Hoe maak je een nieuwe start in je leven: tips voor verandering
Andere woorden voor veranderen zijn: aanpassen, wijzigen, van koers wisselen. Er zijn kleine, subtiele veranderingen en grote, ingrijpende veranderingen. Een kleine verandering in je denken of waarnemen, kan een enorme verandering in de kwaliteit van je leven brengen. Sommige veranderingen merk je nauwelijks op, terwijl opgelegde veranderingen met negatieve gevolgen een enorme impact op je kunnen hebben. Er zijn veranderingen die je zelf in gang kunt zetten en waarbij je zelf de regie houdt om stapsgewijs van de huidige naar de gewenste situatie te komen.
Soms neem je deel aan een verandering die extern wordt georganiseerd. Je kunt enorm opzien tegen een verandering, maar je kunt ze vaak achteraf ook als een zegen ervaren. Elk moment is een kans om opnieuw te beginnen: om iets te veranderen aan je manier van betekenisgeving, in je gedrag of aan de dingen om je heen. Wanneer is het tijd voor een verandering? Wat is er nodig om een stap in een andere richting te zetten? Wat zijn de sleutels om een succesvolle verandering door te voeren in je leven? In dit artikel krijg je de antwoorden op deze vragen.
1. Voorwaarden
Urgentie en veranderidee
Zonder onvrede of druk tot verandering, blijf je hangen in je vertrouwde comfortzone, ook al voelt deze niet (meer) goed. Die druk kan van binnen ontstaan, maar ook uit je omgeving. Innerlijke druk is bijvoorbeeld dat je last hebt van de huidige situatie zoals leerpijn, lichamelijke klachten of depressie. Externe druk wordt uitgeoefend door je omgeving zoals veranderde wetgeving, relatiebreuk of systeemwijziging. Niks is altijd hetzelfde; we worden voortdurend geprikkeld door interne en externe invloeden. Enerzijds om bewust(er) te worden van onze keuzes en de consequenties daarvan: een inzicht. Anderzijds om tot een heroverweging te komen via reflectie en zelfkennis en vervolgens tot het idee dat je wilt veranderen: een uitzicht.
Het inzicht kun je ervaren als een duwende kracht, het uitzicht als een trekkende kracht. Het inzicht is de springplank, het uitzicht is het nieuwe spoor waar je op wilt komen. Het inzicht ontstaat door te leren van ervaringen uit je verleden. Het uitzicht geeft je hoop en nieuwe mogelijkheden voor de toekomst.
Aan de slag:
Verken je veranderidee via de mini-meditatie ‘Breng je idee tot leven‘. Je opent het audiobestand op deze pagina.
Lees dit artikel: ‘Vijf voorwaarden voor verandering en persoonlijke groei’.
Invloed en afstemming
Je kunt van alles dromen, plannen uitdenken en ideeën verzamelen over een gewenste verandering, maar je kunt er in feite niets mee als je er geen invloed op kunt uitoefenen. Dat wil zeggen dat je het recht, de bevoegdheid en de mogelijkheden hebt om de gewenste verandering in te zetten. Belangrijk is om goed af te bakenen waar de grens ligt van je invloedsfeer en waar je moet afstemmen met anderen over gemeenschappelijke belangen en doelen.
Beweging
Elk avontuur begint met de eerste stap in een andere richting of op een andere wijze. Je hebt moed, daadkracht en visie nodig om een schijnbare drempel over te gaan. Deze brengt je voorbij de angst om te falen, voorbij de angst om niet te kunnen voldoen aan verwachtingen, voorbij het niet weten of de verandering beter is dan de huidige status quo. De eerste stap geeft je direct feedback: hoe voelt deze nieuwe ervaring, wil en kan ik op deze manier verder gaan? De eerste stap hoeft niet rigoureus te zijn. Het kan heel klein en doelgericht zijn, zoals het inwinnen van bepaalde informatie of het doelbewust loslaten van iets dat je niet meer dient zodat er ruimte komt voor het nieuwe.
2. Racers en remmers
Er zijn mensen die avontuurlijk en ondernemend zijn aangelegd; ze kunnen goed veranderingen initiëren, opzoeken en omarmen. Er zijn mensen die graag nieuwe dingen willen leren vanuit een onderzoekende, nieuwsgierige geest. Deze voorlopers en voorstanders van verandering kun je beschouwen als ‘de racers’. Zij hebben andere uitdagingen in veranderingsprocessen dan de tegenoverliggende categorie: de ‘remmers’. De remmers hangen achter de wagen en proberen, vaak onbewust, de verandering te voorkomen, te omzeilen of af te remmen. Deze groep heeft een voorliefde voor vaste structuren en patronen; het geeft ze een gevoel van geborgenheid, vastigheid en controle. Beide groepen hebben specifieke uitdagingen waar ze mee om moeten leren gaan.
Uitdagingen van ‘de racers’
Waak ervoor dat je niet te veel veranderingen tegelijk aangaat.
Schat vooraf de risico’s in en integreer ze in de het veranderproces.
Sta vaker even stil om te genieten van de weg: bewust waarnemen en er zijn.
Uitdagingen van ‘de remmers’
Laat kansen tot verbetering van de kwaliteit van je leven niet voorbij gaan. Stel je ook open voor eventuele positieve effecten en gevolgen.
