Maakt vakantie gelukkig?
Geld mag dan niet gelukkig maken, het boeken van een vakantie doet dat wel degelijk. Bijna de helft van de Nederlanders is gelukkig op het moment dat zij een vakantie boeken. Dat blijkt uit onderzoek van het GfK onder Nederlanders. Het ultieme geluksgevoel als het aan mannen ligt: het boeken van die ene droomvakantie. Maar liefst 48% procent ervaart dit als een groot geluksmoment. Vrouwen worden nog net iets gelukkiger van kleding kopen, maar een vakantie volgt met 46% op een mooie tweede plek. Huishoudens zonder kinderen zijn duidelijk: het boeken van een vakantie hoort duidelijk thuis op de nummer 1 als het gaat om geluksgevoel.
In dit artikel geef ik antwoord op een aantal vragen die gaan over geluk en vakantie.
1. Waar komt het geluksgevoel vandaan bij het boeken van een vakantie?
Je krijgt een geluksgevoel als je doet wat je graag wilt of als je krijgt waar je behoefte aan hebt. Het vergroot je gevoel van vrijheid, rust en vreugde. Sommige mensen verheugen zich op de ontspanning, rust of een eenvoudig leven in de natuur. Anderen kijken uit naar het opdoen van inspiratie, culturele uitstapjes of het maken van plezier. Mensen die vaker een reis boeken en het gewend zijn, zullen minder snel een geluksgevoel hebben dan mensen die dat maar een keer per jaar doen. Als je elk jaar naar dezelfde vakantiebestemming gaat zal dat je minder prikkelen en aanzetten tot dagdromen omdat je al weet waar je terecht komt en hoe het daar in zijn werk gaat. Het kan je vooraf wel een gevoel van rust geven. Dat zal anders zijn bij mensen die elk jaar naar een ander vakantieoord reizen.
2. Hoe verhoog ik de voorpret van mijn vakantie?
Maak een inspiratiebord met tekeningen, afbeeldingen en teksten om uitdrukking te geven aan (on)bewuste behoeften, wensen en dromen. Knip plaatjes uit vakantiefolders, pak aansprekende foto’s van internet en zet het gevoel, dat je daarbij krijgt, erbij. Zet het moodbord op een plek waar je vaak komt zodat je er vaak naar kunt kijken. Het lichaam volgt de geest, ook als je aan het visualiseren bent. Door je fantasie te gebruiken en te dromen over je vakantie, kun je in het hier en nu al genieten van het geluksgevoel. Laat elk gezinslid dit doen zodat je daarover van gedachten kunt wisselen en met een glimlach naar je vakantie kunt toeleven. Misschien is er geen ruimte om te denken en dromen over je vakantie. Misschien wordt je totaal opgeslokt door je werk, door mantelzorg of de dynamiek van het gezinsleven. Wellicht leef je in het hier en nu of kun je je niet met verschillende dingen tegelijkertijd bezig houden. Maak dan elke dag even tijd om aan je vakantie te denken voordat je gaat slapen. Je slaapt dan met een goed gevoel in.
3. Hoe ga ik om met verschillen in behoeften en verwachtingen van medereizigers?
Inventariseer de behoeften, wensen en dromen van degene die met je mee op vakantie gaan. Dat kan aan de hand van een individueel inspiratiebord of aan de hand van een persoonlijk verlanglijstje. Maak vooraf helder wat mogelijk is en doe aan verwachtingenmanagement om teleurstellingen tijdens de vakantie zoveel mogelijk te voorkomen. Informeer naar de situatie van je vakantiebestemming, over de vlucht, de transfers en tijden. Praat ook over onzekerheden, wat nog niet duidelijk is en laat los wat je vooraf niet kunt regelen.
4. Hoe wis ik een nare herinnering aan de vorige vakantie?
Misschien is je vorige vakantie verregend, had je autopech, maakten de kinderen vaak ruzie of moesten jullie lang wachten op het vliegtuig. Trek de negatieve ervaring niet door naar de toekomst. Elke ervaring is alleen voor dat moment. Je hoeft die niet op de volgende vakantie te projecteren. Sta open als een kind voor wat er komt. Een houding van ‘Ik zie het wel’ maakt je open. Door angstgedachten zoals ‘Als dit of dat maar niet weer gebeurt’ trek je juist aan wat je niet wilt omdat je daar veel aandacht aan geeft.
