Wat is bewust zijn?
Bewust zijn is je belangrijkste bezit. Het onderscheidt ons als mens van dieren en planten. Bewust-zijn en beleven vragen om mindfullness. Vaak wordt onterecht de term bewustzijn (aan elkaar geschreven) gebruikt als zelfstandig naamwoord. Door dat woordgebruik lijkt het alsof het bewustzijn zelf iets zou kunnen doen terwijl dat niet zo is. Het zich bewust-zijn is een toestand van wetend zijn. Je kunt bewust-zijn en beleven op drie niveaus. Het gaat om het aandachtig waarnemen van:
- Materiële zaken via je zintuigen; de poort naar de buitenwereld.
- Geestelijke zaken via je ziel; de poort naar je onbewuste.
- Geestelijke zaken via je geestesoog; de poort naar andere realiteiten. Je geestesoog wordt ook wel je ‘derde oog’ genoemd. Het zit tussen en iets boven je wenkbrauwen. Je kunt het niet zien maar bij sterk intuïtieve mensen werkt het wel. Het is verbonden met dat deel van je dat buitenzintuiglijke beelden kan opvangen.
Waar kun je je bewust van zijn?
Je kunt je bewust zijn van:
- Lichamelijke signalen. Voorbeelden: pijn, trillen, beven, hartkloppingen, zweten, reflexen, warmte/koude, prikkelingen, tintelingen maar ook warmte, koude, honger en lichamelijk genot.
- Mentale signalen. Voorbeelden: aha-beleving, inzicht, idee, intentie, inspiratie, oplossing.
- Emotionele signalen. Voorbeelden voorgevoel, plotselinge stemmingswisseling, afkeer of voorkeur zonder logische verklaring.
- Spirituele signalen. Voorbeeld: gevoel dat je een deel bent van het grote geheel, onvoorwaardelijke liefde, verbondenheid, compassie of een gevoel van eenheid of Al één zijn.
- Ruimtelijke signalen die op je pad komen. Voorbeelden: veertje op je weg, geld, apparaten die stuk gaan, wegversperring, iemand die niet komt opdagen, een terugkerend woord of beeld.
Waar is bewustwording voor nodig?
Bewustwording is bijvoorbeeld nodig:
- voor zelfreflectie en het verkrijgen van inzicht en wijsheid;
- om te kunnen luisteren naar je intuïtie;
- voor je persoonlijke ontwikkeling en groei;
- om emotionele pijn toe te laten en te verwerken;
- om te leren van ervaringen;
- om stilte in je hoofd te brengen;
- om contact te maken met innerlijke vrede en vreugde.
Laat jouw bril de werkelijkheid zien?
Bewust-zijn impliceert dat je weet dat jouw ‘kaart’ of beeld van de wereld niet de werkelijkheid is. Net als een zaklamp die je op een muur schijnt; de rest van de muur blijft onbelicht en het lijkt alsof die er niet is. Zo is dat ook als mensen vanuit verschillende posities een olifant beschrijven. Ieder van hen haalt een bepaalde eigenschap van de olifant naar voren. Iedereen kijkt dus vanuit zijn eigen bril naar de werkelijkheid.
Naast de subjectieve werkelijkheid hebben we een gedeelde, collectieve werkelijkheid en daarbuiten is de wereld van het onbekende. Daarbij kun je onderscheid maken tussen de materiële en de geestelijke wereld. In de geestelijke wereld ga je voorbij aan wat je met je zintuigen waarneemt. Je kunt verborgen patronen zien en de betekenis achter gebeurtenissen in je leven ontdekken. Daarnaast kun je je bewust zijn van gedachten, gevoelens en gedrag. Deze zijn menselijk, maar niet persoonlijk; ze horen bij het collectieve weten. Je neemt ze over zodra je daarmee resoneert. Want alles is energie en heeft een eigen frequentie. Je kunt de verbinding met het collectieve weten verbreken als je wilt. Daarvoor moet je je bewust worden van je gedachten. Dat kun je bewerkstelligen door jezelf waar te nemen op afstand, alsof je boven jezelf hangt. Op dat moment besef je drie dingen: ik bén mijn gedachten niet, ik bén niet wat ik voel, ik bén niet wat ik zeg of doe. Het zijn uitingen van het collectieve weten en ik beslis wat ik daarvan overneem, behoud of laat gaan. Als men bijvoorbeeld zegt dat je reukvermogen afneemt naar mate je ouder wordt, kun je daarin meegaan en die gedachte geloven. Maar je kunt die gedachte ook naast je neerleggen door er geen aandacht aan te geven om het zo geen kans te geven te groeien.
Wat is je ‘pijnlichaam’?
Bewust-zijn houdt ook in dat je onbewuste, verdrongen delen in jezelf waarneemt. Dit gebied wordt ook wel aangeduid met het innerlijk pijnlichaam. Wat je diep in de ijskast van je ziel hebt weggestopt, verlangt er naar om te worden verwarmd door liefde en licht. Je bent bewust als je zo’n verborgen deel van jezelf (h)erkent. Situaties kunnen deze verborgen delen activeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een innerlijk gekwetst kind, een schaduwkant die je voor anderen verborgen wilt houden, een naar gevoel uit het verleden of een ongebruikte potentiële kwaliteit.
Wat zijn je geestelijke kwaliteiten?
Waarnemen doe je met intentie- of geestkracht. Naast waarnemen ontwikkel je in je leven nog drie andere geestelijke kwaliteiten: denken, voelen en willen. Je ontwikkelt deze steeds verder waardoor je een hogere toestand van bewust-zijn bereikt. Je kunt in dat proces vier toestanden onderscheiden: onbewust zijn, bewust zijn, zelfbewust zijn en bewust zijn van alles wat is. Op het hoogste niveau ervaar je de verbinding met de Bron van alles wat is en voel je dat we allen één zijn.
Een voorwaarde om bewust te worden is een hoofd gevuld met een gedachteloze stilte. Het stopzetten van je gedachten kun je ervaren door bijvoorbeeld een tijd lang je ademhaling of hartslag te observeren waardoor je als vanzelf rust in je hoofd creëert en in het nu komt. Je kunt dat ook doen door de gedachten geen aandacht te geven.
Wil je tips over Bewust leven? Lees dan mijn 10 tips voor een bewust leven.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024