Verliefdheid buiten je partner: emoties, dillema’s en keuzes
Verliefdheid is een van de meest adembenemende, betoverende en complexe ervaringen die we als mens kunnen hebben. Het gevoel van vlinders in je buik, de hemelse gedachten en de onvermijdelijke glimlach op je gezicht als je aan die ene persoon denkt. Het is een mengeling van overweldigende emoties die je helemaal in beslag kunnen nemen. Maar verliefdheid op iemand buiten je partner brengt ook risico’s met zich mee. In dit artikel duiken we hier dieper in. Je leest over de kenmerken, misverstanden en oorzaken van verliefdheid. Daarna volgen de dilemma’s en gevaren van verliefdheid buiten je partner. Onderaan zie je een checklist met vragen die je kunnen helpen bij het omgaan met de uitdagingen die je in de achtbaan van een verliefdheid buiten je partner kunt tegenkomen.
A. Wat zijn kenmerken van verliefdheid in het algemeen?
De kenmerken en intensiteit van verliefdheid kunnen verschillen van persoon tot persoon. Hier zijn enkele veelvoorkomende uitingsvormen van verliefdheid:
Opwinding: Verliefdheid kan zorgen voor een gevoel van opwinding in het lichaam. Dit kan zich uiten in hartkloppingen, zweten, trillen, en een verhoogde bloeddruk.
Positieve emoties: Verliefdheid kan ervoor zorgen dat je je gelukkiger en positiever voelt. Je kunt veel glimlachen en lachen, en je kunt ook een gevoel van euforie ervaren.
Obsessieve gedachten: Wanneer je verliefd bent, kun je veel tijd besteden aan het denken aan de persoon op wie je verliefd bent. Je kunt bijvoorbeeld de hele dag aan hem of haar denken, over zijn of haar eigenschappen en gedragingen nadenken en fantaseren over hoe het zou zijn om samen te zijn.
Verhoogde aandacht: Je kunt je meer bewust zijn van de persoon op wie je verliefd bent en wat er om je heen gebeurt wanneer je in de buurt van hem of haar bent. Je kunt bijvoorbeeld meer letten op lichaamstaal, stemgeluid en gezichtsuitdrukkingen.
Zenuwachtigheid: Verliefdheid kan ervoor zorgen dat je je zenuwachtig of ongemakkelijk voelt in de buurt van de persoon op wie je verliefd bent. Je kunt bijvoorbeeld stotteren, blozen of moeite hebben met het vinden van de juiste woorden.
Verhoogde libido: Verliefdheid kan zorgen voor een verhoogde seksuele interesse en verlangen naar intimiteit.
Inzichten over verliefdheid op wetenschappelijk en psychologisch gebied
Recent onderzoek heeft een aantal interessante inzichten opgeleverd in dit kader:
Verliefdheid en hersenactiviteit: Verschillende studies hebben aangetoond dat chemie een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van verliefdheid en dat het de hersenactiviteit kan veranderen. Wanneer we verliefd worden, worden er in ons lichaam bepaalde chemische stoffen vrijgegeven, zoals dopamine, serotonine, noradrenaline en oxytocine. Deze stoffen hebben invloed op onze emoties en ons gedrag en kunnen bijdragen aan het gevoel van aantrekkingskracht en passie.
Verliefdheid en persoonlijkheid: Er is ook onderzoek gedaan naar de persoonlijkheidskenmerken die verband houden met verliefdheid. Zo hebben sommige studies aangetoond dat mensen met een hoge mate van neuroticisme (een persoonlijkheidskenmerk dat wordt gekenmerkt door angst, onzekerheid en emotionele instabiliteit) een grotere kans hebben om verliefd te worden.
Verliefdheid en vriendschap: Een ander interessant inzicht is dat vriendschap en verliefdheid met elkaar verweven kunnen zijn. Zo hebben sommige onderzoeken aangetoond dat de meest succesvolle romantische relaties vaak beginnen als vriendschappen.
Verliefdheid en het risico op ontrouw: Ten slotte is er ook onderzoek gedaan naar de relatie tussen verliefdheid en ontrouw. Hoewel verliefdheid op zichzelf niet noodzakelijk leidt tot ontrouw, kan het verlangen naar nieuwe ervaringen en de opwinding van verliefdheid sommige mensen wel kwetsbaarder maken voor ontrouw.
B. Wat zijn misverstanden over verliefdheid in het algemeen
Hierna zie je de meest voorkomende misverstanden als het gaat over verliefdheid in het algemeen:
Verliefdheid duurt voor altijd: Verliefdheid is een tijdelijke fase die meestal niet langer dan 2 jaar duurt. Daarna kunnen de gevoelens van verliefdheid veranderen of vervagen en kunnen andere vormen van liefde zoals intimiteit, verbondenheid en genegenheid belangrijker worden.
