Hoe kan ik gelukkig worden?
Wat is het recept voor een gelukkiger leven?
Volgens gedragswetenschappers gaat het erom dat je je goed voelt over jezelf. Volgens hen zijn er drie geluksfactoren die in grote mate hieraan bijdragen:
Het hebben van sociale contacten, betrokkenheid en steun. Iemand die zich eenzaam voelt, overlijdt eerder dan iemand die zich wel verbonden voelt met anderen.
Het gevoel van autonomie, vrijheid en controle over het eigen leven. De meeste mensen zijn gelukkiger als ze speelruimte hebben en activiteiten grotendeels zelf kunnen indelen dan wanneer een ander dat voor hen bepaalt.
Het gevoel goed te zijn in wat je doet. Daarbij maakt het niet uit waarin je goed bent. Dat kan in de rol van moeder, vriend of leraar zijn, maar ook als schilder, schoonmaakster of klaar-over.
Voor mij ligt de sleutel tot geluk op een dieper niveau. Het heeft te maken met levens-houding. De basisvoorwaarden voor een gelukkig leven zijn:
bewust-zijn;
verantwoordelijkheid nemen;
het vermogen tot liefhebben;
je innerlijke stem volgen;
loslaten wat je niet meer helpt.
Deze begrippen vormen de basis van mijn zelfhelingshandboek’ Geluk is een keuze, verlicht je leven door loslaten. Hierna zie je een toelichting.
1. Bewust-zijn
De eerste sleutel tot geluk is bewust door het leven te gaan. Bewust-zijn vraagt om aandachtig waarnemen in het nu. Vaak wordt onterecht de term bewustzijn (aan elkaar geschreven) gebruikt als zelfstandig naamwoord. Door dat woordgebruik lijkt het alsof het bewustzijn zelf iets zou kunnen doen terwijl dat niet zo is. Het zich bewust-zijn is een toestand van wetend zijn. Je kunt bewust-zijn op drie niveaus. Het gaat om het aandachtig waarnemen van:
• Materiële zaken via je zintuigen; de poort naar de buitenwereld.
• Geestelijke zaken via je ziel; de poort naar je onbewuste.
• Geestelijke zaken via je geestesoog; de poort naar andere realiteiten. Je geestesoog wordt ook wel je ‘derde oog’ genoemd. Het zit tussen en iets boven je wenkbrauwen. Je kunt het niet zien maar bij sterk intuïtieve mensen werkt het wel. Het is verbonden met dat deel van je dat buitenzintuiglijke beelden kan opvangen.
Laat jouw bril de werkelijkheid zien?
Bewust-zijn impliceert dat je weet dat jouw ‘kaart’ of beeld van de wereld niet de werkelijkheid is. Net als een zaklamp die je op een muur schijnt; de rest van de muur blijft onbelicht en het lijkt alsof die er niet is. Zo is dat ook als mensen vanuit verschillende posities een olifant beschrijven. Ieder van hen haalt een bepaalde eigenschap van de olifant naar voren. Iedereen kijkt dus vanuit zijn eigen bril naar de werkelijkheid.
Naast de subjectieve werkelijkheid, hebben we een gedeelde, collectieve werkelijkheid en daarbuiten is de wereld van het onbekende. Daarbij kun je onderscheid maken tussen de materiële en de geestelijke wereld. In de geestelijke wereld ga je voorbij aan wat je met je zintuigen waarneemt. Je kunt verborgen patronen zien en de betekenis achter gebeurtenissen in je leven ontdekken. Daarnaast kun je je bewust zijn van gedachten, gevoelens en gedrag. Deze zijn menselijk, maar niet persoonlijk; ze horen bij het collectieve weten. Je neemt ze over zodra je daarmee resoneert. Want alles is energie en heeft een eigen frequentie. Je kunt de verbinding met het collectieve weten verbreken als je wilt. Daarvoor moet je je bewust worden van je gedachten. Dat kun je bewerkstelligen door jezelf waar te nemen op afstand, alsof je boven jezelf hangt. Op dat moment besef je drie dingen: ik bén mijn gedachten niet, ik bén niet wat ik voel, ik bén niet wat ik zeg of doe. Het zijn uitingen van het collectieve weten en ik beslis wat ik daarvan overneem, behoud of laat gaan. Als men bijvoorbeeld zegt dat je reukvermogen afneemt naar mate je ouder wordt, kun je daarin meegaan en die gedachte geloven. Maar je kunt die gedachte ook naast je neerleggen door er geen aandacht aan te geven om het zo geen kans te geven te groeien.
