hartenwensen hebt, geef je elk een aparte kleur of een herkenbaar symbool om ze in de volgende stap beter te kunnen onthouden en visualiseren.
- Plaats je visuele hulpmiddel op een plek waar je vaak komt zodat je er steeds aan herinnerd wordt. Je kunt er ook een foto van maken zodat je deze overal mee naar toe kunt nemen. Bepaal zelf wat jou het beste helpt om je intentie neer te zetten.
Vastlopers
Als je vastloopt tijdens deze eerste stap overweeg dan de volgende mogelijkheden:
Ben je ongeduldig?
Geef jezelf iets meer ruimte. Houd je niet bezig met wanneer je het krijgt, hoe dat gebeurt of wat je moet doen om je hartenwens te vervullen. Ongeduld werkt negatief; je kunt je geluk niet afdwingen. Soms is het beter niets te doen. Dat is vaak het laatste waar een doener aan denkt.
Voel je weerstand bij bepaalde woorden zoals doel, succes, geld of verandering?
Onderzoek dan hoe je daarover denkt. Ontdek blokkerende overtuigingen. Word je ervan bewust zodat je ze kunt omkeren in positieve, ondersteunende gedachten. Geef deze je aandacht en negeer de oude overtuigingen zodat ze op de achtergrond raken.
Kun je de juiste woorden niet vinden?
Vraag hulp van iemand die dat wel kan of laat je interviewen door iemand zodat jij je helemaal kunt richten op de antwoorden. Of raadpleeg je intuïtie om de juiste woorden te vinden.
Ga verder naar de volgende stap
Deze tekst hoort bij een zesdelig artikel over creatiekracht: Klik op: Inleiding – Klik op: Stap 1 – Klik op: Stap 2 – Klik op: Stap 3 – Klik op: Stap 4 – Klik op: Stap 5.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024