10 tips om effectief met angst om te gaan. Hoe krijg ik greep op angst.
Angst geeft stress
Angst voedt het ego
Angst zet je hart op slot
Angst kan je ziek maken
Angst werkt verlammend
Angst maakt je wantrouwig
Angst is een slechte raadgever
Angst verstoort je levensstroom
Angst zorgt voor slechte relaties
Angst kun je voelen in je lichaam
Angst zet je in de overlevingsstand
Angst creëert een bolster om je heen
Angst zorgt voor negatieve gedachten
Angst produceert negatieve energieën
Angst haalt je uit verbinding met jezelf
Angst is de grootste vijand van de mens
Reële angst
Reële angst is een natuurlijke reactie op een gevaarlijke situatie. Het beschermt je tegen onheil, voorkomt dat je jezelf in gevaar brengt of het noodlot tart. Je moet bijvoorbeeld niet bij iemand in de auto stappen die teveel alcohol gedronken heeft. ‘Actieve faalangst ‘voor een spannende situatie is ook geen probleem. Het zorgt ervoor dat vrijkomende adrenaline wordt gebruikt voor een betere prestatie. Je wordt dan aangezet tot een goede voorbereiding, harder of slimmer werken of perfectionisme.
Irreële angst
Een ‘passieve faalangst’ hebben voor iets dat spannend of moeilijk voor je lijkt, is niet goed. Het kan zorgen voor een black-out, terugtrekken, bevriezen, uitstellen of vastzitten. Dit is een vorm van een irreële angst die alleen bestaat in je hoofd. Vaak is angst in het verleden ontstaan en projecteer je deze naar de toekomst. Voorbeelden: Je zou weer ziek kunnen worden of opnieuw je baan verliezen. Het vliegtuig waar je in zit kan neerstorten of je zou bestolen kunnen worden. Je kind kan de verkeerde vrienden krijgen en je partner kan vreemd gaan. Kortom, je maakt je grote zorgen om wat er misschien zou kunnen gebeuren. De angst spookt in je hoofd en je voed deze met je aandacht. Daardoor ga je uit verbinding met jezelf en de realiteit.
Gradaties van angst
Er zijn grofweg drie gradaties van angst:
- Angsten waar je mee kunt leven of waar je mee kunt leren omgaan.
Voorbeelden: angst voor spinnen, ouder worden, geldgebrek of de tandarts. - Angsten die je dagelijks leven verpesten en die je zelf niet zomaar kunt loslaten.
Voorbeelden: angst voor kritiek, pijn, vliegen, ziekte of om verlaten te worden. - Angststoornis waardoor je levenskwaliteit ernstig wordt aangetast of je niet meer kunt functioneren.
Deze angststoornis kan gepaard gaan met depressie, agressie, borderline, dwangneurose, fobie, paniek of sociaal isolement e.d. Voorbeelden: angst voor leven, falen, gekwetst worden, mensen, geesten of de dood. Als je geen grip op angst krijgt en je ermee identificeert, word je door je ego geleefd. Het ego is de dwingende, kritische, afkrakende, oordelende stem in je hoofd die je het gevoel geeft dat het niet goed genoeg is, dat jij niet goed genoeg bent en dat er iets moet veranderen. Daardoor voel je je onveilig, bedreigd, onrustig en verkeert in een constante staat van paraatheid en overbelasting. Het gevolg daarvan is dat je nog meer angst krijgt en in een vicieuze cirkel van angst terecht komt. Daar kun je geestelijk en lichamelijk ziek van worden.
Vergroot je bewust zijn
Angst is een menselijke emotie en hoort bij het leven. Angst ontkennen, analyseren, onderdrukken, bestrijden of erover piekeren helpen je niet om er greep op te krijgen. Door dit te doen houd je de angst juist in stand en wordt deze groter. Door bewust te worden van je angstgedachten en het daarbij horende gevoel en overlevingsgedrag, krijg je weer greep op jezelf. Onderzoek waar je precies bang voor bent, welke gedachten je angstig maken, hoe je je daarbij voelt en hoe je daarop reageert. De volgende tips kunnen je helpen effectief met angst om te gaan. Als angst je leven verstoort en je weet niet waar het aan ligt, kun je het beste in therapie gaan. Als Polyenergetsich therapeut kan ik je helpen weer vat te krijgen op jezelf zodat je weer kunt genieten van het leven.
