Recept voor een evenwichtiger leven
Onder druk van de prestatiemaatschappij
We leven in een prestatiemaatschappij waarin bijna iedereen voortdurend onder hoge druk staat.
Een van de oorzaken ligt in de, vaak onbewuste, opdrachten die we in onze jeugd hebben meegekregen. Een andere, meer recente, oorzaak is de voortdurende hersenspoeling door advertenties en reclames via de media. We denken dat we aan de toenemende druk van de buitenwereld moeten voldoen om ons bestaansrecht te verwerven.
Deze geïnternaliseerde stem in je hoofd laat je jagen, haasten, presteren en nog beter je best doen. Soms vragen omstandigheden om een tandje bij te zetten of te volharden terwijl het niet goed voelt. Maar wanneer je altijd onder hoogspanning leeft, raak je vroeger of later uit balans. De roep om te vertragen, rust, stilte en vrije tijd wordt steeds krachtiger. Het lichaam geeft signalen af en waarschuwt ons maar we drammen en rennen gewoon door omdat we dat gewend zijn.
Opdrachten
In dit artikel bied ik je een overzicht van tegengestelde krachten.
In de linker kolom zie je zeven pressiegedachten die je dagelijks onder hoge druk kunnen zetten. Pressie gedachten beginnen meestal met ‘Je moet…! of Wees…!’ Deze belemmerende opdrachten activeren je mannelijke kwaliteiten zodat je je onder de hoge druk staande kunt houden. Deze gedachten zorgen ervoor dat je jezelf in de steek laat; het ego regeert en houdt je in de overlevingsmodus.
In de rechter kolom staan zeven inspiratie gedachten die overeenstemmen met de taal van het hart, Deze liefdevolle gedachten nodigen je uit om trouw te zijn aan jezelf en te leven volgens je eigen waarden en wijsheid. Elke inspiratie gedachte kan een effectief ‘recept’ zijn voor een evenwichtiger leven. Welke inspirerende gedachte spreekt jou het meeste aan?
Pressie gedachtenWEES… |
Inspiratie gedachtenLEER… |
Gelukkig
Geluk en ongeluk horen bij het leven. Je kunt je onmogelijk altijd gelukkig voelen. Wanneer je je voordoet als een blij mens, houd je jezelf en anderen voor de gek. Nadeel is ook dat je door een blij-masker geen steun krijgt als je je ongelukkig voelt en het juist nodig hebt.
|
Tevreden
De contente mens is tevreden met zichzelf: met alle delen, verleden, processen, bezit, leven. Dat betekent niet dat je niet meer wilt leren, veranderen en jezelf ontwikkelen. Acceptatie, dankbaarheid, onthechten en loslaten vergroten je gevoel van tevredenheid.
|
Gelijk
Mensen die gelijk willen hebben, zijn normerend en staan niet open voor mensen die anders zijn. Je gelijk willen halen is een ego-behoefte om controle te willen houden. Het weerhoud je van delen, discussiëren en leren van anderen. |
Open staan Sta je open voor mensen die anders denken en doen, dan kun je daarvan leren en profiteren. Een open houding qua hart en geest nodigt uit tot communicatie en samenwerking. Het gaat uit van wederzijds respect en waardering. |
Gezond
Wanneer je teveel gericht bent op gezond zijn, gaat dit meestal ten koste van andere dingen. Elke overdreven aandacht zorgt voor disbalans. Voorbeelden: strikt veganistisch eten, topsport, liters water drinken, door de pijn gaan. |
Vitaal
Vitaliteit werkt door in alle gebieden van je leven: gezin, relaties, werk, privé. Een energie-boekhouding, variatie en matigheid maar ook spelen en bewust-zijn helpen bij het behouden en versterken van je vitaliteit. |
Gelijkmoedig
Het is zot om te denken dat je je emoties altijd onder controle zou moeten hebben. Het is onnatuurlijk om enkel te varen op je ratio. Emoties zijn signalen, gevoelens zijn boodschappen die vragen om een reactie. |
Openhartig Je kwetsbaar opstellen als kracht betekent dat het je iets waardevols oplevert. Het begint bij het luisteren naar je hart. Je hart open stellen voor anderen maakt dat hun hart ook wordt geopend. De magie van het hart is wonderlijk. |
Geslaagd
Wees een geslaagde zakenman, zorg dat je slaagt voor je opleiding, je moet meer diploma’s halen, wees succesvol, deel je succes en je zult je nog geslaagder voelen. Succes is geen eindsituatie en het is tijdelijk. |
Lerend
Je lerend opstellen is een duurzame manier om het leven te zien als een pilot die altijd slaagt omdat je ervaringen opdoet: positief en negatief. Het helpt je adequaat om te gaan met tegenslag, teleurstelling en terugval. |
Gewoon
Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Je mag niet opvallen of je kop boven het maaiveld uitsteken, anders wordt je afgewezen. Vanuit deze opdracht ben je bezig met schikken en je aanpassen in plaats van je eigen leven te leiden.
