Onderzoek mentale blokkades: tips voor positief denken: Deel 2
Dit is een vervolg op deel 1.
6. AAN DE SLAG: Hoe denk jij over bepaalde levensthema’s?
Je denkwijze over levensthema’s bepaalt in belangrijke mate hoe je in het leven staat en hoe je omgaat met gebeurtenissen. Elke gedachte die je vasthoudt heeft dus consequenties. Hierna zie je per thema een aantal vragen. Daarmee wil ik je aan het denken zetten zodat je bewust wordt van jouw gedachten. Ik vraag je eens stil te staan bij de volgende thema’s: geluk, jezelf, doelen, keuzes, wereld, falen/succes, geld, werk, leven, relaties, problemen, gezondheid/ziekte, seks en dood. Als je je bewust bent van bepaalde gedachten en vindt dat ze niet meer bij je passen kun je ze een andere draai geven. Vragen die horen bij de thema’s die je bezighouden kun je dan opnieuw overdenken. Voor nu is het alleen van belang twijfel toe te staan bij jezelf. Dat is de eerste stap om van gedachten te kunnen veranderen en te kiezen voor positief denken. In de praktijk zul je waarschijnlijk pas over deze thema’s nadenken als bepaalde gedachten je in de weg zitten. Je bedenkt dan vast en zeker eigen vragen om jezelf aan het twijfelen te brengen.
Hoe denk je over geluk?
Wat zijn jouw gedachten over geluk? Vind je bijvoorbeeld dat je er hard voor moet werken of gun je jezelf het allerbeste en kun je geluk toelaten? Hoe denk je over ongelukkige mensen? Vind je ze zielig en zie je ze als slachtoffer of zijn ze gebrekkig omdat ze niet weten hoe het anders kan? Denk je ‘ik moet mezelf ontwikkelen, anders word ik niet gelukkig’ of ben je tevreden over jezelf. Spreek je over pechvogels of denk je dat iedereen alles in zich heeft om gelukkig te zijn? In dit artikel lees je over geluk. In welke mate verandert de inhoud hiervan jouw gedachten over geluk?
Hoe denk je over jezelf?
Je kunt heel genuanceerd over jezelf denken, maar in wezen is je zelfbeeld negatief of positief ingekleurd. Weet je op basis waarvan je je zelfbeeld hebt gevormd? Houd je vast aan wat anderen vroeger over jou hebben gezegd of geloof je dat je kunt veranderen?
Hoe denk je over je eigenwaarde, je grootsheid, zelfhelend vermogen en scheppingskracht?
Hoe denk je over doelen?
Koppel je het woord moeten of willen aan doelen? Heb je een aversie tegen doelen omdat ze je vroeger zijn opgelegd of dank je je opvoeders? Heb je veel teleurstellingen ervaren omdat je je doelen niet kon bereiken of ging je alles voor de wind? Moet je van jezelf bepaalde doelen halen om te bewijzen dat je oké bent of leef je zonder doelen in het nu?
Hoe denk jij over keuzes?
Denk je dat je altijd een andere keuze hebt in wat je denkt, voelt en doet of overkomt het je? Geloof je dat je fouten mag maken of moet je alles in één keer goed doen? Geloof je in wonderen of moet alles verklaarbaar zijn? Is geluk voor jou een keuze of heb je volgens jou géén keuze?
Hoe denk je over de wereld?
Een jonge vrouw zei tegen mij dat ze beslist geen kinderen op deze wereld wilde zetten. Ze was ervan overtuigd dat de wereld vol verderf zat. Toen ze haar gedachten erover had veranderd, stond ze weer open voor het moederschap. Geloof je dat je de wereld kunt veranderen of alleen je gedachten erover? Is de wereld een speeltuin en spiegel voor je ontwikkeling of een plaats van onheil?
Hoe denk je over falen en succes?
Maria is een vrouw die niets nieuws onderneemt om te voorkomen dat ze faalt. Ze wil dit graag doorbreken, maar het voordeel van beschermd zijn is zo groot dat ze vasthoudt aan de gedachte ‘ik mag niet falen’. Heb jij ook last van de gedachte dat je geen fouten mag maken en houdt die je in de greep of vind je dat fouten maken nodig is om te kunnen leren en leven? Wordt succes je gegund of schep je het zelf? Ben je als winnaar of als verliezer geboren of creëer je eigen succes?
Hoe denk je over geld?
Geld hebben we ooit gecreëerd voor de handel. De waarde van het geld is pure energie. En energie kun je richten. Ben jij afgesteld op armoede of rijkdom? Hoe gingen je ouders met geld om: gaven ze het uit of potten ze het op? Hoe dachten ze over rijke mensen: hadden ze respect voor rijken of vonden ze het maar profiteurs? In welke uitspraken kun je je vinden: ‘tijd is geld’ en ‘geld maakt niet gelukkig’ of geld is energie en het kan zelfs spiritueel zijn om geld te creëren.
Hoe denk je over werk?
Heeft werk ook waarde voor jou of is het een noodzakelijk kwaad? Werk je om steeds meer spullen te kunnen kopen of om je geestelijk te ontwikkelen en je levensdoel te vervullen?
Doe je wat je leuk vindt en is werken je hobby? Wat is voor jou de perfecte balans tussen werk en vrije tijd? Wanneer mag je van vrije tijd genieten? Wanneer mag je van jezelf echt gaan doen wat je leuk vindt? Als je je talenten gebruikt of doet waar je hart ligt, komt het geld vanzelf om dat te doen. Zou je dat durven geloven?