10 tips om effectief met angst om te gaan
1. Laat je niet leiden door angst
Laat je niet leiden door angst, wees niet bang om te vallen of te falen. Anders leef je niet. Het is onmogelijk om het voor iedereen goed te doen, je omgeving te veranderen en je best te doen om te voorkomen dat er iets ergs gebeurt. Laat de neiging los om alles te willen begrijpen en controleren. Stop met druk doen, afleiding zoeken, emo-eten of jezelf verdoven. We leven nu eenmaal met polariteiten: tegenslag en succes, frustratie en vrede, angst en vertrouwen. Je bent perfect door je imperfectie. Onprettige gevoelens horen bij mens zijn en hebben een functie. Accepteer dat dit zo is.
De grootste angst die we hebben is dat we bang zijn om onszelf te zijn. Angst houd je af van de krachtige, liefdevolle, stralende persoon die je bent. We zijn bijvoorbeeld bang voor reacties van anderen, voor kritiek, kwetsing en afwijzing of we geloven niet in onze kwaliteiten. We zijn geboren met de neiging om onze aandacht op liefde te richten. Tijdens de opvoeding wordt ons echter geleerd om onze aandacht op angst te richten. Liefde is aangeboren, angst hebben we aangeleerd. Je spirituele reis is het loslaten van angst en het opnieuw toelaten van liefde. Je hebt een vrije wil; kies steeds voor liefde, licht en leven vanuit je hart.
2. Waar ben je bang voor?
Vage en onbewuste angsten zijn moeilijker te hanteren dan wanneer je weet waar je precies bang voor bent. Schrijf eens op waar je bang voor bent. Hierna zie je voorbeelden van waar je allemaal bang voor kunt zijn: Het donker, kleine ruimtes, hoogtes, lawaai. Onweer, brand, diep water, natuurrampen. Gebrek aan geld e.d. Ruzie, conflicten, agressie, terrorisme, geweld. Moeten presteren, examens en toetsen. Muizen, slangen, spinnen, honden. Pijn, ongeluk, scheiding, ziekten van jezelf/naasten. Ouder worden, sterven en dood, geesten. Intimiteit, seks, overspel. Vuil en viezigheid, injectienaalden, bloed. Dokter, tandarts. Groepen, vreemde mensen, spreken voor een groep, telefoneren. Stadions, pleinen, winkelcentra, vreemde culturen. Kritiek, afwijzing, verlaten worden, falen, blozen, paniek. Reizen per vliegtuig, achtbanen, autorijden, computers, roltrappen. Braken, zweten, dik worden, zware inspanning.
Onderzoek per angst wat je er zelf aan kunt doen. Maak intuïtief de volgende zinnen af. Deze angst kan ik beïnvloeden door…. Met deze angst kan ik anders omgaan door…. Deze angst moet ik accepteren omdat…. Deze angst kan ik een andere betekenis geven door.…
3. Keer angstgedachten om
Onderzoek de gedachten die angst bij je oproepen. Voel wat deze met je doen. Twijfel eraan of deze wel echt waar zijn. Stel je voor dat je het tegenovergestelde zou geloven. Voel de nieuwe gedachte met je doet en hoe je lichaam hierop reageert. Vanuit het hier en nu kun je zomaar een gedachte links laten liggen door er geen aandacht meer aan te geven. Focus op de nieuwe gedachte zodat je weer rust hebt.
4. Kom in beweging
Angst bevriest je. Door de angst durf je geen stappen te zetten in een nieuwe richting en houd je een ongewenste situatie juist in stand. Je blijft liever op de reservebank zitten dan dat je deelneemt aan het spel.
Als je niets doet, blijf je stil staan totdat het te pijnlijk wordt om niét te veranderen. We zijn vaak pas bereid te veranderen als de pijn te groot wordt of een urgentie zich aandient. Zo kan een ziekte, verlies of scheiding je een noodzaak geven om te veranderen. Besef wat jouw verandernoodzaak is en laat het je motiveren om in beweging te komen.
Stel je open voor een nieuwe ervaring en ga het experiment aan zodat je weet hoe het is. Je kunt leren van zowel prettige als onprettige ervaringen. Probeer niet eerst zekerheden te krijgen over de uitkomst. Zet het eerste stapje en beschouw het als een experiment. Zeg tegen jezelf: ‘Ik zie wel hoe het is en of het mij bevalt’. Focus op mogelijke winst in plaats van verlies. Zo kom je in beweging en creëer je andere ervaringen, inzichten, resultaten en reacties. Als die je bevallen, krijg je vanzelf vertrouwen in het anders doen en motiveert het je om daarmee verder te gaan.
5. Erken en omarm de angst
Beweeg niet weg van de angst maar ga er juist naar toe. Gevoelens willen gehoord worden en blijven je aandacht vragen tot je dat doet. Maak contact met de angst zonder erin op te gaan. Angst kun je voelen in je lichaam. Denk daarbij aan onrust, hoge ademhaling, beklemming, zwaarte, trillen, blozen, gespannen spieren, zweten, hartkloppingen, misselijkheid en verwardheid.
