Loslaten van emotionele blokkades
Het doel van dit artikel is je bewust te maken van emotionele blokkades, waardoor je ze sneller kunt herkennen en loslaten. Hierna zie je zeven voorbeeldsituaties waarin sprake is van een emotionele blokkade. Daarbij staat hoe je een andere betekenis aan de situatie kunt geven (de situatie om kunt keren) waardoor de blokkade wordt verzacht, of verdwijnt.
Klik op de Visual voor een uitvergroting.
1. Emotionele pijn, strijd, spanning en stress
Voorbeeld: Je ligt in een vechtscheiding.
Je ervaart een tsunami aan emoties die je gevangen houden. Het voelt alsof je jezelf kwijt bent. Je lichaam staat stijf van de stress.
Keer het om:
Accepteer dat je in een rouwproces zit omdat je afscheid neemt van een situatie die waardevol voor je was. Elke crisis is ook een kans om het anders te doen dan voorheen en te leren van je ervaringen. Wees als een innerlijke moeder voor je onverwerkte trauma’s en pijn uit het verleden. Daardoor lost de emotionele lading op.
2. Onverwerkte emoties zoals angst, boosheid, verdriet
Voorbeeld: Als kind ben je op school gepest.
Als kind was je anders dan anderen, en daarom werd je buitengesloten en gepest. Niemand kwam voor je op. Je probeerde je sterk te houden of buiten schot te blijven. Je ouders waren aan het werk. Je leed in stilte en drukte je gevoelens weg.
Keer het om:
Laat je eigenwaarde niet afhangen van iets of iemand, of van een situatie uit het verleden. Accepteer jezelf precies zoals je bent en doe daar normaal over. Leer respect te hebben voor jezelf. Waardeer je kwaliteiten. Wees trots op wie je bent. Ga alleen om met mensen die evenwaardig zijn en het beste in jou naar boven halen.
3. Een negatief gevoel over een nare gebeurtenis uit het verleden
Voorbeeld: Je bent je hartsvriendin kwijtgeraakt.
Je vader kreeg ander werk; je moest verhuizen en je hartsvriendin achterlaten. Je was elke dag met haar samen op school en aan het spelen. Alle ervaringen deelde je met haar. Je moest noodgedwongen een dierbaar persoon verlaten.
Keer het om:
Denk niet aan het gemis; herinner je de mooie momenten met je vriendin. Wees als een hartsvriendin voor jezelf. Neem weer contact met op met een oude vriendin. Als het goed voelt, ontmoet elkaar dan vaker. Besef dat deze ervaring ook een les in loslaten was.
4. Een gevoel van gemis of tekortschieten
Voorbeeld: Je broer kon vroeger beter leren dan jij.
Je voelde je altijd in zijn schaduw staan; het was nooit goed genoeg wat je deed. Je broer kreeg hoge rapportcijfers en complimenten. En jij voelde je klein, dom en minderwaardig.
Keer het om:
Stop met jezelf negatief vergelijken met anderen. Je broer was goed in leren. Erken en waardeer je eigen kwaliteiten. Geef jezelf complimenten en ben tevreden met wie jij bent.
5. Datgene wat je in jezelf afkeurt
Voorbeeld: Je bent niet tevreden met je lichaam.
Je vindt jezelf te dik, lelijk, onhandig, niet lenig of wat dan ook. Je accepteert je lichaam niet zoals het is. Daarmee wijs je jezelf af. Negatieve boodschappen worden opgeslagen in je lichaam.
Keer het om:
Benoem de mogelijkheden (in plaats van de beperkingen). Breng een ode aan je lichaam. Bedank je lichaam voor wat het voor je doet, hoe het je helpt, enzovoort. Besef: je bent je lichaam niet. Je hebt er maar één van, dus is het belangrijk je lichaam het allerbeste te geven.
6. Onvervulde behoeften uit kindertijd
Voorbeeld: Je broertje had een beperking.
Hij kreeg daardoor alle aandacht van je ouders. Je probeerde je broertje én je ouders te ontlasten. Je werd goed in het zorgen voor anderen en het wegcijferen van jezelf.
Keer het om:
Zeg tegen jezelf: ik heb jarenlang geleerd om te zorgen voor anderen, dus kan ik dat ook voor mezelf gaan doen. De onvervulde behoeften uit mijn kindertijd ga ik nu realiseren. Ik zie mezelf graag, ik luister naar mijn behoeften en geef mezelf de aandacht die ik verdien.
7. Wat je stoort, waar je een hekel aan hebt of haat
Voorbeeld: Je bent bescheiden, loyaal, dienstbaar en aardig voor anderen.
Je hebt last van mensen met een groot ego. Je ergert je aan dominantie, manipulatie, liegen en egocentrisch gedrag. Je probeert deze mensen te vermijden.
Keer het om:
Beschouw de mensen die je tegenpool zijn als je leermeester. De dominante persoon kan zich goed positioneren. Je kunt leren om zelf meer op de voorgrond te treden, assertiever te zijn vanuit respect en liefde voor jezelf.
Meer lezen? Koop het zelfhelingshandboek ‘Geluk is een keuze, verlicht je leven door loslaten’.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024