Doorgaan of opgeven: wanneer en hoe doe je dat?
In onze prestatiemaatschappij leer je dat je je best moet doen. Doorzetten is gewenst gedrag; dat wordt gestimuleerd en gewaardeerd. Je moet blijven proberen en je mag niet opgeven. Als je iets begint, moet je het ook afmaken. Opgeven is een teken van zwakte.
Zoals bij alle polariteiten gaat het niet om het naleven van uitersten, maar om ze wijselijk in te zetten. Soms is het nodig om even op je tanden te bijten en door te zetten. Te snel opgeven berooft je van ontdekken, ervaringen, dromen en levenslessen. Soms is het juist wijs, moedig en krachtig om je over te geven en los te laten. Het stug blijven proberen en doorgaan tegen je gevoel in, vreet energie en geeft stress.
Zodra je weet wanneer je het beste kunt doorgaan of juist moet opgeven, ervaar je meer geluk en welzijn.
Wat maakt nu dat het zo lastig is om van spoor te wisselen als het niet meer past of goed voelt? Hierna zie je een mogelijke verklaring, gevolgd door tips die je kunnen helpen om te komen van opgave naar overgave. Aan het slot van dit artikel vind je een oefening voor zelfreflectie die je verheldering en groei in bewustzijn kunnen brengen.
1. Mogelijke redenen die belemmeren om op te geven
Geloof
Ben je ervan overtuigd dat je nooit mag opgeven totdat je het beoogde resultaat hebt bereikt?
Denk je dat je pas mag stoppen met iets als de buitenwereld dat goedkeurt en je daarin steunt?
Verwacht je dat je respect verliest of wordt afgewezen als je voortijdig afhaakt?
Wat je gelooft is waar en heeft creatiekracht. Deze subjectieve, innerlijke gedachten worden in de buitenwereld gemanifesteerd. Het maakt dat je als een blind paard blijft doorhollen.
Wil je vrij zijn van deze mentale beperking? Stel je dan open voor tegenovergestelde gedachten en geef deze aandacht.
Voorbeelden van ondersteunende gedachten
- Ik heb het recht om iets op te geven als het mij niet meer dient, als ik alles in mijn vermogen heb gedaan of als omstandigheden dit vragen.
- Ik ben alleen verantwoording schuldig aan mezelf. Ik kies mijn eigen leven en draag de gevolgen van mijn daden.
- Ik luister naar mijn intuïtie en boodschappen van mijn lichaam. Ik ben trouw aan mezelf uit liefde en respect voor mezelf. Als het niet meer goed voelt, geef ik me over. Dat geeft ruimte voor een nieuwe ervaring.
Gehechtheid
Het kan zijn dat je je sterk verbonden voelt of geïdentificeerd hebt met een bepaald doel of resultaat waardoor je niet kunt opgeven terwijl dat wel nodig is. Misschien ben je zo gehecht aan het bewandelen van de weg en gewend aan de bijhorende omstandigheden, dat opgeven geen issue is.
Gevangenschap
Soms hebben mensen niet door dat ze continu in de overlevingsmodus zitten: in gevecht, op de vlucht, in angst…. Eruit stappen lijkt geen optie. Nog harder je best doen, veel moeten en jezelf onder druk zetten is je comfortzone; dat vind je normaal. Dat gedrag wordt versterkt wanneer je omgeving dit ook zo doet en opgeven niet accepteert.
2. Van opgave naar overgave
Wat helpt om je over te geven als het nodig is maar je weet niet hoe?
Het is een kunst om te weten hoe en wanneer op te geven.
De volgende tips kunnen je hierbij helpen:
1. Reflecteer op je ervaringen en maak de balans op
Vind je dat je een aantal keren en op verschillende manieren hebt geprobeerd om verandering te bewerkstelligen in de weg of in het gewenste resultaat? Wat heeft je dit tot nog toe opgeleverd?
Brengt doorgaan je meer of minder schade dan opgeven? Brengt doorgaan je meer of minder ruimte dan opgeven? Wat nou als overgave je meer oplevert dan je nu kunt inschatten? Wil je die kans voorbij laten gaan en blijven doormodderen?
2. Verbind je met je lichaam zodat je boodschappen tijdig waarneemt
Vermoeidheid of hoofdpijn kan bijvoorbeeld een signaal zijn dat je teveel van jezelf hebt gevraagd of niet op de goede weg bent. Wat zegt je lichaam tegen jou als het kon spreken? Wat zegt je intuïtie als je die de microfoon geeft? (Artikel: Hoe ontwikkel je je intuïtief?).
3. Stop met duwen en trekken en neem afstand
Het gras groeit niet sneller door er steeds aan te trekken. Laat je gehechtheid aan en je focus op het beoogde resultaat los, waardoor er ruimte ontstaat voor dat wat er past, wat er komt of wat er nodig is.
4. Leer mee te bewegen op de stroom van het leven.
Bij gewijzigde omstandigheden kun je beter even voor anker gaan om opnieuw je koers te bepalen en de zeilen aan te passen aan het weer. ‘Go with the flow’.
5. Maak je vrij van bestaande kaders en schep ruimte om buiten de lijntjes te kleuren
Blijf niet hangen in oude vastgeroeste denkbeelden en overtuigingen. Laat vrij wat de beste weg of oplossing is. Wees bereid het nieuwe, onbekende toe te laten. Neem een open houding aan die het mogelijk maakt om te ontdekken, te leren en bewuster te worden dat er meer mogelijk is dan je vooraf kunt bedenken.
6. Geef het over aan een hogere macht
Hef je beide handen tegelijkertijd omhoog. Laat het los en geef je over. Erken dat je het niet meer weet. Geef de creatie van de weg en de uitkomst over aan een hogere macht. Vertrouw erop dat wat gebeurt, nodig is.
7. Herinner succesvolle momenten van overgave
Welke kwaliteiten heb je gebruikt in eerdere situaties waarin je hardnekkig weigerde om op te geven? Wat heeft toen voor een doorbraak gezorgd waardoor het tij kon keren?
Misschien werd je aandacht plotseling getrokken naar iemand die een andere keuze had gemaakt met een beter resultaat. Misschien heb je je laten overhalen door een dierbare die je kon laten zien dat je jezelf schade berokkende door zo tegen de stroom in te blijven gaan.
3. Aan de slag
Ga op een rustige plek zitten, sluit je ogen en ga met je liefdevolle aandacht naar binnen.
Richt je via je intentie tot je onbewuste. Vraag het jou aan te geven op welk gebied van jouw leven je vastloopt Denk bijvoorbeeld aan gezondheid, relaties, werk, financiën.
Waar kun je nu beter mee stoppen? Neem serieus wat er in je opkomt. De eerste zintuiglijke waarnemingen en ingevingen zijn afkomstig van je intuïtie. Daarna volgt al vrij snel de commentatorstem van je hoofd; dat geeft alleen maar ruis dus daar hoef je niks mee te doen.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024