Erken dat je angst HEBT. Stop ermee om je ermee te identificeren (ik BEN bang). Ga naar binnen en voel wat de angst met je lichaam doet. Stap uit je belevende ik naar je waarnemende ik. Observeer en stel een paar kenmerken van de angst vast zoals locatie, temperatuur, grootte, vorm, structuur en kleur. Erken zonder oordeel dat je deze sensaties voelt en stuur er acceptatie en liefde naar toe op je eigen manier. Je intentie is belangrijker dan de visualisatie. Omarm de gespannen delen als een innerlijke moeder zodat er weer rust komt. Doe dit gedurende 1 tot 2 minuten. Als er nog een naar gevoel achterblijft, vraag dan welke boodschap het deel dat daarvoor zorgt voor je heeft zodat je jezelf beter leert kennen. Je lichaam is een signaalgever en boodschapper van onbalans. Neem je lichaam serieus, anders wijs je onbewust jezelf af.
6. Herken excuses om niet te veranderen
Excuses of uitvluchten geven je een reden om dingen die je moeilijk of eng lijken niet te hoeven doen. Als je deze argumenten blijft gebruiken, leef je niet vanuit je hart en laat je kansen onbenut. Het helpt als je bewust wordt van de excuses waardoor je verandering tegenhoudt en in de angst blijft. Voorbeeldexcuses: Ik weet niet hoe dat moet. Dat kan ik toch niet. Ik heb er geen geld voor. Dat kost te veel tijd. Dat is niet voor mij weggelegd. ik heb het al zo vaak geprobeerd. Dat kost bloed, zweet en tranen. Het heeft toch geen zin.
Er zitten te veel risico’s aan vast. Ik ben daar te jong of te oud voor. Ik heb daar niet de kwaliteiten voor. Het zal wel moeilijk zijn. Het zit niet in mijn aard. Ik mag niet falen. Ik word toch weer afgewezen.
7. Onderzoek je ‘blokkadewinst’
Ook als je erg gemotiveerd bent om angst los te laten, kan het toch zijn dat het je niet lukt omdat je daar onbewust nog voordeel van hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door de angst niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt of dat je er aandacht door krijgt. Zodra je weet welke positieve kanten er aan je angst zitten kun je een alternatief bedenken om dat voordeel zonder bijwerkingen te verkrijgen. Want wat de ‘blokkadewinst’ voor jou doet, kan altijd op een andere manier worden gerealiseerd. Ga naar binnen en vraag je alleswetende deel naar de vaak onbewuste ‘blokkadewinst’. De volgende vragen kunnen je helpen om de positieve functie daarvan te ontdekken. Wat kan ik niet meer doen of laten door de angst? Wat kan ik doen of laten wat ik juist zonder de angst niet kon? Wat is het ergste dat mij kan overkomen als de angst aanhoudt? Hoe ziet de toekomst er uit zonder de angst? Wat kan er misgaan als ik de angst niet meer heb?
8. Leer van interne ‘saboteurs’
Los van ‘blokkadewinst’ kun je ook last hebben van interne ‘saboteurs’. Dat zijn tegenwerkende delen die verandering in de weg staan. Elke saboteur heeft altijd een positieve boodschap voor je en wil dat je luistert.
Het kan je een nieuw perspectief, inzicht of advies opleveren en dat brengt je dichter bij jezelf. Ook deze bezwarende delen kun je voelen in je lichaam. Leg je hand op de plek waar je de energie van de saboteur het beste kunt voelen. Wees onbevangen als een kind en vraag naar de boodschap. Laat het antwoord naar je toekomen en vraag zo nodig door totdat het je helder is.
9. Verbind je opnieuw met de aarde en de Bron
Angst en ego hebben geen bestaansrecht als je in het hier en nu bent, verbonden met de aarde en de Bron. Hierna volgt een snelle manier om dat te doen. Maak snelle pasjes op de plaats gedurende een minuut om uit je hoofd te gaan en je opnieuw te verbinden met de aarde. Sluit daarna je ogen en ontspan je tong in je mond; dan kun je niet denken. Voel hoe stevig je op de aarde staat en laat met je intentie aardekracht door je voetzolen naar je hart stromen. Op deze wijze komt het vanzelf in de rest van je lichaam. Verbind je vervolgens met de Bron van onvoorwaardelijke liefde en licht. Visualiseer daarbij een gouden stralende zon boven je hoofd. Laat de Bronenergie via je kruin naar binnen gaan en vul je hart daarmee. Zet vervolgens een beschermend ‘lichtei’ van zo’n twee meter om je heen. Daardoor hebben vreemde en negatieve energieën en projecties van andere mensen minder vat op je en blijf je beter in je eigen kracht.
