Wat zijn kenmerken van de menopauze?
Menopauze staat voor de laatste menstruatie en kan pas achteraf worden vastgesteld, als de vrouw een jaar lang geen menstruatie heeft gehad. Vrouwen komen in de overgang omdat de laatste eicellen steeds minder reageren op de hormonale prikkelingen vanuit de hersenen. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen schommelt in de periode van de overgang en daalt in de laatste periode voor de menopauze definitief. De laatste jaren vóór de menopauze (peri-menopauze) en het eerste jaar na de menopauze (post-menopauze) noemt men de overgang. Meestal dienen de eerste verschijnselen zich aan tussen het 45e en het 47e levensjaar. Wanneer je in de overgang komt, verschilt per vrouw; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar en de overgang duurt gemiddeld zeven jaar. Sommige vrouwen komen al vanaf hun 30e in de overgang, terwijl anderen al in de zestig zijn, wanneer de menopauze zich aandient. De individuele verschillen in de manier waarop vrouwen de overgang beleven zijn erg groot.
De overgang is een levensfase waarin je lichamelijke, psychische, sociale en spirituele veranderingen ervaart. De overgang is een bron van kracht voor de zelfbewuste vrouw met een positief zelfbeeld. Veel boeken beschrijven de overgang als een gebrek, ziekte en een bron van lijden. Je kunt die periode echter ook ervaren als een transformatie waarin de verandering wordt beleefd als een zinvol proces waarin je afscheid neemt van onnodige ballast en waarin een voorbereiding op een volgende levensfase plaatsvindt. De overgang vraagt je letterlijk stil te staan bij de keuzes die je in je leven maakt. Vaak komt er een einde aan de dagelijkse zorg voor de kinderen en de bewijsdrang. De menopauze is het omslagpunt waarin de vrouw zichzelf ontdekt en op de eerste plaats zet. Ze zorgt goed voor zichzelf en zij geeft aan wat ze wilt, voelt en vindt zonder gevoelens van schaamte of schuld of het gevoel andere tekort te doen. Uit onderzoek is gebleken dat oudere vrouwen gelukkiger, zelfbewuster en evenwichtiger zijn. Ze hebben meer zelfvertrouwen, rust en relativeringsvermogen en varen meer op hun intuïtie. Oudere vrouwen genieten daarom meer van het leven en zijn meer in het hier en nu.
Overgang in spirituele zin
De klachten in de overgang bieden je de mogelijkheid terug te keren naar je ware zelf. Het is een nieuw begin, een geboorte in jezelf waarbij je uit zelfliefde hogere bewustzijnsenergieën mag toelaten. Deze kun je ervaren als je vrij bent van blokkerende programma’s, maskers, overlevingsstrategieën en identificaties met rollen e.d. uit het verleden. De overgang geeft je de mogelijkheid.
Meestal is de overgang het moment waarop de Kundalini-energie ontwaakt; deze ligt als een slang verborgen bij je stuitje. Deze energie stroomt langs en door alle chakra’s en ruimt oude blokkades op zodat de energie weer vrij kan stromen. Dit spirituele en fysieke opruimproces kan leiden tot allerlei fysieke, vaak onverklaarbare klachten. Deze lijken vaak op de klachten die samenhangen met de overgang en hangen mede af van het verzet van EGO. De spirituele oorzaak voor problemen in de overgang ligt vooral in negatieve overtuigingen die je hebt en het feit dat je menstruatie en mooi en jong zijn met elkaar in verband stelt. Je veroordeelt jezelf als slachtoffer, voelt je oud en versleten of vindt jezelf niet goed genoeg. Je denkt af te takelen of zwak en ziekelijk te moeten worden. Je schoonheid als mens en de levensvreugde groeien juist na de menopauze. Je leven zal rijker worden als je de polariteiten in jezelf en van het leven accepteert, als je zelfbewust en krachtig de regie over je eigen leven voert en je creatieve scheppende energieën gebruikt. Belangrijk daarbij is dat je het gezag niet meer buiten jezelf plaatst vanuit angst en afhankelijkheid en het gevoel van onvolledigheid. Je hoeft alleen maar verantwoordelijkheid te nemen voor en trouw te zijn aan de stem van je hart vanuit een gevoel van veiligheid, vertrouwen en volledigheid in jezelf. Het gaat erom dat je jezelf toestemming geeft om jezelf te zijn, precies zoals je bent. De relatie die je met jezelf hebt, wordt altijd weerspiegeld in de buitenwereld.
Overgangsklachten
Hormonen sturen allerlei processen aan in het lichaam. Door de hormoonschommelingen in de overgang kunnen daardoor allerlei fysieke en psychische klachten optreden. Meer dan 80% van de vrouwen heeft daar in meer of mindere mate last van. Veel van de klachten die hierna worden genoemd kunnen ook optreden door andere ziekten of aandoeningen en zelfs door stress. Voldoen aan de criteria op deze lijst vormt dus wel een indicatie maar geen zekerheid dat het daadwerkelijk gaat om overgangsklachten.
Mogelijke klachten die kunnen optreden door de overgang
- Onvoorspelbare en onregelmatige cyclus, licht of juist overvloedig menstrueren
- Verergering van bestaande aandoeningen
- Opvliegers en nachtelijk zweten
- Vermoeidheid, sufheid en slaapstoornissen
- Hoofdpijn en migraine, wazig denken, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en verwardheid
- Stemmingsschommelingen, overgevoeligheid, onrust, angst, stress, prikkelbaarheid, paniekaanvallen, depressieve gedachten, onredelijke driftbuien, en huilbuien, verminderde draagkracht, somberheid, vermijdings- en afzonderingsgedrag, apathie en depressie, minderwaardigheidsgevoel
- Gewichtstoename en meer vet bij de buik en taille
- Plasklachten en terugkerende urineweginfecties, vaginale droogte en klachten (jeuk, branderig gevoel, abnormale afscheiding, schimmelinfecties, onaangename geur, pijn bij het vrijen), libidoverlies
- Toename van allergieën
- Krampen in de handen, armen of benen, stramme gewrichten, osteoporose
- Verhoogd cholesterol
- Ongewenste haargroei, dunner haar
- Hartkloppingen
- Droge en gelige huid, rimpels, blozend gelaat, pigmentvlekken
- Lagere stem en bloedend tandvlees
- Problemen met het verlies van jeugd en schoonheid(sideaal)
- Krampen en fibromen in de baarmoeder
- Pijnlijke en minder stevige of knobbelige borsten
- Lage rugpijn
- Vasthouden van vocht, opgeblazen gevoel
- Misselijkheid en overgeven
- Veranderingen in lichaamsgeur
- Maag- en darmklachten, winderigheid
- Elektrische schokgevoel onder de huid en in het hoofd
- Droge ogen
- Slechte smaak in de mond
- Zoemend geluid in de oren
- Vingernagels die zachter worden of afbreken
- Ademhalingsmoeilijkheden
Lees ook de andere artikelen op deze site: ‘Wat zijn natuurlijke middelen tegen overgangsklachten‘ en ‘Wat helpt bij overgangsklachten?’.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024