Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten? 11 tips
Allerlei situaties kunnen ervoor zorgen dat je een tijdelijk gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Voorbeelden:
– Iemand zegt tegen je “wat zie jij er moe uit zeg!” Of je krijgt negatieve kritiek op je werk.
– Je hebt hard gewerkt aan een klus maar het heeft niet het beoogde resultaat.
– Je verliest een sportwedstrijd die je gemakkelijk had kunnen winnen.
– Je wordt afgewezen door een leuke date of voor een leuke baan.
In dit artikel vind je een overzicht van elf manieren om je zelfvertrouwen weer op te krikken.
Wacht niet totdat omstandigheden of anderen zich aanpassen aan jouw behoeften. Jij bent het op wie je wacht! De belangrijkste relatie is die met jezelf. Investeren in jezelf levert je direct een goed gevoel op. Dus: geen excuus, geen uitstel, geen voorwaarden; ga met de volgende tips aan de slag. Probeer ze gewoon en ervaar hoe het voor jou uitpakt.
11 manieren om je zelfvertrouwen te vergroten
1. Stap voorbij een mislukking, fout of teleurstelling
Zet een punt achter het verleden. Blijf geen ‘oude koeien uit de sloot halen’ en dingen herhalen die er niet meer zijn. Het was je beste gedrag op dat moment. Benadruk de verzachtende omstandigheden. Zet je ervaring om in een les of aandachtspunt voor de toekomst. Neem het besluit de volgende keer een soortgelijke situatie anders aan te pakken. Wanneer het mogelijk is, doe het dan bewust anders dan de vorige keer en ervaar hoe dat is.
2. Transformeer het nare gevoel
Stop met zelfbeklag en je wentelen in schuld en schaamte. Draai aan de denkbeeldige volumeknop van het stemgeluid van je innerlijke criticus: zet deze op de nul stand.
Vergeef jezelf en open je voor de stroom van onvoorwaardelijke liefde. Dat werkt als volgt. Ga naar binnen, voel de fysieke sensaties die bij het nare gevoel horen. Breng je aandacht naar iets moois uit de natuur met een hoge energietrilling zoals een bergbeekje, de zon of een witte roos. Kies iets wat je gemakkelijk kunt visualiseren of waar je een minuutje je liefdevolle aandacht bij kunt houden. Projecteer dat beeld en gevoel op de plek waar je de meeste last ervaart. Je kunt je hand erop leggen om je focus op die plek te houden tot het nare gevoel wegebt.
3. Geef jezelf de ruimte om bij te komen
Je hebt tijd nodig om pittige situaties te verwerken. Gewoon doorgaan, doen alsof er niks aan de hand is of nog meer je best doen, leveren meer stress op. Geef jezelf de tijd en ruimte om te herstellen van een onbalans. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Rust, ontspanning, positieve afleiding en plezier helpen om te helen. Durf op de rem te trappen, durf te vertragen en te zeggen tegen je omgeving dat je even meer rust en me-time nodig hebt om je energie weer op peil te brengen.
4. Neem even afstand
Ontsnap even aan de dagelijkse verplichtingen, structuur of ritme. Pak de dag eens helemaal anders aan. Sta bijvoorbeeld vroeg op voor een wandeling in de natuur. Ga er even tussenuit. Ga lekker zwemmen. Kijk naar een lachfilm. Dans op je favoriete muziek. Doe in elk geval iets om tegenwicht te geven aan de situatie die je uit balans heeft gehaald. Positieve interventies komen niet vanzelf in je agenda. Gun jezelf een adempauze waarin je niet bezig bent met moeten, nadenken of gedoe. Wanneer je altijd onder de mensen bent, aarzel dan niet om je alleen terug te trekken. Dat heeft juist een helende uitwerking. Praten en rekening houden met anderen, kan ook vermoeiend zijn. Zo kan je gevoel van zelfvertrouwen weer terugkomen; je herstelt zelf de balans door jezelf te geven wat je nodig hebt.
