Stilte: een natuurlijk medicijn tegen stress
Stilte is schaars
We hebben het allemaal razend druk. Veel mensen kampen met stressklachten, hebben een burn out of depressie. Stilte is het beste medicijn om in balans te blijven in deze dynamische wereld. Een toenemend aantal mensen neemt daarom deel aan een Retraite om even te ontsnappen aan stoorzenders en overprikkeling. Ze willen ontspannen, opladen en zich weer verbinden met zichzelf.
Stilte is een schaars goed geworden. Nergens is het absoluut stil; je hoort altijd wel iets om je heen of je ervaart lawaai in je hoofd. Ook in de stiltecoupe van een trein is het meestal niet stil.
Stilte is essentieel. Er bestaat geen muziek zonder stiltes tussendoor; anders is het niet om aan te horen. Bij de Dodenherdenking, in de kerk of ‘stiltetocht’ kunnen we stil zijn. Hoe kunnen we meer stilte inbouwen in ons leven? In dit artikel zie je mogelijke redenen voor het gebrek aan stilte en mogelijke oplossingen om zelf de stilte op te zoeken en toe te laten.
1. Vastgeroeste blokkerende overtuigingen
We zijn het niet gewend om stil te zijn en stilte op te zoeken. We hebben het niet geleerd en stilte wordt ondergewaardeerd. De grootste boosdoener voor lawaai in je hoofd zijn vastgeroeste, blokkerende overtuigingen die je gedrag aansturen en je een gevoel van onrust en onvrede geven.
Oplossing
Word je bewust van interne saboteurs die je afhouden van stilte in je hoofd. Bekijk de voorbeelden in dit artikel. Besef dat je deze gedachten ooit voor waar hebt aangenomen en bent gaan geloven. Maar ze hoeven niet echt waar te zijn. Besef dat ze je niet meer dienen en dat het beslist niet nodig is om ze door te trekken naar de toekomst. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je het tegenovergestelde zou denken. Hoe anders zou je je dan voelen? De keuze is nu aan jou of je de oude overtuiging doorzet of omkeert zodat het je ruimte geeft en ontspant. Verminder je stressfactoren waar mogelijk. Maak gebruik van deze Stresskompas.
2. Ruis en rommel van reclameboodschappen
Tegenwoordig is het normaal dat je, bij het beluisteren van muziek of het bekijken van een filmpje op tv of internet, wordt lastig gevallen door schreeuwerige reclameboodschappen. Als je deze wilt uitschakelen, moet je daarvoor betalen. Er wordt je van alles opgedrongen vanuit het idee dat jij zelf niet weet wat je nodig hebt. De marketeers spelen slim in op gevoelens van angst en gebrek. Je denkt misschien dat je op internet zelf de regie hebt, maar je wordt in wezen continu onbewust gelokt en verleid naar sensatie, onnodige spullen, fabeltjes, fake-news en onzinnig vertier. Al snel weet je niet meer waar je naar op zoek was en ben je verdwaald in het internet-web.
Oplossing
Voor het aanschaffen van spullen: maak een verschil tussen NEED to have en NICE to have. Kies voor een eenvoudiger leven en wees dankbaar en tevreden met wat je hebt. Meer hebben maakt niet gelukkiger.
Bezoek het internet doelgericht en beperk de tijd dat je erop zit. Doorzie de trucjes die worden toegepast om je iets aan te smeren zoals het geven van een cadeautje, hoge korting of een onzichtbaar kruisje waardoor je de advertentie niet kunt wegklikken.
3. Motoren en elektrische apparaten
Een grote aanslag op stiltebeleving zijn gemotoriseerde voertuigen: scooters, oldtimers en illegaal opgevoerde motors zorgen niet alleen voor geluidsoverlast, maar ook voor stank. In wijken waarin mensen willen genieten van de rust in hun tuintje wordt de stilte verjaagd door het lawaai van brullende bladblazers en elektrische tuingereedschappen. Tuinieren is geen ontspannende meditatieve bezigheid meer. Het is een rot klus die zo snel mogelijk moet gebeuren met behulp van allerlei apparaten.