Oordeel niet meteen; ga eerst op onderzoek uit en neem de tijd om te verkennen en je goed te informeren.
Wacht niet te lang om een stapje in de gewenste richting te zetten; je kunt altijd nog terug!
3. Aanpak van het veranderingsproces
De meeste veranderingen zijn niet geschikt zijn om vast te leggen in een concreet stappenplan. Het is belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat je begin- en eindpunt is en wat de eerste mijlpaal is om naar toe te bewegen. Begin gewoon met een paar stapjes waarvan je zeker weet dat ze je zullen helpen om je situatie te verbeteren: een ‘quick win’ motiveert je om door te zetten.
Bij veranderingen is sprake van een beginpunt en een eindpunt. Daarbij kun je onderscheid maken tussen een duidelijk en bekend (uitroepteken !) of een onduidelijk en onbekend (vraagteken ?) begin- of eindpunt. Bij deze vier veranderingsprocessen heeft de veranderaar een andere rol en aanpak. Hoe meer je je bewust bent van de veranderweg, des te beter kun je je erop voorbereiden, de gewenste ondersteuning organiseren en je volgende stappen manifesteren.
Van ! naar ! = Beginpunt en eindpunt zijn duidelijk & bekend
Voorbeeld: Je hebt je huis verkocht, een andere woning gekocht en de verhuisdag is gepland.
Hierbij past de rol van begeleider en een planmatige aanpak.
Advies: Plan ruime marges in, houd rekening met onvoorziene omstandigheden, vier de mijlpalen.
Van ! naar ? = Beginpunt duidelijk & bekend, eindpunt onduidelijk & onbekend
Voorbeeld: Je hebt ervoor gekozen om uit te kijken naar een andere baan die beter bij je past.
Hierbij past de rol van verkenner en een onderzoekende aanpak.
Advies: Neem bewust afscheid van de oude situatie. Vind en vergroot de voordelen van het nieuwe. Neem de tijd om het nieuwe te laten ‘stollen’.
Van ? naar ! = Beginpunt onduidelijk & onbekend, eindpunt duidelijk & bekend
Voorbeeld: Je hebt besloten om af te vallen tot een gewicht waarop je je lekker voelt, je weet alleen nog niet hoe je dat het beste kunt doen.
Hierbij past de rol van gids en een inspirerende aanpak.
Advies: Blijf niet hangen in de onvrede van het nu. Denk in geleerde lessen, maak het proces onomkeerbaar via een ritueel om de weerstand te overwinnen. Deel je nieuwe ervaringen, zodat de oude kunnen vervagen.
Van ? naar ? = Beginpunt en eindpunt zijn onduidelijk & onbekend
Voorbeeld: Je partner krijgt plotseling een ernstige ziekte, maar onduidelijk is wat er precies aan de hand is. Er volgen allerlei onderzoeken.
Hierbij past de rol van creatieveling en een flexibele aanpak.
Advies: Blijf in het hier en nu en loop niet vooruit op de zaken door het trekken van voorbarige conclusies. Beloon jezelf voor je flexibiliteit en creativiteit in het omgaan met de benodigde aanpassingen. Benut nieuwe kansen en onverwachte mogelijkheden.
4. Aan de slag
Valkuilen
Geef jezelf niet de schuld van dingen waar je zelf geen controle over hebt. Blijf niet klagen over waar je toch geen invloed op hebt.
Leer te accepteren dat je niet altijd succes of geluk kunt hebben. Je bent geen pechvogel; iedereen heeft te maken met tegenslagen. Leer te relativeren en blijf realistisch.
Houd je niet strikt aan je veranderplan; beweeg flexibel mee met gewijzigde omstandigheden en inzichten.
Laat de gedachte los dat veranderen een moeizame strijd is. Het is wat het is en het belangrijkste is dat het je uiteindelijk brengt waar je graag wilt zijn.
Tips
Geen woorden maar daden: het doorbreken van vastgeroeste patronen vraagt om een doelgerichte stap in een andere richting. Roepen dat je gaat veranderen, dromen of lezen over veranderen ….. het zet geen zoden aan de dijk. Zet de eerste stap in de goede richting en ontdek wat het je brengt.
Zie het leven als een aaneenschakeling van experimenten waardoor je kunt ervaren wat voor jou werkt en wat niet. Een experiment dat niet geslaagd is, is niet meer dan een ontdekking of leerervaring. Praat met anderen over je intentie om te veranderen, over je vooruitgang maar ook over je zorgen en over de problemen die je onderweg tegenkomt.
Vergeet niet om te genieten van je reis naar de gewenste situatie.
Ben je toe aan een nieuw begin in je leven: een inzicht, stap vooruit of interne beweging, gun jezelf dan eens een sessie ‘Helende Zang’ van Melanie Greve. Ze zingt voor jou, afgestemd op jouw wezen, improviserend en zonder woorden. Haar stemgeluid wordt ondersteund door een ukelele.
De uitwerking is iedere keer weer verrassend, helend, liefdevol en ontroerend. Haar stem raakt je diep van binnen en zet in beweging wat rijp is om door te stromen. Gun jezelf of een ander dit unieke cadeau! Je kunt een life sessie doen in Haarlem of Bussum, maar Melanie kan ook op afspraak bij je thuis komen. Meer lezen over haar aanpak ed.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024