|
Uniek
Ieder mens is anders en daardoor bijzonder en speciaal. Wil je daarom niet ten koste van jezelf voegen bij een groep waar je geen goed gevoel over hebt. Volg vooral je eigen gevoel, ga je eigen weg en durf te uniek zijn in elk aspect.
|
Geweldig
Denk je dat je geweldig moet zijn, dan is dat buitengewoon, indrukwekkend of machtig en ben je vast uit op de aandacht die je dat geeft. Het is vanuit een vermeend gebrek dat je niet kunt of mag zijn zoals je bent.
|
Authentiek
Wees jezelf; er zijn al zoveel anderen. Een wijze spreuk die aangeeft dat jezelf zijn het hoogste goed is. Je hoeft je niet anders voor te doen en dat scheelt energie, tijd en geld. Authenticiteit: lekker natuurlijk en ontspannen is dat.
|
Aan de slag
Wil je echt een evenwichtiger leven? Trek je dan niks aan van de buitenwereld, maar leer te luisteren naar de signalen van je lichaam. Leer stil te staan bij gevoel en neem het serieus. Onderzoek welke van de zeven opdrachten voor jou het meest bepalend is voor gedrag dat je afhoudt van vitaliteit, bewust zijn en authenticiteit. Kijk dan naar de tegengestelde uitnodiging die je helpt om de disbalans te herstellen. Werk deze gewenste mindset uit in concreet waarneembaar gedrag en oefen ermee gedurende 6 weken. Bouw de moeilijkheidsgraad op:
Niveau A
Begin met een ‘quick win’: eenvoudig toepasbaar gedrag dat snel tot een succesje leidt. Dat stimuleert je om het vaker te doen.
Niveau B
Daarna stap je over op een experiment: lastiger, maar nog wel te doen. Daarbij heb je meer moed en bewust zijn nodig om het oude patroon te doorbreken.
Niveau C
Na afloop van de periode van zes weken, wanneer je meer aan het gewenste gedrag bent gewend, kun je ook de meer uitdagende situaties aangaan.
Wees niet bang voor terugval in oude gedragspatronen. Sta elke keer gewoon weer op en probeer het opnieuw. Oefening baart kunst; al doende krijg je het gewenste gedrag wel onder de knie. Wanneer het je in de ene situatie niet lukt, wil dat niet zeggen dat een volgende keer weer mislukt. Durf te spelen, experimenteren en leren. Alleen op deze manier kun je nieuwe ervaringen in je leven toelaten en de disbalans herstellen. Vergeet niet te genieten van je leerweg en kijk vaak achterom zodat je bewust wordt van je vooruitgang. Beloon jezelf met een schouderklopje en dankbaarheid. Deel je ervaringen zodat je daarmee ook anderen uitnodigt om hetzelfde te doen. Zo maak je de wereld om je heen ook een beetje lichter.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe verbeter ik de kwaliteit van mijn leven? - 1 september 2024
- Mini-meditatie: Breng je idee tot leven (duur audio: 9 minuten) - 27 augustus 2024
- Mini-meditatie: Dankbaarheid (duur audio: 9 minuten) - 27 juli 2024