Loslaten van mentale bokkades
Als je je bewust wordt van je mentale blokkades, kun je ze sneller herkennen en loslaten. In dit artikel staan vijf voorbeeldsituaties waarin sprake is van mentale blokkades. Door je gedachten erover ‘om te keren’ kun je een andere betekenis geven aan de situatie. Daardoor lost de blokkade op.
Klik op de Visual voor een uitvergroting.
1. De manier waarop je naar dingen kijkt
De werkelijkheid bestaat niet, alleen je gedachten daarover. Als de werkelijkheid je niet bevalt, verander dan je gedachten daarover. Je geeft zelf betekenis aan de dingen in en om je heen.
Voorbeeld:
Je bent niet blij met je moeder omdat ze vaak klaagt.
Keer de gedachte om:
‘Mijn moeder heeft mij bestaansrecht gegeven. Ik accepteer haar zoals ze is. Ik kies zelf hoe ik met haar omga. Ik moet altijd sterk zijn van mezelf; misschien mag ik wel iets meer klagen als ik me rot voel.’
2. Negatieve beelden en gedachten over jezelf, over anderen of het leven
De negatieve commentatorstem in jou (ego) haalt je naar beneden en geeft je een naar gevoel over jezelf. De stem van je hart geeft je rust, ruimte en vrijheid. Jij hebt een waarnemend bewust zijn en kunt bepalen aan wie je de microfoon geeft: aan de stem van je ego of de stem van je hart.
Voorbeelden:
- Je kijkt in de spiegel en je vindt jezelf te dik, te moe, te onzeker.
- Je kijkt naar je partner en je vindt hem te dominant, te passief, te rationeel …
- Je wordt wakker en denkt wat moet ik allemaal doen vandaag, wat voor zin heeft het allemaal, het leven is een strijd.
Keer de gedachte om:
Je kunt de stem van ego horen, maar je hoeft er niets mee te doen. Laat je hart aan het woord; het geeft je lucht. Het is wat het is. Het is perfect door de imperfectie. Accepteer wat er is. Het duurt zolang als het duurt. Alles is gratis maar niet voor niks; het geeft je een ervaring of levensles.
3. Blokkerende gedachten en overtuigingen als ‘ik mag geen fouten maken’ of ‘ik ben niet goed genoeg’
Als je blijft geloven en handelen vanuit oude patronen, worden de onderliggende blokkerende gedachten steeds bevestigd door de wet van resonantie. Die zegt: wat je uitstraalt, komt bij je terug, zoals de reflectie van een spiegel. Je bent de creator van je eigen werkelijkheid. Als het niet bevalt, keer je terug naar de tekentafel.
Voorbeelden:
- Als iets vaak tegen je wordt gezegd, begin je te geloven dat het ook zo is. Als je vroeger bent gepest, kun je nu nog steeds een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren (‘ik ben niet goed genoeg’).
- Vroeger geloofde je dat je schuldig was aan de scheiding van je ouders. Nu kun je nog steeds vanuit dit schuldgevoel handelen en continu probeer je de verwachtingen van anderen te vervullen (‘ik ben een pleaser’).
- Als je fouten hebt gemaakt, tegenslagen hebt gehad, doe je je uiterste best om herhaling te voorkomen (‘ik ben een perfectionist’).
Keer de gedachte om:
Alles wat je aandacht geeft, groeit. Waar gaat jouw aandacht naar uit: naar angst of liefde? Besef dat je een eigen wil hebt en kunt kiezen welke gedachten je behoudt en welke je loslaat omdat ze je niet meer dienen. Vat kritiek niet persoonlijk op, zie het als gratis informatie en leer ervan of doorzie dat het een projectie van onvermogen van de ander is.
4. Irreële doelen, beelden, verwachtingen, verlangens of idealen
Als je de lat te hoog legt, word je heel moe, raak je gefrustreerd en is het nooit genoeg. Een verlangen of ideaal zet je vast. Er is geen ruimte voor de realiteit en dat brengt lijden met zich mee.
Voorbeeld:
Streven naar rijkdom, gelukkig zijn, het ideale gezin, de perfecte baan en alles wat je van jezelf moet, maken je juist ongelukkig.
Keer de gedachte om:
‘Ik stel mezelf doelen zodat ik weet welke richting ik op wil. Het doel van mijn leven is het bewandelen van de weg. Ik krijg niet alles wat ik wil, maar wat ik nodig heb. Ik laat mijn idealen los en maak plaats voor wat er is, wat mogelijk is, de realiteit van het hier en nu. Ik wil wat er is en niet wat er (nog) niet is.’
5. De stem van je innerlijke criticus, aanklager en rechter
As je hard bent voor jezelf, beoordeel je jezelf, veroordeel je jezelf, bestraf je jezelf. Als er iets misgaat, zie je dat als een persoonlijke mislukking waar jij verantwoordelijk voor bent.
Voorbeeld:
Je kind heeft een ongeluk gehad. Je straft jezelf door te zeggen dat je een slechte moeder bent, je had dit of dat moeten doen om het te voorkomen. Je voelt je erg verantwoordelijk en voelt je schuldig. Je besluit voortaan nog beter op te passen om je kind te behoeden voor pijn.
Keer de gedachte om:
Zie het leven als een pilot, een aaneenschakeling van experimentjes, nieuwe ervaringen. Wees mild voor jezelf. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken, te spelen en te leren. Elk gedrag is op dat moment je beste keuze. Als je anders had geweten, had je anders gedaan. Je bent niet verantwoordelijk voor alles, alleen voor hoe je omgaat met wat er in en om je heen is. Je kunt geen lijden voorkomen of altijd gaan voor de vrede. De realiteit is dat we leven in polariteiten die verschillen, conflicten, leermomenten, dilemma’s en spanningen opleveren. En daar moeten we mee leren omgaan.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024