Hoe leer ik mediteren?
Meditatie: hoe doe je dat?
Bewust-zijn is de toestand waarin je verkeert als je met volle aandacht in het hier en nu bent en scherp opmerkt wat er in jezelf en om je heen gebeurt. Meditatie is een vorm van diepe ontspanning waarbij je gerichtheid zich beperkt tot je binnenwereld. Het doel van meditatie in dit kader is te voelen zonder te oordelen en antwoorden op vragen in jezelf te vinden. Alles wat je nodig hebt zit diep in je en wacht erop zich aan jou te openbaren. Door meditatie leer je jezelf beter kennen en vergroot je je bewust-zijn. Er zijn verschillende vormen van meditatie en iedereen mediteert op zijn eigen wijze. In elke vorm breng je jezelf in een toestand van lichte trance. Dat is een naar binnen gerichte aandacht met een alerte geest. Deze situatie ervaar je als je een goed boek leest of over de Afsluitdijk rijdt. Je ziet het ook bij kleine kinderen die helemaal opgaan in hun spel. De buitenwereld en je gedachten zijn op de achtergrond waardoor je niet wordt afgeleid van je binnenwereld. Het is heerlijk alleen maar te zijn en je vredig te voelen. De voordelen hiervan op je lichaam en geest zijn legio. Als je je gemakkelijk kunt ontspannen en je aandacht kunt vasthouden kun je altijd en overal mediteren. Soms is een paar minuten al voldoende. Ook in een drukke trein, buiten of op je werk kun je mediteren met je ogen open.
Hoe breng je jezelf in trance?
Door fixatie kom je vanzelf in trance. Daarvoor richt je je gedurende een paar minuten onverstoorbaar met al je aandacht op één ding (geur, voorwerp, symbool, affirmatie of woord). Daarbij besteed je geen aandacht aan je gevoel daarover. Een geur kan wierook zijn of iets anders dat je lekker vindt. Een voorwerp kan een kaars, steen of foto zijn. Een symbool kan een mandala zijn of een lotusbloem. Een affirmatie is een krachtige zin met een positieve uitwerking zoals ‘ik ben liefde, ik ben licht, ik ben levenskracht’ of ‘ik geef me over aan het leven, alles stroomt in mij’. Een woord kan zijn ont-span, vrede of eenheid. Je kunt ook jezelf in trance brengen door je ogen te sluiten en je oogbol omhoog te draaien bij elke inademing en te ontspannen bij elke uitademing. Een andere manier om in trance te komen is je bewust te zijn van je houding, adem en hartslag. Ervaar hoe je zit of ligt, waar je lichaam de ondergrond raakt, hoe je ademt en hoe je hartslag is (ritme, tempo, kracht, locatie). Observeer je ademhaling zonder die te beïnvloeden. Ervaar bijvoorbeeld hoe de lucht onder je neus koud aanvoelt als je inademt en warm als je uitademt. Merk op hoe je buik op en neer gaat terwijl je ademt. Sta jezelf toe steeds dieper te ontspannen en weg te zakken. Stel je voor dat je belandt op een plaats waar je helemaal jezelf mag zijn. Toon hier hoe aardig en waardevol je jezelf vindt. Koester en streel jezelf en zeg wat je graag hoort. Als je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen hebt, kun je tegen jezelf zeggen: ‘ik ben oké en, heb vertrouwen in mijn kunnen en blijf krachtig ongeacht wat anderen van me vinden’.
Wat zijn de ideale condities om te mediteren?
Creëer de juiste condities om te mediteren. Ze moeten effectief zijn en bij jou passen. Je kunt daarbij de volgende zaken in de gaten houden:
- Een rustige ruimte waar je niet wordt gestoord en waarin je je prettig voelt.
- Een comfortabele stoel waarin je een stabiele, alerte houding kunt aannemen. Als je mediteert in een liggende houding, kun je snel in slaap vallen. Sommige mensen mediteren daarom op een kussen of meditatiebankje.
- Lekker zittende kleren die niet knellen, geen horloge of voelbare sieraden.
- Meditatieve muziek, een kaarsje, aromalampje en gedempt licht.
- Papier en pen om na de meditatie op te schrijven wat je vast wilt houden.
- Neem de tijd en zet een wekker zodat je een seintje krijgt als het tijd is je meditatie te beëindigen. Voor je slapen gaat, als je wakker wordt of na het opstaan zijn voor de meeste mensen geschikte momenten om te mediteren. Het kan helpen een vast moment van de dag uit te kiezen als je regelmatig wilt mediteren.
- Geef jezelf de ruimte en wees geduldig. Verwacht niets en sta open voor alles wat komt. Accepteer gedachten die bij je opkomen en geluiden van buitenaf, geef er geen aandacht aan zodat ze erbij horen en onbelangrijk voor je zijn.
- Als je klaar bent met je meditatie, tel je in gedachten terug van 5 naar 1. Tijdens het aftellen neem je de tijd je lichaam weer te voelen en je uit te rekken. Adem een paar keer diep in en uit en open je ogen. Geef jezelf de ruimte na te genieten van je gevoel van ontspanning en rust.
Wat zijn valkuilen bij meditatie?
Ga niet dwangmatig om met meditatie. Voel je niet schuldig of boos als het je een keer niet lukt of als je geen zin hebt. Vecht niet tegen opkomende slaap; geef er maar aan toe maar zet een wekker. Maak je niet druk of je het wel goed doet; het gaat erom dat je je goed voelt. Mediteer niet na een zware maaltijd of als je een borrel op hebt. Mediteer ook niet als je last hebt van psychoses, schizofrenie of als je kalmerende middelen gebruikt. Erger je niet aan geluiden uit je omgeving; laat ze zijn maar geef ze geen aandacht. Geef ruimte aan opkomende emoties, lichamelijke sensaties en andere gevoelens.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024
Pingback: Eerlijk Zijn - Love Journey