5. Hoe vergroot ik het geluksgevoel tijdens mijn vakantie?
Doe waar je je op hebt verheugd: waar je behoefte aan hebt, wat je belangrijk vindt (overeenkomstig je waarden) en waar je blij van wordt. Onderneem en ontdek: doe wat je nog nooit hebt gedaan, ga op avontuur, sla nieuwe wegen in en doe nieuwe ideeën op die je naar huis kunt meenemen.
Zoek de stilte op, geef jezelf rust en ruimte waar je normaal niet aan toekomt. Het kan je inspireren, nieuwe inzichten en ingevingen opleveren. Je kunt daarvan de vruchten plukken als je weer thuis bent.
6. Wat doe je als de vakantie niet zo gaat zoals je had verwacht?
Stop met de behoefte om zoveel aandacht te geven aan wat niet goed voelt. Doorbreek het patroon van klagen, negatieve gedachten en emoties zoals teleurstelling of onmacht. Accepteer dat de situatie zo is en laat los zodat er ruimte komt voor iets anders. Sla een andere weg in, verander je dagelijkse routine. Ga boodschappen doen bij een andere supermarkt, eet in een ander restaurant, bezoek een plek waar je anders nooit naar toe zou gaan. Onderneem iets in je eentje wat je spannend vindt en energie geeft. Ontmoet je medevakantiegangers later bij het avondeten zodat je nieuwe ervaringen kunt uitwisselen. Voor de spirituele mensen: word je bewust van de diepere betekenis van nare gebeurtenissen die je overkomen. Toeval bestaat niet. Alles is perfect zoals het is. De stem in je hoofd wil de nare situatie veranderen, negeren, begrijpen of bestrijden. Ga daar niet in mee, geef de situatie over aan het universum en accepteer dat het is zoals het is. Wordt stil, ga met je aandacht naar je gevoel en vraag je alleswetende deel naar een wegwijzer voor je volgende stap. Laat de vervolgstappen en de uitkomst los. Ervaar waar het je brengt.
7. Ik ga niet op vakantie. Welke tips kunnen mij helpen als thuisblijver?
- Doe vooral niet wat je van jezelf altijd al moet. Ontmoet en ontdek in je eigen regio.
- Bezoek een natuurgebied. De beweging en frisse lucht doen goed en brengen je weer in balans. Gebruik bijvoorbeeld de Natuur Routes app van Natuurmonumenten om te wandelen, fietsen of varen. Je wordt digitaal begeleid door een boswachter en ondertussen leer je ook nog eens allerlei legendes en historische feitjes.
- Zet een tentje op in je tuin (of van een vriend) en creëer het vakantiegevoel.
- Maak een dauwtrapwandeling en geniet van de stilte als iedereen nog slaapt.
- Zoek twee bomen voor je hangmat. Pak een goed boek en neem de tijd om je helemaal te ontspannen. Geniet van de luchten, de wolken, het bewegen van boombladeren en het geluid van vogels. Download de Cloudspotter app en leer de taal van de wolken.
- Geniet van een meditatie-CD om je helemaal te ontspannen of los te laten.
- Verwonder je over wat er allemaal te doen is in je directe omgeving. Meld je aan voor excursies, workshops of bezoek het museum of park bij je in de buurt.
- Experimenteer met nieuwe recepten, nodig mensen uit om samen te koken en samen te eten.
- Schrijf een boek over je leven, lees een goed boek of verlies jezelf in een grote legpuzzel.
- Maak een tekening of schilderij of plak zomaar wat knoopjes, kraaltjes of kruiden op een karton.
- Schrijf je in bij www.Couchsurfing.org en laat toeristen bij jou op de bank komen. Misschien kun je ze zelfs rondleiden door je eigen stad. Zo bekijk je jouw woonplaats ook ineens door buitenlandse ogen.
- Leer een nieuwe taal, volg een cursus of bezoek het theater.
- Ga een dagje uit met de trein. Bezoek een stad waar je nog nooit bent geweest.
- Organiseer een picknick in het park. Zorg voor lekkere hapjes, dekens om op te zitten en nodig een paar vriendinnen uit. Of organiseer een barbecue voor je buren of vrienden en laat iedereen iets meenemen.
- Nodig mensen uit voor een spelletjesmiddag of speurtocht. Geniet van de voorbereidingen samen met je vrienden.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Mini-meditatie: Zelfreflectie (duur audio: 9 minuten) - 1 oktober 2024
- Reflectie: jezelf ontdekken en ontwikkelen door bewustwording - 30 september 2024
- Mini-sabbatical: stilstand en stilte voor welzijn en balans - 30 september 2024