10. Activeer vertrouwen via een herinnering
Als je vertrouwen nodig hebt, kun je deze kwaliteit in jezelf activeren door even terug te gaan naar een moment waarop je bang was om iets te doen en je het tóch hebt gedaan. Herinner je wat je toen had geholpen. Welke betekenis had je er toen aan gegeven? Stap in deze herinnering en beleef deze helemaal met al je zintuigen. Het lichaam volgt de geest. Het gevoel van vertrouwen komt daardoor in plaats van de angst.
Je kunt ook herinneringen opnieuw beleven om andere kwaliteiten in jezelf op te roepen zoals moed of doorzettingsvermogen.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Mini-meditatie: Spiegels van je innerlijke wereld (duur audio: 9 minuten) - 23 december 2024
- 7 Spiegels van de Essenen: Sleutels tot zelfinzicht en groei. Deel 2 - 23 december 2024
- 7 Spiegels van de Essenen: Sleutels tot zelfinzicht en groei. Deel 1 - 23 december 2024
Ik vind het zeer leerzame. Ben vaak bang en gespannen daardoor blokkeer ik.Lees veel goede leerzame adviseur om iets Mee te kunnen doen.
Dank je wel voor dit fijne artikel en de praktische tips.
Bedankt voor de tips! Ik heb zelf faalangst ookal weet ik heus wel dat ik t kan. Ook heb ik angst met paardrijden. Ik ga deze tips zeker gebruiken!
Pingback: Loslaten is meer dan controle verliezen alleen – LOUIGI783blog
Dank je wel Mariska!
Angst omarmen deed ik al, al is het bij traumatische angst als baby’tje soms best moeilijk er niet mee samen te smelten, maar lukt me steeds beter om het te ervaren en er als liefdevolle moeder bij aanwezig te blijven.
Vooral aan je blokkadewinst stuk had ik echt wat! Dank! En ga dit artikel vaker raadplegen als ik weer angst ervaar
❤
Dank u wel. Heel erg leerzaam. Heeft me goed geholpen. Had ik ech nodig. Ik had overal iets gezocht maar kon de juiste woorden niet vinden. Geweldig, geweldig en geweldig! Nogmaals heel erg bedankt.
Beste Anita, Wat mooi te lezen dat je de vruchten kunt plukken van mijn artikel over angst. Dat laat mijn hart dansen…..
Hoe omarm ik de onrust burn-out en angst voor de angst.
Beste Rowena, Lees mijn artikel: https://poortnaargeluk.nl/10-tips-bij-angst-voorkom-een-depressie/.
Daarin staat de techniek van 1e ehbo bij onrust. Deze kun je toepassen voor alle onprettige gevoelens (weerstand). Los daarvan is het belangrijk dat je bewust wordt van de beperkende gedachten of sabotteurs die jou afhouden van rust, ontspanning, geluk ed. Angst/denken in gebrek speelt altijd een rol. Je verbinden met de aarde en de Bron is wezenlijk. Anders kun je niet leen, niet zijn in het hier en nu, niet jezelf zijn. Als je ondersteuning hierbij wilt, ben je van harte welkom. De Poort naar Geluk staat voor je open. Misschien ben je al gebaat bij een belconsult.
Ik ben als de dood voor de tandarts maar moet morgen voel mij nu al ziek mijn hele lichaam reageert hierop, ik persoonlijk denk dat het de controle is die ik moet weggeven zo in een stoel plat liggen geen kant op kunnen vreselijk.Ben 56 jaar en schaam mij ook maar alle singalen van angst komen tevoorschijn vanacht ga ik ook niet slapen soms denk ik stel je niet aan zijn veel ergere dingen in het leven maar helaas ben ik dat altijd snel vergeten.
Beste Ellen, misschien handig om een belconsult te plannen van 15 minuten zodat je informatie en inzichten krijgt over de angst, praktische tools om er anders mee om te gaan.
Het is inderdaad belangrijk om tijdig actie te ondernemen wanneer je merkt dat je angsten groter worden. Zo kan je op zoek gaan naar manieren om hier beter mee om te gaan. Ik ben ook een lange tijd bang geweest voor de tandarts maar heb intussen een specialist gevonden die mij gerust kan stellen.
Goed artikel, kan ik wel wat mee mbt mijn angst voor narcose voor het eerst in mijn leven, voor het verwijderen van neuspoliepen, de 17e januari.