Terugvalmanagement Hoofdstuk 8: Zorg goed voor jezelf
Inleiding Checklist Terugvalmanagement
Het veranderen van een ingesleten gewoonte en afhankelijkheidsgedrag is vaak lastig. Het gaat met vallen en opstaan. Je wilt terugval in het oude ongewenste gedrag voorkomen en leren om zo snel mogelijk weer op te staan. De checklist Terugvalmanagement kun je gebruiken als hulpmiddel in de fase waarin je je gewenste gedrag wilt integreren in je leven en te maken hebt met situaties waarin je terugvalt (of dreigt terug te vallen) in oude patronen. Ontdek welke technieken bij jou passen en oefen ermee zodat ze in je systeem komen en je eraan denkt op de momenten dat het écht nodig is. Elke keer dat je bewust kiest voor een effectieve, liefdevolle manier van omgaan met terugval, helpt je om die nieuwe keuze meer te integreren in je leven. Klik HIER voor algemene terugvalsituaties en wat het lastig maakt om gedragspatronen te veranderen.
Dit artikel bevat hoofdstuk 8 van de Checklist Terugvalmanagement. De checklist heeft 8 hoofdstukken:
- Breng terugval in kaart
- Ontkracht het EGO
- Wees doelgericht
- Neem voorzorgsmaatregelen
- Neem een leerhouding aan
- Reageer effectief op terugval
- Sta stil bij je voortgang
- Zorg goed voor jezelf
Zorg goed voor jezelf
Verander zo mogelijk je levensstijl waardoor je je welzijn vergroot en in balans blijft. Dat maakt je vitaler en veerkrachtiger. Onderzoek toont aan dat gezonde maatregelen je helpen om je doel sneller en gemakkelijker te bereiken.
- Wat zou je al op korte termijn kunnen helpen om je vitaler te voelen: meer bewegen, gezonder en bewuster eten, voldoende water drinken, sociale steun, voldoende rust en slaap, variatie en inspiratie?
- Plan elke dag tijd in voor jezelf om iets te doen waar je blij van wordt of energie van krijgt.
- Vaar op je eigen kompas, ga je eigen weg en wees trouw aan jezelf. Luister naar je intuïtie, ingevingen, je hart, je gevoel, je behoeften. Gebruik je ‘ik-filter’ bij elke keuze en vraag jezelf af: voelt het goed voor mij, past het bij mij, klopt het voor mij, helpt het mij, geeft het me rust? Als je spanning of onrust ervaart, doe het dan niet.
- Houd wat vaker de microfoon voor je hart. Vraag je bij beslissingen eens minder vaak het volgende af: is dit goed voor mij, is dit leerzaam, is dit verantwoord of spiritueel? Vraag je bij beslissingen eens wat vaker af: is dit leuk, word ik hier blij van, zegt het JA in mijn hart, huppelt er iets in mijn buik?
- Beschouw je lichaam als bondgenoot, beste vriend en boodschapper. Vraag jezelf regelmatig: ‘hoe voel ik mij nu?’ ‘Waar heb ik nu behoefte aan?’
- Geef jezelf de ruimte. Wanneer je opgewonden en opgejaagd bent, loop je jezelf voorbij. Neem de tijd om dingen de kans te geven zich te ontvouwen en ontwikkelen. Goede wijn moet ook eerst rijpen.
- Wandel regelmatig in de natuur om weer thuis te komen bij jezelf. Loop bewust, volg je ademhaling en neem de natuur waar met al je zintuigen. Dat brengt je in de rust van het hier en nu. Laat bij elke stap los wat je niet meer helpt. Adem bewust positieve energie in. Het verhoogt je concentratievermogen, helpt tegen stress en is goed voor je humeur. Je prefrontale cortex wordt actiever tijdens het wandelen. Dit hersendeel is verantwoordelijk voor cognitieve, emotionele en motivationele processen, zoals plannen, impulsbeheersing en doelgericht handelen. Heel belangrijk voor de productiviteit en het realiseren van je voorgenomen verandering.
- Als je stil bent, hoor je je ziel en kun je haar verstaan. Mediteer, ontspan je, neem een Powerpauze, doe een oefening in mindfulness waardoor je in het hier en nu kunt zijn en niet afdwaalt naar de maalstroom in je hoofd, naar verhalen over pijn uit het verleden of naar zorgen voor de toekomst.
- Laat het realiseren van je voornemen en je geluk niet afhangen van anderen. Laat het idee los dat anderen jou de ideale omstandigheden moeten bieden om je doel te bereiken. Je hebt zelf de sleutel in handen.
- Het leven gaat niet precies zoals je wilt. Vertrouw erop dat alles in overvloed naar je toekomt, precies wat je nodig hebt om te ervaren, leren en groeien.
- Begin jezelf te accepteren. Jezelf willen veranderen om geaccepteerd te willen worden door anderen, is een enorme omweg waarop je gemakkelijk kunt verdwalen. Doe alles met aandacht en liefde voor jezelf, niet om anderen te behagen of iets terug te verwachten.
- Het verleden, andere mensen en de meeste omstandigheden kun je niet veranderen. Je kunt enkel je gedachten daarover veranderen. Je geeft immers zelf betekenis aan situaties en hebt de keuze om er anders over te denken waardoor je er ook anders mee om kunt gaan.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Mini-meditatie: Zelfreflectie (duur audio: 9 minuten) - 1 oktober 2024
- Reflectie: jezelf ontdekken en ontwikkelen door bewustwording - 30 september 2024
- Mini-sabbatical: stilstand en stilte voor welzijn en balans - 30 september 2024