Zelfreflectie bij crisis of nare gebeurtenis
Groei in bewustwording
Elke crisis nodigt je uit tot stilstand en zelfreflectie. Voorbeelden van een crisis: je raakt je baan kwijt, je verliest een dierbare, je wordt plotseling ziek of je wordt geconfronteerd met een onzichtbare vijand zoals het coronavirus. Hoe meer je stilstaat, des te sneller je vooruitgaat. Stilstand in dit adagium impliceert dat je de crisis ook als kans ziet en je voordeel ermee doet. Zelfreflectie, leervermogen en bewustwording zijn daarbij van belang. Het in twijfel trekken van voor jou essentiële zaken is als een opstap naar wijsheid. In dit artikel zie je onderzoeksvragen die je jezelf kunt voorleggen ter overweging. Er hoeft niet per se sprake te zijn van een crisis om dit te doen. Zelfreflectie is ook belangrijk in het kader van persoonlijke ontwikkeling en groeien in authenticiteit op je turbulente levensreis.
Voorbereiding voor zelfonderzoek
Lees alle vragen eerst eens rustig door en laat ze op je inwerken. Sta dan stil bij elke vraag en noteer kort en bondig wat er als eerste bij je opkomt, in welke vorm dan ook. Merk op wat de vraag en je eerste reactie met je doen. Verdiep je verder in de vragen die jou aanspreken, in beweging zetten of die je het beste kunnen helpen.
Neem tijd en ruimte voor deze zelfreflectie. Laat je uitwerking een paar dagen rusten en kijk er dan opnieuw naar. Misschien wil je bepaalde antwoorden nog met iemand bespreken of je reactie aanpassen. Het kan zijn dat je een vraag (nog) niet kunt beantwoorden of ontevreden bent over je antwoord. Voel je vrij om een vraag anders te formuleren. Doe wat goed voelt en zie deze lijst met vragen niet als een limitatieve opsomming. Het is meer bedoeld als een aanzet tot het vergaren van zelfkennis en een inspiratiebron voor ‘Inner-management’. Dat wil zeggen: de communicatie met je intuïtie en met andere innerlijke delen of stemmen. Deze verbinding zorgt ervoor dat je bij jezelf blijft en je niet laat meeslepen door de stem van de innerlijke criticus (stem van het ego).
Vragen voor zelfreflectie: aan de slag!
De volgende vragen kun je gebruiken voor je zelfonderzoek. Waar situatie staat, kun je ook crisis of nare gebeurtenis lezen.
- Ieder mens geeft een eigen betekenis aan gebeurtenissen vanuit het eigen referentiekader. Deze wordt mede gevormd door je persoonlijkheid, opvoeding, ontwikkeling en overtuigingen. Het gaat om wat je toekent aan de situatie zoals belang, relevantie, draagwijdte, zwaarte, inhoud, vorm, conclusies, omvang, kracht, macht. Welke betekenis geef jij aan de situatie?
- Wat is voor jou nu zeker en wat is (nog) onzeker in deze situatie?
- Wat doet deze situatie met jou? Wat zit je het meeste dwars? Wat heeft jou in de greep? Welke van jouw waarden en normen zijn overschreden door de situatie?
- Wat zijn consequenties voor jou op elk niveau: lichamelijk, mentaal, emotioneel, relationeel (Eventueel ook op spiritueel en existentieel niveau voor ‘diepzielduikers’)? Geef elk aspect een schoolcijfer voor de mate van invloed op je welbevinden.
- Onderzoek hoe je nu omgaat met de situatie met de vraag: Waarom doe ik dit nu zo? Leg de klemtoon steeds op een ander woord zodat je een andere vraag krijgt.
- Wat zijn de innerlijke delen die in deze situatie een rol spelen? Welke innerlijke stemmen zijn nadrukkelijk aanwezig? Voorbeelden: hoofd, hart, innerlijke criticus (ego), innerlijke gekwetste kind, delen die zorgen voor klachten/pijn …
- Hoofd: Welke geleerde les uit het verleden kun je nu goed gebruiken om adequaat met de situatie om te gaan?