Wat is je ‘pijnlichaam’?
Bewust-zijn houdt ook in dat je onbewuste, verdrongen delen in jezelf waarneemt. Dit gebied wordt ook wel aangeduid met het innerlijk pijnlichaam. Wat je diep in de ijskast van je ziel hebt weggestopt, verlangt er naar om te worden verwarmd door liefde en licht. Je bent bewust als je deze verborgen schaduwkanten van jezelf erkent. Andere mensen kunnen je deze meestal feilloos aangeven terwijl ze voor jezelf in nevelen gehuld zijn. Vaak ontvang je informatie over je schaduwkanten in de vorm van kritiek of verwijten van anderen. Zodra je deze verborgen delen van jezelf accepteert, zul je er niet meer door getriggerd worden en er geen pijn meer van ondervinden. Maar als je je met je pijnlichaam identificeert, wordt het gevoed en blijft de pijn terugkomen.
Wat zijn je geestelijke kwaliteiten?
Waarnemen doe je met intentie- of geestkracht. Naast waarnemen ontwikkel je in je leven nog drie andere geestelijke kwaliteiten: denken, voelen en willen. Je ontwikkelt deze steeds verder waardoor je een hogere toestand van bewust-zijn bereikt. Je kunt in dat proces vier toestanden onderscheiden: onbewust zijn, bewust zijn, zelfbewust zijn en bewust zijn van alles wat is. Op het hoogste niveau ervaar je de verbinding met de Bron van alles wat is en voel je dat we allen één zijn.
Een voorwaarde om bewust te worden is een hoofd gevuld met een gedachteloze stilte. Het stopzetten van je gedachten kun je ervaren door bijvoorbeeld een tijd lang je ademhaling of hartslag te observeren waardoor je als vanzelf rust in je hoofd creëert en in het nu komt.
2. Verantwoordelijkheid nemen
De tweede sleutel tot geluk is het nemen van verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt in je leven. Dat betekent dat je de ik-vorm gebruikt wanneer je praat over eigen ervaringen. Dat houdt ook in dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor het leven van anderen. Je kunt het leven van anderen niet leiden of voorschrijven wat een ander moet denken, voelen of doen. Je kunt ook de last van een ander niet dragen. Verantwoordelijkheid nemen impliceert dat je je niet afhankelijk opstelt en je niet gedraagt als een slachtoffer. Slachtofferschap herken je aan het volgende gedrag: je geeft de schuld aan dingen buiten jezelf zoals de overheid, het weer, de kerk, je werkgever, je partner of je kinderen. Als je verantwoordelijkheid neemt voor wat er in je leven gebeurt, gedraag je je als schepper, regisseur en producent.
Geluk en ongeluk horen bij het leven. Alleen weten de meeste mensen dit niet of ze willen het niet weten. We willen alleen de positieve kant van ons leven omarmen en de negatieve kant weren. Vaak schrijven we nare gebeurtenissen toe aan de buitenwereld. Maar lijden wordt niet veroorzaakt door wat je overkomt; het gaat om de betekenis die jij daaraan geeft. Dat doe je door er een waardeoordeel aan te verbinden. Dat bepaalt vervolgens hoe je je voelt en hoe je daarmee omgaat.
3. Vermogen tot liefhebben
De derde sleutel tot geluk is je vermogen tot liefhebben. Als je dit hebt ontwikkeld staat je hart open om zowel liefde te geven als te ontvangen. Het gaat om liefde voor jezelf, voor anderen en voor alles wat leeft op aarde. Als je vanuit je hart leeft, doe je automatisch wat goed voelt en kun je het goede zien in de ander. Bij de meeste mensen worden de kwaliteiten van het hart onderdrukt. Ratio, ego en je innerlijke pijnlichaam belemmeren de vrije doorstroom van hartsenergie. Je hart is een transformator en kan negatieve energie omvormen; liefde heelt alle wonden.
4. Je innerlijke stem volgen
De vierde sleutel tot geluk het luisteren naar je innerlijke stem. Die stem kun je op drie
manieren horen: via je intuïtie, via ingevingen en via je geweten. Hierna zie je wat deze drie begrippen inhouden.
