EMO-eten: hoe kom je er aan en hoe kom je ervan af?
Als je last hebt van emo-eten, betekent dit dat je eet vanwege je gevoelens, niet omdat je echt honger hebt of vol zit. Meestal gebeurt dit als troost, als beloning of uit gewoonte. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Je krijgt een checklist met mogelijke factoren die kunnen leiden tot emo-eten. Verder zie je een leidraad met vragen die je uitnodigen om de vinger op de zere plek te leggen. Het zijn hulpmiddelen waardoor je bewust(er) wordt van de achtergrond en ware reden van je eetprobleem. Meestal is die complex van aard. Door het vergoten van je zelfkennis en het doorgronden van je eetgedrag kom je beter tot een adequate oplossing die bij jou past en zorgt voor herstel, zelfzorg en een gezonde relatie met voedsel.
A. Checklist mogelijke oorzaken van ‘emo-eten’
Vaak gaat het om een combinatie van factoren en dat verschilt per persoon. Hierna zie je enkele, veel voorkomende factoren die kunnen leiden tot emo-eten:
- Als kind kreeg je bijvoorbeeld snoep als beloning voor goed gedrag of ijs als je verdriet had. Je hebt altijd ‘troostvoedsel’ in huis zoals ijs, chocolade, koek, suikerhoudende dranken en snacks met veel calorieën. Je eet dit om met bepaalde emoties zoals angst, schuld en verdriet te kunnen omgaan.
- Je eet als een reactie op externe stressfactoren om de spanning te verlichten.
- Emo-eten is een reactie op een grote teleurstelling, tegenslag of nare ervaring.
- Je eet uit gebrek aan een doel, zingeving, verveling en eenzaamheid zodat je even bent afgeleid van dat lege, onvervulde gevoel.
- Je eet als je je onzeker voelt om dit ongemakkelijke gevoel te onderdrukken.
- Je eet ‘genotsvoedsel’ bij positieve emoties zoals blijdschap, opluchting, geluk en opwinding om jezelf te belonen.
- Je eet uit gewoonte: het is geconditioneerd gedrag ontstaan door je opvoeding, familietradities, culturele gewoonten en eetpatronen. Er is een associatie gelegd tussen bepaald voedsel en vormen van samenzijn in liefde en verbondenheid.
- Je bent niet in staat om met emoties om te gaan, denkt dat het zwak is of hebt dat nooit geleerd. Eten is de enige manier om niet te hoeven voelen.
- Je eetprobleem is gekoppeld aan een onverwerkt trauma; soortgelijke situaties en triggers leiden tot emo-eten.
- Emo-eten is gerelateerd aan een emotionele stoornis zoals een depressie of angststoornis.
- Je eet omdat je gevoelig bent voor manipulatie door reclames die voedsel koppelen aan gelukkige momenten. Onbewust heb je deze koppeling overgenomen en eigen gemaakt.
- Je eet onder sociale druk tijdens etentjes met vrienden, familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes ed.
- Je hebt het emo-eten onbewust van je vader en/of moeder overgenomen.
- Innerlijke conflicten, dilemma’s, geheimen ed. zorgen voor emo-eten als een manier om deze disharmonie te compenseren.
- Belemmerende overtuigingen: Je gelooft dat je een ingesleten eetpatroon niet kunt veranderen. Je weet niet hoe je uit de vicieuze cirkel kunt stappen en los van gevoelens van schuld, schaamte en gebrek aan eigenwaarde. Je vindt geen medestanders in je omgeving die je steunen in je gewenste eetpatroon. Je wilt buiten de groep vallen waar je onderdeel van uitmaakt. Je wilt niet de aandacht trekken door anders te doen op sociale gelegenheden. Je hebt een laag zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen door aanhoudende gewichtsproblemen en mist vertrouwen en energie voor zelfzorg. Bij zwaar weer vind ik troost in eten en bij goed nieuws is eten een beloning.
- Bij ervaren van armoede of voedselonzekerheid kun je eten associëren met schaarste, stress en angst voor honger. Dat kan leiden tot emo-eten wanneer de ijskast weer is gevuld, zelfs als er geen schaarste meer is.
- Je hebt een genetische aanleg voor emo-eetbuien.
- Emo-eten kan een manier zijn voor hoog sensitieve personen om overprikkeling te stoppen.
- Impulsief ingestelde personen geven sneller toe aan verleidingen, hunkeringen, verlangens.
- Perfectionisme en het streven naar onrealistische normen over gewicht en lichaamsbeeld kan ook leiden tot emo-eten.