5. Stop met jezelf te meten
Het helpt niet om jezelf negatief te vergelijken met anderen of om je te verliezen in perfectionisme. Je kunt namelijk altijd wel iemand vinden die beter is dan jij in wat dan ook. Stel je verwachtingen naar beneden bij. Schep een betere versie van jezelf door een open leerhouding aan te nemen. Herinner je al die keren waarin je iets nieuws oefende en er beter in werd. Geloof erin en vertrouw erop dat je dingen onder de knie krijgt waar je je nu misschien onzeker over voelt. Alles gaat voorbij. Later kijk je anders terug op de situatie die je nu uit je evenwicht heeft gehaald. Gun jezelf dit perspectief van je oudere wijze ik waardoor je gevoel van zelfvertrouwen toeneemt.
6. Bekrachtig jezelf vanuit het hier en nu
Houd ermee op om jezelf naar beneden te halen. Het geeft een knauw in je eigenwaarde. Zelfkritiek is prima, maar zelfdestructie niet. Geef jezelf een complimentje of een schouderklopje. Kijk naar jezelf in de spiegel en zeg positieve dingen over jezelf die echt waar zijn. Je kunt altijd wel iets bedenken waardoor je jezelf kunt opmonteren en empoweren. Je kunt bijvoorbeeld de volgende zinnen afmaken. Ik ben blij dat ik …. Ik ben goed in …. Ik ben tevreden over …. Ik ben er trots op … (zoals progressie, positief resultaat, goed contact).
7. Verander of versier jezelf of je huis
Doe je mooiste kleren aan. Besteed aandacht aan je uiterlijk. Koop een bos bloemen voor jezelf. Schilder een kleur op een witte muur. Zet bepaalde meubels of snuisterijen op een andere plek. Doe iets eenvoudigs dat zorgt voor een direct en goed resultaat. Leg een puzzel van 500 stukjes of maak een eenvoudig oplosbare Sudoku. Leer de basiswoordjes van een andere taal die je mooi vindt. Bak een lekkere cake of appeltaart.
8. Gebruik je talent
Doe iets waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Het kost weinig energie en het levert je direct een waardevol resultaat op waardoor je gevoel van zelfvertrouwen groeit.
9. Herinner je en beleef een eerder moment van zelfvertrouwen
Ga zitten op een rustige plek. Keer naar binnen en haal een moment van vroeger naar boven waarop je voor je gevoel veel zelfvertrouwen had. Herinner je deze toestand van zijn en beleef de situatie opnieuw met al je zintuigen. Neem opnieuw de houding aan die hoort bij een groot gevoel van zelfvertrouwen. Versterk; verdiep en vergroot dit gevoel met je aandacht. Je fysieke lichaam volgt alsof de ervaring plaatsvindt in het hier en nu. Je hebt dus direct een gevoel van zelfvertrouwen geactiveerd. Druk vervolgens je duim en je wijsvinger van je dominante hand een paar tellen op elkaar. Zo koppel je dat sterke gevoel van zelfvertrouwen aan deze beweging. Je legt daarmee een kinesthetisch anker. Als je dit vaak toepast, kun je het andersom gebruiken. Dus wanneer je even een boost van zelfvertrouwen nodig hebt, hoef je alleen maar even je duim en wijsvinger op elkaar te zetten.
10. Accepteer je onzekerheden en doe het toch
Ieder mens heeft regelmatig last van angst en onzekerheid. De mate waarin je je daardoor laat leiden, bepaalt ook in hoeverre deze gevoelens doorwerken op je gevoel van zelfvertrouwen. Erken dat je je angstig of onzeker voelt maar identificeer je daar niet mee. Vanuit nieuwsgierigheid, de behoefte om nieuwe ervaringen op te doen, kun je voorbij angst en onzekerheid toch doen wat je van plan was, ook al is het helemaal nieuw voor je. Elke ervaring is een verrijking en leert je iets wanneer je daarvoor openstaat.
11. Stap eens uit je comfortzone
Doe eens iets helemaal anders dan je gewend bent. Het geeft een boost voor je zelfvertrouwen wanneer je jezelf toestaat om uit je keurslijf te stappen en iets aparts te doen. Het gaat niet om iets engs met een hoog risico; het enige criterium is dat je jezelf toestaat eens uit een ander vaatje te tappen. Het kan leuk, spannend, nieuw of vreemd voelen. Focus op de kick die je krijgt wanneer je jezelf een ervaring geeft over de drempel van je comfortzone.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024