Wat is intuïtie?
Eckhart Tolle: intuïte vraagt om stilte en een naar binnen gekeerde aandacht
Je zou kunnen zeggen dat intuïtie een soort van weten is, maar je weet niet hoe je er (op) bent gekomen. Je weet iets, maar je weet niet via welke weg je daar bent gekomen met wat je weet. Het is een plotseling opkomen van kennis of iets weten, maar “ik weet niet hoe ik aan dat weten kom of ben gekomen”. Wat hier aan het werk is is niet-conceptuele intelligentie, wanneer intuïtie zich aandient.
Intuïtie komt niet via denken, noch via logica. Het is er gekomen op een manier die we niet kunnen verklaren of uitleggen. Intuïtie staat dichtbij termen of concepten als creativiteit en inspiratie. Inspiratie komt namelijk uit dezelfde hoek als intuïtie. Het is je gegeven. Het is gegeven aan alle grote artiesten, muzikanten, schrijvers, en zelfs grote wetenschappers die belangrijke, revolutionaire ontdekkingen deden – zoals Albert Einstein. Einstein had een gevoel over zijn relativiteitstheorie. Voordat hij in staat was om het volledig wetenschappelijk te onderbouwen en bewijzen, wist hij al dat hij het bij het rechte eind had. Het was intuïtie dat tot hem kwam. Natuurlijk had hij wel een hoop (praktisch gericht) denkwerk verricht voordat een en ander uiteindelijk plaatsvond
Soms moet je een hoop denkwerk verrichten, om dan plotseling te ervaren dat denken je nergens meer heen brengt, je niet verder brengt, en je stopt met denken, of je denken zelf stopt gewoon, en je gaat even naar “buiten” en je haalt een paar keer diep adem. Of je gaat letterlijk naar buiten, de natuur in en je gaat zitten onder een boom. En ineens is de intuïtie daar. Iets wat je niet kon of kan bereiken via (je) denken.
Het is van vitaal belang voor elk menselijk wezen om in contact te zijn met het innerlijk in zich, wanneer intuïtie zich aandient, omdat je anders gebonden bent aan de beperkingen van je conceptuele denken. Dan zal je bestaan een voortdurende stroom van herhalingen zijn en zullen er geen nieuwe ideeën ontstaan. Wanneer het een vers en nieuw idee is komt het van een plaats waar alle creativiteit vandaan komt; de stilte in jezelf, waar intuïtie ontstaat. Als je stil kunt zijn, als is het maar voor een moment, dan is er de mogelijkheid dat er een intuïtief iets ontstaat als een gedachte of een spontane uitspraak waarbij je vooral ook jezelf verbaasd doet staan. Misschien heeft iemand je hulp of advies nodig en anders dan “ik zou die persoon moeten helpen. Wat kan ik nu zeggen om die persoon te helpen?” zou je juist stil moeten worden, zijn, luisteren, kijken. Om plotseling te ervaren dat je iets zegt. Het is intuïtief. Plotseling komt er een hogere intelligentie door en maakt gebruikt van je denken.
Dat is wat we intuïtie noemen. Realiseer je dat dit de basis is voor alle creatieve activiteiten, alle waarlijk creatieve activiteiten. Perceptie (de manier waarop je naar iets kijkt en interpreteert) is iets dat komt vanaf de buitenzijde. Intuïtie komt vanuit jezelf, vanuit je innerlijk, vanuit binnenin. Het komt uit jou. Het is essentieel verbonden met wie jij bent, intelligentie zelf.
De makkelijkste weg om intuïtie te ontwikkelen is om het gelijk te laten lopen met de ontwikkeling van je capaciteit om op gezette momenten stil te zijn. In plaats van proberen om intuïtie te ontwikkelen, ga je naar de plaats waar alle intuïtie ontstaat. Je hoeft je niet druk te maken over de noodzaak om meer intuïtief te worden als je focus gericht is en blijft op je innerlijke stilte. Dat hoeven geen lange periodes van stilte te zijn, maar ervaar momenten van stilte in je bestaan zodat je dagelijkse leven diverse momenten van stil zijn kent.
Je kunt daarbij eventueel je ogen sluiten en een paar maal diep ademhalen. Je hoeft niet eens je ogen te sluiten, maar als je naar iemand kijkt, voel jezelf dan ademhalen. Voel je levendigheid, het leven, binnen in je lichaam.
Wanneer je, zoals nu naar je computerscherm zit te kijken om deze verhandeling te lezen, kijk even een andere kant op, sluit je ogen even en haal een paar maal diep adem, bewust adem. Het brengt je bij (de) stilte.
Waar je ook bent, er zijn altijd mogelijkheden voor een moment van stilte. En dat is van belang omdat anders je bestaan ongebalanceerd, uit evenwicht, verloopt. Als je geen stilte vindt, zul je steeds activiteit ervaren, het een na het ander. En dit overschaduwt je potentiële intuïtieve mogelijkheden continue.
Zoek naar momenten van stilte. Zelfs de meest drukbezette persoon kan dat. Zelfs als je naar huis rijdt in je auto of naar je werk is elk stoplicht een uitnodiging om stil te zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden voor stilte. Stilte is waar intuïtie kan ontstaan.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Mini-meditatie: Zelfreflectie (duur audio: 9 minuten) - 1 oktober 2024
- Reflectie: jezelf ontdekken en ontwikkelen door bewustwording - 30 september 2024
- Mini-sabbatical: stilstand en stilte voor welzijn en balans - 30 september 2024