- Hart: Kun je de stem van je hart horen? Durf je daarop te vertrouwen? Wat let je om volledig op je innerlijke kompas te varen? Wat gebeurt er als liefde het antwoord is op je vragen?
- Ego: In hoeverre kun je het ego-denken vanuit angst/gebrek vertalen in mogelijke risico’s, nadelen, zorgen of aandachtspunten voor de toekomst?
- Innerlijk gekwetste kind: Ben je getriggerd in oude, onverwerkte pijn? Welke emoties dienen nog te worden beleefd? Welke emotionele lading kun je nu de ruimte geven zodat je pijnlichaam wordt verlicht? Lees effectieve methode om dit zelf te doen.
- Fysieke klacht/pijn: Wat is de boodschap of positieve intentie van het deel dat zorgt voor deze klacht/pijn in mijn lijf? Wat is de reden dat het mij waarschuwt, remt of beschermt? Werkwijze: ontspan je, verbind je met dat deel, stel de vraag en laat het antwoord in je opkomen zonder je best te doen.
- Wat zijn je opties om de situatie een andere betekenis te geven of om er anders mee om te gaan zodat het prettiger voelt. Welke signalen geeft je lijf als je je bewust met die optie verbindt? Werkwijze: stel fysieke kenmerken vast zoals spierspanning, ademhaling, kou, tintelingen.
- Wat verandert als je acceptatie, blijdschap, compassie of dankbaarheid toevoegt aan je gedachten over de situatie? Wat verandert er als je de situatie niet persoonlijk neemt: it happened 4 you, not 2 you? Wat verandert er als je de situatie beschouwt als een spiegel van de relatie met jezelf of als een toets- of leermoment?
- Kan het zijn dat je je vergist en je onbewust hebt geïdentificeerd met bepaalde gedachten, gevoelens, pijn, gedrag, rol, taken, bezit of anders? Wat gebeurt er wanneer je de situatie waarneemt vanuit je liefdevolle, oneindige essentie van waarnemend bewustzijn (ware zelf)?
- Stel dat de situatie niet voor niks op je pad is gekomen. Stel dat je jezelf ermee kunt verrijken. Waartoe nodigt de situatie je uit? Welke kwaliteiten worden nu van je gevraagd om effectiever met de situatie om te gaan?
- Wat kun je van anderen leren die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt?
- Wie kun je vragen om hulp? Wat houdt je tegen om dat ook daadwerkelijk te doen?
- Welke voorwaarden stel je aan jezelf/anderen om de draad weer op te pakken van je leven en de situatie achter je te laten? Wat kun je nu beter loslaten? Wat gebeurt er als je dat niet doet?
- Welk advies krijg je van je innerlijke onbezorgde kind en van je oude wijze zelf voor jezelf op dit moment? Werkwijze: ga naar binnen en verbind je met je intentie met dat deel. Stel je open voor het antwoord en neem serieus wat er in je opkomt, hoe subtiel ook. Voorbeelden: woorden, beelden, gevoel, gedachten, symbolen, herinneringen, fysieke sensaties en combinaties hiervan.
- Sluit je ogen en geef je onbewuste opdracht om alles de revue te laten passeren wat er is gebeurd in verband met de situatie. Vraag vervolgens het deel in jou dat overzicht heeft om de rode draad in je antwoorden op deze vragen te bepalen. Laat tenslotte beelden opkomen van positieve stappen in de gewenste richting. Wat is je nu helder geworden?
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe verbeter ik de kwaliteit van mijn leven? - 1 september 2024
- Mini-meditatie: Breng je idee tot leven (duur audio: 9 minuten) - 27 augustus 2024
- Mini-meditatie: Dankbaarheid (duur audio: 9 minuten) - 27 juli 2024