Positieve benadering van problemen: in 7 stappen probleemvrij
Hoe los ik een probleem op?
In dit artikel lees je hoe je adequaat kunt omgaan met problemen. In 7 stappen ben je weer probleemvrij. Het werkt voor kleine en grote problemen. Neem direct de proef op de som. Kies een actueel en reëel probleem waar je last van hebt en volg de 7 stappen.
Definitie van een probleem
Wanneer heb je een probleem? Voor iedereen kan dat anders zijn. Je zou een probleem in het algemeen kunnen beschrijven als een onwenselijke, moeilijke situatie waar je last van hebt. Het raakt je, heeft een negatieve invloed op je en je wilt graag dat het stopt. Het kan zijn dat je moeite hebt om het probleem te begrijpen, ermee om te gaan, op te lossen of om er verantwoordelijkheid voor te nemen. Het gaat dus verder dan het hebben van een zorg, vraagstuk of aandachtspunt.
In 7 stappen probleemvrij
Stap 1: Heb ik er invloed op?
Problemen hebben we allemaal. Je kunt ze niet allemaal vermijden maar wel zelf bepalen hoe je ermee omgaat. Maak het probleem niet groter door het maken van verhalen in je hoofd en het trekken van voorbarige conclusies. Stop met je zorgen te maken en neem het besluit om er niet in te blijven hangen. Accepteer het probleem, richt je op hetgeen je positief kunt beïnvloeden en laat los wat je niet kunt veranderen. Soms is het opvragen van informatie of het inschakelen van de juiste hulp een zinvolle stap.
Stap 2: Wat houdt mij tegen?
Richt je op de weerstand die je hebt of verwacht bij het oplossen van het probleem. Inventariseer interne belemmerende factoren zoals angsten en aannames (zie voorbeelden in kolom 1). Denk daarbij aan ingebeelde risico’s, toekomstige onzekerheden, irreële overtuigingen en mogelijke beren op je weg. Onderzoek daarna de achterliggende behoeften (zie voorbeelden in kolom 2).
Angsten en aannames | Behoeften |
Ik ben bang dat… | Ik heb behoefte aan… |
Ik maak me zorgen over… | Mijn zorgen verdwijnen wanneer … |
Het mislukt toch omdat… | Succesfactoren zijn … |
Wat me tegenhoudt is… | Wat me over de streep trekt is… |
Stap 3: Hoe kan ik ervoor zorgen dat het lukt?
Stel de kernvraag die je vaak hoort van optimistische en succesvolle mensen: “How can I make it happen”? Richt je op het scheppen van de benodigde voorwaarden om te slagen. Vertaal deze voorwaarden in taken waarvoor jij verantwoordelijk bent. Voorbeelden van taken: Moed en daadkracht tonen. Mijn hart volgen. Onderzoeken. Zorgen delen.
Stap 4: Trek je conclusies: ga door of laat los
Op basis van de vorige stappen heb je een beter beeld gekregen over wat er in jou omgaat als je denkt aan het probleem. Het kan zijn dat je meer nadelen dan voordelen ervaart om anders met het probleem om te gaan. Wellicht ervaar je nog geen urgentie of ben je afhankelijk van iets of iemand buiten jou. Weet je dat er voorlopig niks verandert aan het probleem? Geef het dan niet meer aandacht dan echt noodzakelijk. Relativeer en wacht geduldig op gewijzigde omstandigheden of inzichten. Het beoefenen van deze kwaliteiten hoort ook bij je levenslessen.
Stap 5: Toets oplossingen via lichaamswijsheid
Is de oplossing eenvoudig of zijn er meerdere mogelijkheden om het probleem aan te pakken? Wanneer je het op verschillende manieren kunt aanvaren, formuleer je verschillende reële keuzemogelijkheden. Gebruik de wijsheid van je lichaam om te ontdekken welke keuze het beste bij jou past. Dat gaat als volgt. Maak je hoofd leeg. Stel je voor dat je oren dienen als deuren van je denkkamer. Doe beide deuren open en laat er een frisse wind doorheen waaien zodat gedachten verdwijnen. Je intentie is voldoende. Ontspan je tong, ga met je aandacht naar binnen en volg je ademhaling. Zorg dat je gegrond bent zoals een oude eik.
Verbind je met keuzemogelijkheid 1 en voel hoe je lichaam hierop reageert. Let op subtiele wijzigingen in je ademhaling, spierspanning, houding, emoties en fysieke sensaties. Je lichaam volgt je geest dus zal het je meteen vertellen in hoeverre die optie bij jou past. Heb je een rustig, stabiel of blij gevoel, dan weet je dat deze optie klopt. Ga je wiebelen, voel je spanning of ervaar je verdriet, dan is die optie niet oké. Maak je even los van de verbinding met keuze 1 voordat je je verbindt met keuze 2. Werk zo alle keuzemogelijkheden af. Aan het einde trek je je conclusies.
Stap 6: Kom in beweging en bouw vertrouwen op
Blijf je malen, piekeren en je zorgen maken over wat er kan gebeuren wanneer je in actie komt? Blijf je hangen in klagen, besluiteloosheid en uitstelgedrag? Kom in beweging en zet jezelf eroverheen. Geef jezelf een schop onder je kont en zet een babystep in de richting die nu relatief goed voelt. Het volgende stapje ontvouwt zich daarna vanzelf. Stel je open en onbevangen op als een kind. Je hoeft nog geen vertrouwen te hebben in de oplossing of de manier waarop deze tot stand komt. Openstaan is voor nu voldoende. Vertrouwen ontstaat gaandeweg en wordt versterkt door positieve ervaringen en bevestigingen dat je op het juiste pad bent.
Stap 7: Leer over wat wel/niet werkt voor de gewenste uitkomst
Tijdens het oplossen van je probleem respectievelijk van dit creatieproces, merk je hoe je plan uitpakt. Je ontdekt wat je nog meer nodig hebt of wat je over het hoofd hebt gezien. Vaar mee op deze stroom en geef ruimte aan dit leerproces. Stel je plan gaandeweg bij. Wanneer je erbovenop gaat zitten, is er geen ruimte voor het universum om je een betere manier te tonen. Laat je verrassen en verwonderen. Omarm onzekerheden en creatieve onrust; die horen bij verandering. Vaak weet je pas achteraf of je aanpak en gedrag effectief was. Effectief is het wanneer je aanwezige bronnen zoals kennis, kunde en middelen hebt aangewend en benut. Niet effectief is het als je onvoldoende, onvolledig of onjuist gebruik hebt gemaakt van deze bronnen. Durf je kwetsbaar op te stellen en deel wat er in je omgaat met anderen. Benoem je zorgen over het probleem en geef aan waar je behoefte aan hebt. Daarmee creëer je de ondersteuning die je nodig hebt om te slagen.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe verbeter ik de kwaliteit van mijn leven? - 1 september 2024
- Mini-meditatie: Breng je idee tot leven (duur audio: 9 minuten) - 27 augustus 2024
- Mini-meditatie: Dankbaarheid (duur audio: 9 minuten) - 27 juli 2024