Hoe denk je over het leven?
Nadja gelooft dat er een God is die het leven stuurt. Ze had het niet getroffen en voelde zich gedoemd te mislukken. Haar leven was zwaar. Nadat ze deze overtuiging kwijt was, kon ze weer genieten van het leven. Hoe dachten je ouders over het leven? Waren ze negatief: ‘het leven gaat niet over rozen’, ‘leven is lijden’, ‘leven is hard werken’. Of dachten ze positief over het leven: ‘het leven is mooi’, ‘het leven is vol uitdagingen waarvan je kunt leren’, ‘het leven is je gegeven om er iets van te maken’. Beschouw je het leven als een boeiend spel om te ontdekken wie je bent, te genieten en je levensdoel te vervullen? Zie je het leven als een projectie van je binnenwereld? Of is je leven het lot dat je overkomt?
Hoe denk je over relaties?
Hoe denk je over je ouders? Heb je de perfecte ouders gekregen om je te helpen je lessen te leren? Of heb je het slecht getroffen en voel je je tekort gedaan? Welke eisen stel je aan collega’s, vrienden, je partner? Moeten mensen om je heen veranderen of mogen ze zijn zoals ze zijn? Zijn mensen de spiegel van je ziel? Onderhoud je relaties zolang je daarvan kunt leren? Heb je anderen nodig om gelukkig te zijn? Geloof je dat de ideale partner bestaat? Kun je leven zonder vrienden?
Hoe denk je over problemen?
Wanneer heb je een probleem en wat is jouw definitie van een probleem? Denk je dat je groeit door problemen of dat ze je leven verzuren? Is een probleem van een ander ook jouw probleem of neem je enkel verantwoordelijkheid voor je eigen problemen? Denk je dat je hard moet werken om problemen op te lossen of kun je vertrouwen op je intuïtie en ingevingen?
Hoe denk je over gezondheid?
Beschouw je gezondheid als het uitblijven van ziekten of slaat het op je geestelijke toestand? Beschouw je gezondheid als iets dat je gegeven is of als iets dat je kunt beïnvloeden? Zie je gezondheid als een doel of als een proces? Zie je gezondheid als iets waar je recht op hebt of ben je er zelf verantwoordelijk voor?
Zijn zieken onbewust of zielig?
Geloof je dat je geboren kunt worden met een handicap omdat dat de perfecte context voor je is om je lessen te leren of beschouw je het als een straf van God? Slaat ongeneeslijk op ziekten of op mensen? Geloof je de dokter, die zegt dat er niets aan te doen is, of geloof je in je zelfhelend vermogen?
Hoe denk je over seks?
Hoort seks onlosmakelijk bij het huwelijk of kun je ook een goed huwelijk hebben zonder seks? Heb je een probleem als je niet twee keer per week seks hebt met je partner? Hoe spraken je ouders over seks? Was seks vies of raar of was het mooi en normaal? Moet je je inspannen voor seks of gaat het vanzelf? Moet seks romantisch zijn of alleen gericht op bevrediging? Gaat het bij seks om zoveel mogelijk verschillende standjes en klaarkomen of mag je doen wat je lekker vindt? Vind je dat je eerst moet douchen voordat je seks hebt of geniet je juist van de luchtjes? Mag seks zonder liefde?
Hoe denk je over de dood?
Is al het aardse vergankelijk of leeft alles in het universum voor eeuwig? Welke ervaringen heb je met de dood? Welke gedachten heb je daardoor gekregen? Ga je alleen dood als je je identificeert met je lichaam of is het een overgang naar een ander bewust-zijn? Houdt alles op na de dood of leer je door nadat je bent overgegaan? Vertrouw je erop dat je gezond, vitaal en gelukkig oud wordt en vredig sterft of ben je er bang voor? Heeft je angst te maken met het stervensproces op zich, de vergelding, de vernietiging of met het onbekende na het sterven?
Oplossen van mentale blokkades
In dit artikel staan vijf voorbeeldsituaties waarin sprake is van mentale blokkades. Door je gedachten erover ‘om te keren’ kun je een andere betekenis geven aan de situatie. Daardoor lost de blokkade op. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om positief te leren denken. Bekijk dit artikel met tien tips voor positief denken.
Wat is de kern van dit artikel?
Per dag komen circa 60.000 gedachten op je af uit het collectieve weten. Deze kun je voor waar aannemen of niet. Je werkelijkheid wordt ingekleurd door wat je gelooft. En op basis daarvan bepaal je hoe je omgaat met wat er op je pad komt. Daarom heb ik je vragenderwijs bewust laten worden van je gedachten over allerlei levensthema’s zoals geluk, geld en gezondheid.
Je hebt verschillende soorten gedachten: opdrachten, besluiten, principes, stemmen van anderen, fantasieën, overtuigingen en vragen. Gedachten kun je ordenen door te generaliseren. Je kunt er ook mee rationaliseren en projecteren. Begrijpen doe je als iets vastplakt aan bestaande kennis of ervaring.
Een probleem op zich is geen probleem maar je gedachten erover wel. Piekeren is zinloos en energievretend. Je kunt een andere denkhoed opzetten om andere gedachten op te roepen.
Door dit artikel kun je je eerder bewust-zijn van mentale blokkades waardoor je ze sneller kunt loslaten.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe verbeter ik de kwaliteit van mijn leven? - 1 september 2024
- Mini-meditatie: Breng je idee tot leven (duur audio: 9 minuten) - 27 augustus 2024
- Mini-meditatie: Dankbaarheid (duur audio: 9 minuten) - 27 juli 2024