Intuïtie
Intuïtie is het vermogen waarmee je onberedeneerd dingen kunt weten of aanvoelen los van je zintuigen. Het wordt daarom ook wel het zesde zintuig genoemd. ‘Tuition’ betekent
onderricht of leren. Intuïtie betekent innerlijk weten: wat je vanuit je kern al weet. We reageren vaak intuïtief op situaties met aantrekking of afstoting zonder dat we dat in de gaten hebben. Intuïtie is het vermogen te rade te gaan bij je ziel. Je zintuigen geven informatie over de buitenwereld, je ziel geeft informatie over je binnenwereld. Je ziel is een energetisch geheugen: een opslagplaats voor alle kennis en ervaring die je in dit en vorige levens hebt opgedaan. Het is dus een rijke bron waaruit je kunt putten.
Voor bewust-zijn heb je rust nodig in je hoofd. Dat heb je ook nodig als je je innerlijke stem wilt horen. Je kunt het vergelijken met water dat wordt vertroebeld door golven. Zodra de golven tot bedaren komen, kun je weer helder tot de bodem kijken.
Als je afgaat op je intuïtie wil dat niet zeggen dat je andere mensen niet meer om raad hoeft te vragen. Maar het is niet oké je leven te laten voorschrijven door anderen. Dat kan gebeuren als je denkt dat zij wijzer of sterker zijn dan jij of omdat je behoefte hebt aan hun goedkeuring. Maak dus niemand tot je autoriteit en vertrouw op je intuïtie.
Ingevingen
Een ingeving is een voorgevoel of gedachte die plotseling op onverklaarbare wijze in je opkomt. Het is een boodschap van gidsen die je willen helpen de weg te wijzen naar je
levensdoel. Zij kunnen je naar het water leiden maar ze kunnen je niet dwingen te drinken; je hebt de vrije keuze er iets mee te doen. Ingevingen lijken op gewone gedachten. Maar bij een ingeving ervaar je dat de boodschap bijdraagt tot je geluk. Net als bij bewust-zijn en het raadplegen van je intuïtie geldt hierbij, dat deze boodschappen alleen overkomen als je daarvoor ontvankelijk bent en rust hebt in je hoofd.
Geweten
Met je geestelijke kwaliteiten kun je waarnemen, denken, voelen en willen. Als je deze vermogens bewust en beheerst leert gebruiken ontplooit zich het geweten. Jij bent dan zelf onderwerp van beoordeling. Als je je geweten laat spreken hoor je vragen als: ‘wat heb ik gedaan?’, ‘hoe kwam dit over op de ander?’, ‘kan dit door de beugel?’. Als je de toets van je geweten doorstaat, ervaar je gemoedsrust. Anders blijft je geweten aan je knagen. Je beseft dat je iets hebt gedaan dat niet in orde is. Je maakt jezelf verwijten, voelt je schuldig en schaamt je ten opzichte van anderen. Je kunt berouw voelen en je pijnlijk bewust worden van je eigen feilbaarheid. Soms ontwikkelt zich dat tot een gevoel van minachting voor jezelf. Je krijgt een onbedwingbare behoefte je schuld te vereffenen en goed te maken wat je hebt misdaan. Als je luistert naar je geweten, is dat goed voor jezelf, voor anderen en voor het grote geheel. Daarom is het een sleutel tot geluk.
5. Loslaten wat je niet meer helpt
Geluk kun je ook naar je toehalen door je te richten op de afwezigheid van ongeluk zoals lijden, pijn of stress. Loslaten is daarom de vijfde sleutel tot geluk. Door los te laten bevrijd je jezelf van een zelf opgelegde gevangenis zoals de vlinder zich ontdoet van zijn cocon. Door los te laten verlicht je je leven en voel je je vrij. Vrijheid is het kostbaarste geschenk dat ons mensen op aarde is gegeven. Slechts in vrijheid kan je ware zelf tot leven komen. Het proces van loslaten zorgt voor een groter zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Naast een geluksgevoel maakt het je vitaal, veerkrachtig en vredig. De VITAL-methode (zoals beschreven in deel 2 van mijn boek) helpt je in het proces van loslaten. Daarbij onderzoek je je gedachten, gevoelens en gedrag om te besluiten wat daarvan niet meer helpt.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024