Oplossing
Kies voor de verstillende vorm van handarbeid. Doe het zoals we het al eeuwen hebben gedaan: gebruik een bezem, hark en snoeischaar. Leer mindfull en in stilte te genieten van je tuin.
4. Stoorzenders in de natuur
In het bos en in zogenaamde ‘stiltegebieden’ waar flora en fauna de boventoon zouden moeten voeren, is het niet meer stil. Harvesters, quads en natuurbeheerders zorgen voor lawaai. Zowel mensen als dieren krijgen daar stress van.
Oplossing
Wees zuinig op de stukjes natuur die we nog hebben. Laat de natuur ongerept zonder ingrijpen of beheer. De natuur bestaat al eeuwen en heeft een organische balans. Wij zouden dat moeten respecteren en juist ervan leren. Geniet van de natuur met al je zintuigen: het rustgevende geluid van water, het meditatieve geruis van het bladerdek bovenin de bomen en het verstillende beeld van een heideveld met schapen.
5. Kinderen staan onder druk
De prestatiemaatschappij zorgt voor gejaagdheid. We moeten steeds meer doen in minder tijd. Ook kinderen lijden onder deze prestatiedruk: ze moeten hun best doen op school, moeten trendy kleding hebben, uitblinken met sport, de nieuwste apps bekijken vanuit angst anders iets te missen en ook nog de leukste filmpjes op social-media delen. Pfff, daar word je zo moe van.
Oplossing
Beloon je kinderen als ze zich terugtrekken om te ontspannen, leer ze om te mediteren en mindfull te leven. Breng tijd met ze door op een plek waar je stil van wordt. Geniet samen van verstillende activiteiten zoals het maken van een collage, spoorzoeken in de natuur of ouderwetse gezelschapsspelletjes.
6. Overtoerisme
Waar vind je ze nog? Verlaten plekjes, geheime gehuchtjes, rustige dorpjes en stiltegebieden… Alle verre oorden zijn al afgestroopt. Overal zijn al selfies van gemaakt en alle bezienswaardigheden vind je op internet. Door overtoerisme wordt niet alleen het leven van bewoners verstoord, maar ook het genot van de mensen die een rustige vakantie willen hebben. Waarom zou je die vakantiestress op je hals halen?
Oplossing
De beste plek om te ontspannen is gewoon thuis en in de natuur in de nabije omgeving.
Op vakantie zeggen we vaak: we doen het kalm aan, we zien het wel. Als je deze rustgevende gedachte thuis ook herhaalt, schep je rust en ruimte. Vakantie vieren thuis wordt daarmee aantrekkelijk. Eindelijk heb je tijd voor de dingen waar je nooit aan toe komt. Bovendien heb je het gemak en genot van slapen in je eigen bed en verder heb je alles bij de hand. Heel comfortabel!
Zet je smartphone en computer uit. Lees eens een goed boek. Maak een lange wandeling. Luister naar je favoriete muziek via een koptelefoon. Ga samen met anderen buiten spelen. Ontdek vreemde oorden vanuit je luie stoel via ‘life view’ op Google Maps. Maak een grote legpuzzel. Het kost niks, maakt geen lawaai en bezorgt je geen stress.
Aan de slag
Stel je voor dat je lijsttrekker bent van de ‘Partij voor Stilte’ die wil dat stilte voor iedereen belangrijk, toegankelijk en normaal is. Wat zou je voorstellen op landelijk en regionaal niveau? Wat zou je kunnen doen op kleinere schaal: in je eigen omgeving en puur voor jezelf? Laten we de stilte promoten en vergroten; het begint bij jezelf!
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Mini-meditatie: Zelfreflectie (duur audio: 9 minuten) - 1 oktober 2024
- Reflectie: jezelf ontdekken en ontwikkelen door bewustwording - 30 september 2024
- Mini-sabbatical: stilstand en stilte voor welzijn en balans - 30 september 2024