- Andere psychologische factoren spelen een rol zoals identiteitsprobleem, puberteit, rouwproces, pesten, ziekte, overlijden, verhuizing, financiële problemen of crisis.
B. Leidraad met vragen ter overweging en bewustwording
- Herken en erken je dat je last hebt van emo-eten? Zijn je urgentie en motivatie om iets aan je eetprobleem te doen krachtig genoeg om als katalysator te fungeren in deze fase? Waar een wil is, is een weg.
- Welke van de bovengenoemde oorzaken zouden van toepassing kunnen zijn bij jou? Waar ben je zeker van en welke factoren zou je nader willen onderzoeken? Wie kan je daarbij ondersteunen? Als je bijvoorbeeld vermoedt dat fysieke factoren een rol spelen bij je emo-eetgedrag, is het raadzaam om dit te bespreken met je huisarts.
- Neem de tijd om je eigen specifieke emo-eetpatroon in kaart te brengen. Noteer situaties, triggers, aanleiding, emoties, overtuigingen en relevante aspecten die daarmee samenhangen.
- Het is fijn om er eens met iemand over te praten. Misschien is het tijd om je geheim te delen met iemand die goed kan luisteren. Het kan enorm opluchten om erover te vertellen.
- Zoek uit welke gedachten je tegengehouden als het gaat om emo-eten. Een coach of therapeut kan nuttig zijn bij dit proces omdat het vaak om onbewuste of diepgewortelde overtuigingen gaat.
- Stap niet in de valkuil om meteen te grijpen naar de eerste oplossing waar je tegenaan loopt. Er bestaat geen wondermiddel dat voor iedere emo-eter werkt. Denk eerder aan een combinatie van verschillende oplossingen die samen, in een bepaalde volgorde, specifiek voor jouw lichaam, geest en situatie het beste resultaat kan bieden. Focus eerst op het verder onderzoeken en analyseren van wat er aan de hand is.
- Beschik je over voldoende informatie over je eetprobleem? Zoek naar betrouwbare bronnen zoals boeken, artikelen, online forums, gezondheidsadviesdiensten, lotgenotengroep en ervaringsdeskundigen die je kunnen helpen bij het aanpakken van het eetprobleem. In dit artikel vind je basiskennis over afvallen: oorzaken van overgewicht, afvaladviezen en valkuilen voor terugval. Verder zie je mentale, emotionele en spirituele aspecten die een belangrijke rol spelen bij een holistische benadering van afvallen. Aan het slot vind je drie hulpmiddelen die je kunnen inspireren bij het uitwerken van een persoonlijk stappenplan voor spiritueel afvallen. Daarbij gaat het niet alleen om het verliezen van gewicht maar ook om het in balans brengen van je lichaam, geest en ziel.
- Stel vast waar je precies ondersteuning bij nodig hebt en bij wie je dat kunt halen. Als je merkt dat emo-eten een ernstig probleem is dat je niet alleen kunt overwinnen, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij gespecialiseerde zorgverleners zoals een diëtist, voedingsdeskundige, natuurgeneeskundige, psycholoog, therapeut, fysiotherapeut.
- Laat je algemene gezondheid controleren door een arts. Bespreek eventuele medische aandoeningen, medicatiegebruik en andere gezondheidsfactoren die van invloed kunnen zijn op je eetgedrag.
Emotioneel eten is een complex en veelomvattend onderwerp. Het kan overweldigend en ontmoedigend zijn om ermee om te gaan. Hier zijn een paar tips om je te helpen:
Verdeel je aanpak in ‘behapbare’ stapjes. Wees lief en geduldig met jezelf. Accepteer ups en downs want die zijn er altijd. Vier en deel je succesjes. Vraag hulp als je vastloopt. Vind de ondersteuning die bij jou past. Besteed tijd aan zelfzorg en welzijn. Wees open en flexibel. Verwacht en stuur aan op de gewenste verandering.
Hulp nodig?
Ik ondersteun je graag bij het onderzoeken en oplossen van eet- en leefproblemen. Aarzel niet om mij te bellen voor een direct en helder antwoord op je levensvragen. Je kunt mij ook op afstand raadplegen via videobellen. Afspraak maken: mail naar mariska@poortnaargeluk.nl of via het aanvraagformulier op mijn website.
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Mini-meditatie: Zelfreflectie (duur audio: 9 minuten) - 1 oktober 2024
- Reflectie: jezelf ontdekken en ontwikkelen door bewustwording - 30 september 2024
- Mini-sabbatical: stilstand en stilte voor welzijn en balans - 30 september 2024