Terugvalmanagement Hoofdstuk 4: Neem voorzorgsmaatregelen
Inleiding Checklist Terugvalmanagement
Het veranderen van een ingesleten gewoonte en afhankelijkheidsgedrag is vaak lastig. Het gaat met vallen en opstaan. Je wilt terugval in het oude ongewenste gedrag voorkomen en leren om zo snel mogelijk weer op te staan. De checklist Terugvalmanagement kun je gebruiken als hulpmiddel in de fase waarin je je gewenste gedrag wilt integreren in je leven en te maken hebt met situaties waarin je terugvalt (of dreigt terug te vallen) in oude patronen. Ontdek welke technieken bij jou passen en oefen ermee zodat ze in je systeem komen en je eraan denkt op de momenten dat het écht nodig is. Elke keer dat je bewust kiest voor een effectieve, liefdevolle manier van omgaan met terugval, helpt je om die nieuwe keuze meer te integreren in je leven. Klik HIER voor algemene terugvalsituaties en wat het lastig maakt om gedragspatronen te veranderen.
Dit artikel bevat hoofdstuk 4 van de Checklist Terugvalmanagement. De checklist heeft 8 hoofdstukken: 1
- Breng terugval in kaart
- Ontkracht het EGO
- Wees doelgericht
- Neem voorzorgsmaatregelen
- Neem een leerhouding aan
- Reageer effectief op terugval
- Sta stil bij je voortgang
- Zorg goed voor jezelf
Neem voorzorgsmaatregelen
De voorbereiding is het halve werk. Bepaal welke maatregelen je helpen om in beweging te komen. Door deze stap kun je meer vastberaden en gemotiveerd beginnen aan je veranderingsproces.
- Vermijd omstandigheden waarin je in je valkuil kunt stappen. Voorkom de voor jou kritische terugvalmomenten. Als je bijvoorbeeld gezonder wilt eten, haal dan geen snacks, snoep of frisdrank in huis zodat je jezelf niet in verleiding brengt. Zorg voor gezonde alternatieven.
- Een angst, zorg of twijfel onderdrukken, verbergen of negeren is als het opblazen van een ballon. Een angst, zorg of twijfel voelen, erkennen, uiten en delen is als het laten leeglopen van de ballon en geeft een geweldige opluchting. Maak een overzicht van je angsten, zorgen en twijfels (wat als…) in verband met het realiseren van je voornemen. Voel wat die met je doen. Twijfel aan je twijfels. Word onzeker over je onzekerheden. Het brengt je op nieuwe ideeën.
- Maak ook een overzicht van inspiratiebronnen: je motivatie en voordelen om te veranderen, de winst die je kunt boeken. Waar kijk je naar uit, waar verheug je je op? Wat zijn ondersteunende gedachten die je helpen tijdens het veranderingsproces? De voordelen van het nieuwe gedrag dienen voor jou zwaarder te wegen dan de nadelen van het nieuwe gedrag.
- Zet een App in die je ondersteunt om je doel te bereiken en je te ondersteunen in je proces. Onderzoek welke app het beste aansluit bij je behoefte.
- Verzamel tastbare ankers en afbeeldingen van positieve herinneringen en ervaringen en zet ze op een plek waar je ze vaak kunt zien. Gebruik je creatieve vermogen en maak een wensbord, collage, een tekening van je doel of een geluksdoos met inhoud. Zorg voor andere reminders of leg ze op andere plekken zodat ze je blijven opvallen.
- Visualiseer wat je wilt bereiken en beleef het met al je zintuigen zodat je onbewuste dit als de nieuwe waarheid overneemt. Je lichaam volgt je geest.
- Koop een mooie grote kalender en hang deze aan de muur in de ruimte waar je vaak bent. Teken een zonnetje bij elke dag dat je je voornemen in praktijk hebt gebracht. Na verloop van tijd verschijnen er veel zonnetjes. Dit warme beeld kan je de stimulans geven om ermee door te gaan.
- Loslaten betekent ruimte scheppen voor nieuwe gedachten, gevoelens en gedrag. Je roept daarmee andere reacties bij anderen op dan je gewend was. Bepaal hoe je daarmee wilt omgaan en oefen dit met je voorstellingsvermogen. Visualiseer dat je het nieuwe voornemen in praktijk brengt en oefen in het omgaan met de verschillende reacties die je daarmee kunt oproepen.
- Geef nieuwe ondersteunende gedachten aandacht zodat ze groeien en eigen kunnen worden. Formuleer positieve affirmaties die je helpen als je het moeilijk hebt. Herhaal ze als je opstaat, als je ze nodig hebt en voor je gaat slapen. Het versterkt de herprogrammering van je brein.
- Koop een mooie pot en stop daar zelfgemaakte beloningsbriefjes in. Schrijf op elk briefje iets waarmee je jezelf kunt belonen als het goed gaat.
- Anker gevoelens met een hoge energietrilling zoals die van dankbaarheid, rust en zelfliefde zodat je die kunt gebruiken als het nodig is. Deze gevoelens absorberen emoties met een lagere frequentie. Een anker is de koppeling die je maakt tussen het helende gevoel en een krachtig visueel beeld, geluid (bijv. zee), geur (bijv. vers hooi) of een aanraking (bijv. duimen tegen elkaar).
Laatste berichten van Mariska Jak (toon alles)
- Hoe herken je je valse wil en herwin je je authentieke wil? - 21 november 2024
- Ontdek welke krachten jouw keuzes beïnvloeden - 21 november 2024
- Mini-meditatie: Heling van je gekwetste innerlijke kind (duur audio: 8 minuten) - 20 november 2024