Verliefdheid is hetzelfde als liefde: Verliefdheid is slechts een van de vele vormen van liefde. Het is een intense emotie die gericht is op een specifiek persoon en kan leiden tot een diepe band. Er zijn ook andere vormen van liefde zoals ouderlijke liefde, vriendschappelijke liefde en romantische liefde die ook belangrijk zijn in ons leven.
Verliefdheid is altijd wederzijds: Dit is niet waar. Het kan voorkomen dat je verliefd wordt op iemand die jouw gevoelens niet deelt, of andersom. Het is belangrijk om te begrijpen dat gevoelens van verliefdheid niet altijd wederzijds zijn en dat je dit moet accepteren om verder te kunnen gaan.
Verliefdheid betekent dat je voorbestemd bent om samen te zijn: Verliefdheid betekent niet dat je voorbestemd bent om samen te zijn. Hoewel verliefdheid de basis kan zijn voor een romantische relatie, is er meer nodig om een duurzame en gezonde relatie te hebben, zoals wederzijds respect, communicatie en inzet.
Als je een goede relatie hebt, is verliefdheid niet aan de orde: Verliefdheid betekent niet per se dat er iets mis is met de huidige relatie van de persoon. Het is normaal om soms aantrekkingskracht te voelen voor andere mensen, zelfs als je al gelukkig bent in je huidige relatie. Je hebt de keuze hoe je ermee omgaat, mede op basis van je achtergrond, geweten, overtuigingen, cultuur en persoonlijkheid.
Verliefdheid is altijd goed: Verliefdheid kan geweldig voelen, maar het kan ook leiden tot impulsief gedrag en ongezonde keuzes. Het is belangrijk om realistisch te blijven en de tijd te nemen om de persoon en de situatie te evalueren voordat je beslissingen neemt gebaseerd op gevoelens van verliefdheid.
Verliefdheid is kalverliefde voor pubers: Liefde is tijdloos: verliefdheid is een universele ervaring en kan ons overkomen op elke leeftijd, van kleuters tot senioren. De vonk kan op elk moment overslaan.
C. Wat zijn oorzaken voor verliefdheid?
Oorzaken voor verliefdheid in het algemeen
Energetische uitwisseling: Verliefdheid kan worden beschouwd als een natuurlijke uitdrukking van de ziel die probeert zichzelf energetisch te verbinden met een ander wezen voor persoonlijke groei en transformatie. Verliefdheid kan zelfkennis en zelfbewustzijn vergroten en kan ons ook de kans geven om ons hart verder te openen en meer vanuit liefde te leven.
Ontmoeting van een zielsverwant: Voor spirituele mensen kan het gevoel van een zielsverwant worden omschreven als iemand met wie je een diepe en spirituele connectie hebt, en waarmee je een gevoel van herkenning en vertrouwdheid ervaart. Wanneer iemand verliefd wordt op een zielsverwant, kan dit gepaard gaan met een intens gevoel van verbinding en liefde dat dieper gaat dan alleen een fysieke aantrekkingskracht. Het gevoel van een zielsverwant kan een diepgaande spirituele ervaring zijn die iemand in staat stelt om zichzelf en de wereld om hen heen op een nieuwe manier te ervaren.
Aangetrokken door je tegenpool: Je kunt ook verliefd worden op iemand die heel anders is dan jijzelf qua gedrag, waarden en persoonlijkheid. De relatie met een tegenvoeter kan worden aangetrokken om bepaalde levenslessen te leren, om bewuster te worden of om je potentieel uit te breiden en daarmee jezelf verder te ontwikkelen. Je kunt immers leren van iemand die je uitdaagt, aanvult of een ander perspectief toont. Het is echter ongezond om jezelf in een relatie te plaatsen waarin respect ontbreekt en je constant wordt gemanipuleerd en onveilig voelt.
Polyamoreuze relatie: Polyamorie is de term die wordt gebruikt om te beschrijven dat iemand openstaat voor het hebben van meerdere romantische of seksuele relaties tegelijkertijd met instemming van alle betrokkenen. Het is een vorm van niet-monogamie. Polyamorie is dus niet hetzelfde als vreemdgaan; er is altijd sprake van openheid en eerlijkheid in de communicatie en toestemming van alle partijen.
Oorzaken voor verliefdheid buiten je partner
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand verliefd kan worden op een ander terwijl hij of zij al een relatie heeft. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:
Emotionele behoeften: Soms kan iemand het gevoel hebben dat zijn of haar emotionele behoeften niet vervuld worden binnen de huidige relatie. De persoon kan dan verliefd worden op iemand die wel in staat lijkt te zijn om deze behoeften te vervullen.
Seksuele aantrekkingskracht: Seksuele aantrekkingskracht kan leiden tot verliefdheid op iemand anders dan je huidige partner, zelfs als je al een gezin hebt. Dit fenomeen wordt mede veroorzaakt door ons DNA en de evolutionaire druk om onze soort voort te planten. Ons DNA bevat genetische informatie die ons gedrag beïnvloedt en ons aantrekkelijk maakt voor potentiële partners. Naast uiterlijke kenmerken spelen ook andere factoren een rol, zoals geur, stem en aanraking van een potentiële partner. Het is belangrijk om te beseffen dat deze oerdrift niet altijd overeenkomt met onze morele en sociale waarden en dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze keuzes en gedrag.
Behoefte aan een nieuw avontuur of nieuwe prikkels: Het kan zijn dat iemand de spanning en het avontuur van het nieuwe en onbekende mist in zijn of haar huidige relatie, waardoor hij of zij verliefd kan worden op iemand anders.
Problemen in de huidige relatie: Soms kan een persoon verliefd worden op iemand anders als er problemen zijn in de huidige relatie, zoals een gebrek aan communicatie, vertrouwen, tijd of respect.
Veranderingen in de persoonlijke omstandigheden: Verliefd worden op iemand anders kan ook voorkomen als iemand zichzelf of zijn of haar leven verandert. Voorbeelden: verandering van werk, woonplaats, bewustwording, levensstijl, ziekte of overlijden van een dierbare.
D. Dillemma’s bij verliefdheid buiten je partner
Hieronder staan enkele dilemma’s die je tegen kunt komen in de achtbaan van verliefdheid. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen goede of foute oplossingen zijn voor deze dilemma’s. Het is belangrijk om naar jezelf te luisteren en te doen wat het beste bij je past.
Wel of niet zeggen dat je verliefd bent aan de ander: Een van de grootste dilemma’s bij verliefdheid is vaak of je je gevoelens moet uiten tegenover de persoon op wie je verliefd bent. Aan de ene kant kan het uiten van je gevoelens een enorme opluchting zijn en je een gevoel van vrijheid geven. Aan de andere kant kan het risico op afwijzing je angstig maken en je relatie met de persoon veranderen.
Vertellen of niet vertellen tegen je partner: Het is afhankelijk van de specifieke situatie en de relatie tussen jou en je partner of het eerlijk delen van je gevoelens van verliefdheid op een ander wenselijk of noodzakelijk is. Het kan voor je partner een emotionele klap zijn om te horen dat je verliefd bent op iemand anders. Sommige partners kunnen geschokt, verdrietig, boos, verward of onzeker zijn. Als de verliefdheid geen directe nadelige invloed heeft op je huidige relatie, is het belangrijk om eerst zelf te onderzoeken wat de verliefdheid voor jou betekent. De checklist aan het einde van dit artikel kan je daarbij helpen. Als de verliefdheid echter wel een negatieve impact op je huidige relatie heeft, dan is het eerlijk delen van je gevoelens van cruciaal belang voor het behoud van het vertrouwen binnen je relatie. Besef dat het delen van je gevoelens van verliefdheid op een ander niet automatisch het einde van je huidige relatie betekent. Het kan echter wel leiden tot een periode van heroverweging, waarin jij en je partner samen moeten werken om de gevolgen van deze gevoelens te begrijpen en te bepalen wat de beste koers is voor jullie relatie. Het kan fijn en nuttig zijn om daarbij een relatietherapeut in te schakelen.
Afstand bewaren of jezelf helemaal geven: Als je verliefd bent, kan het moeilijk zijn om de juiste balans te vinden tussen jezelf openstellen voor de ander en voldoende afstand houden om jezelf te beschermen tegen mogelijke teleurstellingen.
Gaan voor comfortzone of nieuw avontuur: Verliefdheid kan je ook voor een keuze stellen tussen de veiligheid van een stabiele situatie die je gewend bent en het avontuur en de prikkels van een onbekende relatie.
Omgaan met onzekerheid: Verliefdheid kan gepaard gaan met veel onzekerheden, vooral als je niet zeker weet hoe de ander zich voelt. Het kan lastig zijn om te beslissen hoeveel tijd en energie je in de relatie moet investeren als je niet weet of het wederzijds is.
Prioriteiten stellen: Verliefdheid kan ook leiden tot dilemma’s met betrekking tot het stellen van prioriteiten. Het kan zijn dat je je verliefdheid moet combineren met andere verantwoordelijkheden en prioriteiten, zoals werk, familie, kinderen en vrienden. Het kan lastig zijn om een evenwicht te vinden tussen deze verschillende aspecten van je leven.
E. Gevaren van verliefdheid buiten je partner
Hieronder staan enkele potentiële gevaren van verliefdheid:
Idealiseren van de ander: Verliefdheid kan ervoor zorgen dat we de ander idealiseren en de gebreken en tekortkomingen van de persoon over het hoofd zien. Dit kan leiden tot een vals beeld van de persoon en het gevoel dat onze eigen partner niet meer voldoet aan onze verwachtingen.
Ontrouw: Verliefdheid kan leiden tot ontrouw en het vertrouwen tussen partners beschadigen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen van eventuele acties die je zou kunnen nemen en de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes.
Verwaarlozing van huidige relatie: Verliefdheid kan ervoor zorgen dat je minder tijd en energie besteedt aan je huidige relatie, omdat je meer gefocust bent op de persoon waar je verliefd op bent. Dit kan leiden tot het verwaarlozen van je huidige relatie en het creëren van afstand.
Overdreven emotionele reacties: Verliefdheid kan leiden tot overdreven emotionele reacties, zoals jaloezie of woede, die ongepast zijn binnen een relatie en die de communicatie en het vertrouwen tussen partners kunnen verstoren. Verliefdheid kan leiden tot impulsieve beslissingen, zoals het beëindigen van een bestaande relatie of het beginnen van een nieuwe relatie zonder goed na te denken over de consequenties. Ook kan verliefdheid ervoor zorgen dat je bepaalde aspecten van de ander negeert of minimaliseert, en kan het leiden tot jaloezie, onzekerheid en obsessie.
F. Checklist: vragen bij verliefdheid buiten je partner
De volgende checklist met reflectievragen zijn weergegeven in de vorm van een stappenplan. Het beantwoorden van deze vragen kan je helpen bij het omgaan met de uitdagingen die je in de achtbaan van verliefdheid kunt tegenkomen. Neem voldoende afstand, tijd en ruimte om dit proces te doorlopen. Het is raadzaam om je ervaringen, emoties en je antwoorden op deze vragen te delen met een vertrouwenspersoon: een vriend(in), je huisarts of een coach.
Stap 1: Erken de verliefdheid
- Hoe lang ben je al verliefd op deze persoon?
- Welke gevoelens roept deze persoon bij je op?
- Heb je geprobeerd deze gevoelens te negeren of te onderdrukken of geef je ze de ruimte?
Stap 2: Identificeer je behoeften en verlangens
- Welke behoeften en verlangens worden niet vervuld in je huidige relatie?
- Wat voor soort verbinding zoek je bij de ander?
- Zijn er dingen die je in je huidige relatie zou willen veranderen?
Stap 3: Analyseer de relatie met de ander
- Wat trekt je aan in de ander wat je in je huidige relatie niet hebt?
- Wat zijn de sterke en zwakke punten van de relatie met de ander?
- Wat verwacht je van deze persoon als je een relatie zou beginnen?
Stap 4: Overweeg de consequenties
- Hoe zou je je voelen als je partner verliefd zou worden op een ander?
- Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je bij je huidige partner blijft respectievelijk als je een relatie begint met de ander?
- Welke consequenties zou het hebben voor jou, je partner, eventuele kinderen, en andere dierbare mensen in je leven?
Stap 5: Maak een keuze
- Welke keuze voelt het beste voor jou op dit moment? Wat zijn de redenen achter je keuze?
- Hoe denk je dat deze keuze je toekomst zal beïnvloeden?
- Hoe kun je je keuze integreren in je huidige leven? Wat kun je doen om jezelf te beschermen en ondersteunen na het maken van je keuze?
Stap 6: Actieplan
- Als je besluit om bij je huidige partner te blijven, wat ga je dan doen om de verliefdheid op de ander te verminderen en de kwaliteit van de relatie met je huidige partner te verbeteren? Zie deze Checklist : Tips voor een goede gezonde gelukkige partnerrelatie.
- Als je besluit om ook een relatie te beginnen met de ander, hoe ga je dit dan aanpakken en combineren met je huidige relatie?
- Als je besluit om je huidige partner te verlaten en een relatie te beginnen met de ander, hoe ga je dit dan aanpakken?
Maak je keuze praktisch toepasbaar en werk concreet uit: wat, wie, hoe, waar en wanneer.
Voel opnieuw wat het met je doet en of de keuze voor jou klopt.
Bij twijfel: neem nog wat meer afstand en geef het tijd. Wacht tot je een heldere geest hebt en de rust van innerlijk weten.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024